Składniki: 1 margaryna 1 szkl. cukru 5 jajek 2,5 szkl.mąki cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 kg śliwek Kruszonka 20 dkg mąki 10 dkg cukru 15 dkg margaryny Składniki zagnieść i zetrzeć na tarce na wierzch ciasta Ciasto Miękką margarynę ucierać z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.Następie dodawać po jednym całym jajku cały czas miksując(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,dodać do margaryny i wymieszać .Po dokładnym wymieszaniu dodać cynamon i zamieszać .Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ,łyżką wyłożyć ciasto .Na cieście ułożyć gęsto połówki wydrylowanych śliwek wstawić do piekarnika o temp, 185-190 stopni i piec 45-50 minut
Anioły w kuchniPozdrawiam koleżankę z pietra w akademiku Dorotka Zięba Rządca.. Składniki: ½ kg dyni (waga po obraniu), ½ kg jabłek (waga po obraniu), ½ szklanki cukru, 1 cytryna, szczypta cynamonu. Sposób wykonania: Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około(...)Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec
Anioły w kuchnipoczatek dynia marnowana po śląsku. Składniki: 1 kg dyni (bez skóry, bez pestek) szklanka octu winnego szklanka wody 2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu 5-6 goździków kawałek kory cynamonu 50 g cukru 10 g soli Przygotowanie: pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątku wyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamy zagotowujemy(...)wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonem dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu wlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minut Smacznego.. /Źródło przepisu: MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-marynowana-po-slasku.htm
Anioły w kuchniCiąg dalszy dyniowej niedzieli;))) Składniki: 1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry) sok i otarta skórka z cytryny 600 g cukru po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździkow po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie: dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę wyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru(...)wrzucamy pieprz, ziele i cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minuty dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się wynosimy w chłodne, ciemne miejsce... /Źródło przepisu:MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-sodzona.html
Anioły w kuchniSkładniki na ciasto: 1 szklanka mielonych migdałów, 1 szklanka otrębów owsianych, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła, Składniki na masę 1 kg jabłek, 1 gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka masła, Do smarowania kokilek: olej rzepakowy, otręby owsiane, Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekaj i podsmaż(...)łyżeczce masła. Dodaj pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym
Anioły w kuchnimagnez, żelazo, zawiera również błonnik Dzisiaj smacznie, zdrowo i dietetycznie... Składniki: • 1 banan, • 2 jabłka, • 2 marchewki, • 500 g dyni • 100 g cukru • 800 ml wody • szczypta cynamonu Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę temperaturę i gotuj do czasu aż wszystkie składniki
Anioły w kuchnizimno do kanapek. Jest absolutnie aromatyczny i soczysty…oczywiście z mojego ulubionego blogu MojeTworyPrzetwory…smacznego Składniki: kawałek surowego schabu - około 600 g 250 ml wiśniówki 1/3 łyżeczki cynamonu 3 ziarenka kardamonu Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć kardamon rozgnieść w moździeżu i dokładnie wymieszać z cynamonem - natrzeć mięso z każdej strony, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny
Anioły w kuchnimężuś:) Najlepiej smakuje w Jego wydaniu.. Składniki; 2 jajka, 1 szklanka cukru, 2/3 szklanki oliwy, 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 3/4 szklanki rodzynek, Wykonanie; Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka(...)dodaj cukier i olej. Przesieuj mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową i dodaj do ubitych jajek z cukrem i olejem.Wymieszaj. Następnie dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki. rzechy mogą być w kawałach lub zmielone.Wymieszaj. Wylej na foremkę. Piec ok 1 godziny...do suchego patyczka. Smacznego
Anioły w kuchnidziękujemy Ewa:) Składniki; 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, zimna woda, 750 g jabłek, 25 g masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby(...)ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/ i wkładamy na pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Anioły w kuchniSkładniki: 50 dag mąki razowej 25 dag margaryny 2 jajka 1 kg szarej renety lub antonówek 10dag rodzynek 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 1 szkl. płatków owsianych cynamon Wykonanie: Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto
Anioły w kuchniPowiem tak...od dzisiaj już nie kupuję w sklepie;) Dla mnie to kolejny ciekawy przepis... no i super zabawa;) Składniki na ciasto; 1 jajko, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cynamonu, 125 g masła, 550 g mąki, 25 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka soli, 70 g brązowego cukru, Składniki na nadzienie; 250 g sera białego, 80 g cukru, ziarna(...)jednej cytryny /u nas z pomarańczy/, sok z jednej cytryny / u nas z pomarańczy/, garść pokrojonych suszonych moreli, 1 jajko do posmarowania drożdżówek, Wykonanie; Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cynamon i mleko. Podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cukier, sól i jajko. Mieszamy. Kolejny krok to mąka. Dodajemy stopniowo cały czas mieszając
Anioły w kuchniSkładniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśnietą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy
Anioły w kuchnijuż po tym czasie. Bardzo polecamy. Naprawdę warto. Powędrowała nawet do Niemiec;) Ok podaję przepis... Składniki; 2,5 kg słodkich gruszek, 1/2 kg cukru, 1 l wódki, kawałek kory cynamonu, parę goździków Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Obieramy gruszki i usuwamy gniazda. Pokroiłam je następnie w ćwiartki. Zasypujemy w dużym słoju cukrem. Tak przygotowane odstawiamy na około(...)puszczą sok. Jeżeli już sok jest zalewamy wódką i dodajemy korę cynamonu i goździki. Zamykamy słoik i odstawimy na miesiąc. ja odłożyłam do piwnicy. Ważne żeby było ciemne miejsce.Po tym czasie filtrujemy i zlewamy do butelek. Odstawiamy na około 7 miesięcy. My jak już wspomniałam degustowaliśmy dopiero po roku. Wtedy nam najbardziej smakowała;) Pomysł 'Super Hobby" 6/2012
Anioły w kuchnibardzo:) Zgodnie z obietnicą testowaliśmy dla Was tym razem coś z magazynu "Moje Gotowanie". Placek rewelacja...polecamy naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców
Anioły w kuchnigoij z dodatkiem oleju lnianego, serka twarogowego i miodu ~ Składniki: połówka kapusty pekińskiej mandarynka jabłko 100g serka twarogowego 2 łyżeczki oleju lnianego łyżka jagód goij miód/syrop klonowy opcjonalnie cynamon Sałatę kroimy w drobne piórka, jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. Mandarynkę kroimy w plasterki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy olej lniany, serek, miód (opcjonalnie cynamon
Kuchenny Skrawek Nieba