cynamon - 3631 przepisów (strona:78/243)

Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 143

zdrowie :-)    Składniki: 3 marchewki  2/3 szklanki pestek słonecznikowych  3 łyżki sezamu  1 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia a 1/2 łyżeczki cynamonu 2/4 łyżeczki mielonego kardamonu  3/4 łyżeczki imbiru  1 szklanka maślanki  1/2 szklanki cukru  1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 duże jajko 1/2 szklanki posiekanych drobno moreli(...)Sposób przyrządzenia: Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon,kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut

pieprzny smaczek
Babcina szarlotka z kratką 201

jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli chcecie aby jabłka były bardziej słodkie możecie dodać  więcej) 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki. Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy(...)garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił. Uważamy aby nic się nie przypaliło.  Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Dusimy, aż jabłka zmiękną. W zależności od preferencji możecie jabłka rozgotować, aby powstała jednolita masa lub pozostawić w formie kosteczki. Do gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze

Mania Gotowania
Naleśniki z mąki jaglanej z musem jabłkowo- bananowym 164

bardziej twardsze. Polecam. SKŁADNIKI: 5 łyżek mączki z zmielonej kaszy jaglanej 3 jajka 2 szklanki mleka olej do smarowania patelni SKŁADNIKI NA MUS 1 kg jabłek  pół łyżeczki cynamonu 2 banany WYKONANIE: Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy, tak żeby otrzymać mączkę. wsypujemy do miski mąkę, dodajemy jajka i mleko- miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą(...)naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników. Jabłka obieramy , drobno kroimy. do garnka wlewamy pół szklanki wody. dodajemy jabłka, nakrywamy i na lekkim ogniu parujemy. owoce szybko miękną. dodajemy cynamon i dalej nakrywamy,aż jabłka będą miękkie.  Do lekko ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy na mus. Smarujemy ciasto naleśnikowe- składamy, np w trójkąty. Naleśniki możemy podsmażyć na masełku

W kuchennym oknie Ewy
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 549

łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego) - 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu - 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto) Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać(...)ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić.           wersja z rodzynkami Można zajadać jeszcze ciepłe, prosto z blaszki, takie są najlepsze. Gorąca owsianka, pachąca orzechami i cynamonem ... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 209

maku,  1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,  1/2 szklanki mielonych migdałów,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,   łyżka rodzynek,  100g cukru,  łyżka miodu,  łyżeczka cynamonu,  2 białka,  1/2 łyżki masła,  50g posiekanej gorzkiej czekolady. Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty. Odstawić, aż mak podwoi swoją objętość. Odcisnąć. Dodać orzechy(...)migdały, posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, masło i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Moje wypieki

Z miłości do słodkości
Kokosowo-waniliowy budyń z pietruszki z karmelizowaną gruszką 166

puszki mleka kokosowego 1/2 laski wanilii 3/4 szklanki mleka 1,5 % 2 łyżki miodu+1 łyżka do karmelizacji 1 gruszka, pokrojona w kostkę sok z ćwiartki cytryny szczypta cynamonu Pietruszkę gotujemy w mleku krowim (można zastąpić roślinnym) albo kokosowym wraz z laską wanilii około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu, wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy(...)całość na gładki mus- budyń. Jedną gruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy łyżkę miodu oraz sok z cytryny i cynamon. Chwilę dusimy gruszkę aż zmięknie. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy karmelizowaną gruszką. Gotowe

Mango Papaja
Świąteczne pierniki 708

masła 550 g miodu 250 g cukru 1200 g mąki 1 opakowanie przyprawy di piernika 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się

Niezły Młynek
351 + Jadłospis. 124

kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkami II. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem *z domowej oriszowo-pszennej tortilli III. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu) IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia) V. 1/2 melona (brak zdjęcia) VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza) VII. Maca

More food, love and dreams
Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 163

czego chcemy jej użyć i od inwencji twórczej kucharza Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżki płynnego miodu 5 suszonych daktyli 7 suszonych moreli 1 opakowanie Newelli klasycznej szczypta cynamonu czekolada mleczna 1 łyżka sezamu Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmiksować w blenderze (nie do końca!). Dodać miód, cynamon, drobniutko posiekane daktyle

Oryginalny smak
ZUPA TRUSKAWKOWA 162

mozna odmówić sobie zupy z tych pysznych owoców. Zapraszam na moją wersję. Idealnie sprawdzi się jak przystawka na letnim przyjęciu. Składniki: 1 l wody 1 kg truskawek kaszubskich laska cynamonu laska wanilii gałązka mięty świeżej 1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina) cukier do smaku Wykonanie: Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy(...)też cynamon, wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe 1/2 kg truskawek blenderujemy, dodajemy do wystudzonej zupy, mieszamy. Podajemy schłodzoną  Ten przepis bierze udział w konkursie ,, Blog Ze Znakiem Smaku

Z Majeczką w kuchni
KOFTA EGIPSKA 160

się urozmaicenie, dziś zapraszam na jagnięce mięsko w grillowym wydaniu. Przepyszna kofta. Składniki: pół kg jagnięciny podhalańskiej 1 jajko 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku bułka tarta 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis sól morska Kamis czarny pieprz mielony Kamis dodatkowo: ser kanapkowo sałatkowy czerwona cebula olej rydzowy 2 cukinie Wykonanie: Mięso mielimy, do mielenia wrzucamy też cebulę. Dodajemy przeciśniety przez praskę(...)czosnek, jajko, bułkę tartą, cynamon ,sól i pieprz. Tak doprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki podłużne, nabijamy na zmoczone patyczki szaszłykowe.Grillujemy po ok 15 minut z każdej strony. Ser  kroimy w plastry, posypujemy czerwoną cebulą, polewamy olejem.  Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą, odstawiamy na conajmniej 20 minut, kiedy pusci

Z Majeczką w kuchni
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 195

znać mrożąc nam nosy i policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo ) w miodowym karmelu . Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne chłodne popołudnie lub wieczór! Wykonanie ciastek(...)etap - masę na wierzch ciasteczek. Składniki na ziarenkową masę (na wierzch ciastek)   ok. 150- 200 g ziarenek (można użyć po prostu podprażonych ziaren słonecznika i sezamu wymieszanych z cynamonem) 3 łyżki śmietanki 30% łyżka miodu wielokwiatowego łyżka cukru trzcinowego  ok. 30 g masła (pozostałość kostki masła użytej do przygotowania ciastek) Przygotowanie Do garnuszka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło

Symfonia Smaków
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 401

kuchni. Jeść? Dla mnie osobiście za bardzo aromatyczne. Najbliższym sałatka jednak smakowała bardzo, więc to wszystko to kwestia gustu :) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1 laska cynamonu ok. 5 cm 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego Skworcu 2 łyżki oliwy z oliwek Cirio  (użyłam oryginalnej włoskiej oliwy ze sklepu Mantini) 1 mała cebula drobno pokrojona(...)krążki 200 g tuńczyka w oliwie odsączonego GRAAL 3 łyżki posiekanych liści kolendry sól pieprz Wykonanie: Kaszę kuskus przygotować według instrukcji, w dużej misce, ale nie dodajemy masła. Laskę cynamonu, kolendrę i kmin rzymski wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy na dużym ogniu, aż nabiorą aromatu i ziarenka zaczną pękać. Zestawiamy z ognia, przekładamy do moździerza i musimy teraz wszystkie

Blondynka Gotuje
Szarlotka z kruszonką i bezą 161

mąki pszennej typ 450 260 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 jajka cukier puder do posypania Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki skórki z pomarańczy w cukrze 100 g rodzynek 140 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  Przygotowanie: Rodzynki(...)wcześniej zalej wrzątkiem, po namoczeniu odsącz je. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i zasmaż na na złoty kolor. Dodaj makę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik bernardyński 211

opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika. Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów , jest jaśniejszy(...)miodu wielokwiatowego 200 g cukru 640 g mąki pszennej 550 250 g śmietany 18% 3 jajka 1 łyżka masła 100 g orzechów laskowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie piernika: Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier

Grahamka, weka i kajzerka