ząbek czosnku pieprz 2 łyżki masła S os śliwkowy: 300 g miękkich śliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 2 goździki sól, pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych Kuskus: 250 g kaszy kuskus 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki(...)cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu około 5-6 śliwek suszonych sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo
Mania Gotowaniakwaśna śmietana lub kolejne 1 - 2 żółtka ( jakby ciasto było zbyt sypkie ) szczypta soli ew. pół łyżeczki proszku Nadzienie : 1 kg jabłek obranych , bez ogryzków cukier , cynamon woda ok. 1/4 szklanki ew. bułka tarta do podsypania koło 2 łyżek Wykonanie : Ciasto zarobić . Podzielić na 2 części . Schłodzić koło 30 min . 1 częścią ( trochę(...)koło 10 - 15 min w piekarniku w 180 - 200 stopniach . 1 kg jabłek ( już obranych bez ogryzków ) pokroić i poddusić z niewielką ilością wody , prawie miękkie - przestudzić dodać cynamon i cukier do smaku ( ważne żeby w jabłkach nie było za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmiejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Jabłka: 4-5 jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obieramy, drobno kroimy, polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Śliwki: Można użyć świeżych śliwek z odrobiną miodu, lub gotowych powideł śliwkowych
Apetyczna babeczkasmaku. SKŁADNIKI 1/2 kg. mąki 3 dag. drożdży mleko sól , cukier, cukier puder 3 jajka garść namoczonych w wodzie rodzynek pół łyżeczki cynamonu 3 jabłka WYKONANIE Rozrabiamy drożdże z jedną łyżką maki, 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i odrobiną mleka. Powinniśmy otrzymać konsystencję słodkiej śmietanki. Odstawiamy , czekamy aż drożdże podrosną. Do mąki dodajemy(...)otrzymamy dość zwartą i gęstą masę, ale taką, która lekko spływa z drewnianej łyżki. Wsypujemy namoczone wcześniej w wodzie rodzynki. Dodajemy również starte na tarce jabłka posypane cynamonem i łyżką cukru. Jabłka puszczą sok, należy go odcisnąć. Mieszamy. Odstawiamy jeszcze na ok 10 min. Po tym czasie kładziemy porcje na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron
W kuchennym oknie Ewyostatnie, mocno już pomarszczone węgierki i rozmrożone białka. Składniki: 250 g kruchego ciasta 500 g śliwek (mogą też być same jabłka) 500 g jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta suszonego imbiru 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto, po schłodzeniu, rozwałkować. Wyłożyć formę do tarty(...)minut. Owoce umyć, śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż owoce się rozpadną i odparują. Pod koniec dodać cynamon i imbir. Owoce wyłożyć na podpieczony spód. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Kiedy beza jest już sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać bezę jeszcze przez chwileczkę
Sto kolorów kuchniłyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao) cynamon do oprószenia Suche składniki wymieszałam ze sobą w docelowym kubeczku. Odstawiłam. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam mleko. Miód. Oliwę. Dynię. Wymieszałam. Mokre składniki przelałam do suchych. Dobrze wymieszałam(...)pozostawić grudek. Kubeczek wstawiłam na minutę do mikrofali na wysokie obroty ;) Przed pożarciem oprószyłam nieco cynamonem. TRICK OR TREAT
bastalenadużych ciastek 50 g płatków migdałów 2 duże marchewki 150 g mąki 110 g masła 130 g cukru 1 jajko 3 łyżki płatków amarantusa 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajko. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy płatki amarantusa, sodę, cynamon i mąkę, mieszamy. Wsypujemy marchewki i migdały i łączymy z masą
Czarnawisienkaszybko, przed szkołą, sycąca, słodka, potrzeba więcej zachęcać? Wydaje mi się, że nie :) Składniki: 2 jajka 2 duże garście malin/jeżyn 3 łyżki jogurtu naturalnego Cynamon 1 łyżeczka oleju roślinnego Składniki: Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej. Następnie wbijamy jajka i energicznym ruchem roztrzepujemy żółtka. Układamy jedną garść malin na surowych jajkach i posypujemy cynamonem. Smażymy do momentu aż jajecznica się
Czarnawisienkapierożków: 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie niestety zwykła pszenna, bo tamtej mi zabrakło) 500 g twarogu białego chudego 250 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1-2 jabłka Cynamon Opcjonalnie: cukier puder trzcinowy Przygotowanie: Na stolnicy wyrabiamy ciasto (masło, mąka, twaróg, ew. cukier puder). Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej taką jak do pierogów. Wykrawamy kształt przy pomocy(...)przewracamy, 10 minut druga i 5 minut podwyższamy temperaturę - czas należy dostosować do własnego piekarnika, bo zapewne znacie już jego możliwości i "uchylenia" od normy :> ") Ciasteczka posypujemy obficie cynamonem. Serowe pieczone pierożki z jabłkiem Przepis bierze udział w konkursie Veggieola
CzarnawisienkaSkładniki na 2-3 kokilki: 3 łyżki płatków owsianych 2 duże garści malin 1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.) 1 mała gruszka 1 małe jabłko Cynamon, kurkuma, imbir Przygotowanie: Płatki owsiane zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Wodę, która została odlać. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z malinami. Dorzucić orzechy. Przyprawić dużą ilością cynamonu i odrobiną
Czarnawisienkaoczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu *na krem jasny: 300 g śmietany 30% 200 g serka waniliowego cukier puder do smaku *na krem pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy pół litra soku marchewkowo-bananowego(...)Kubuś) * dekoracja: kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam
Kulinarny Pamiętniksyrop z agawy, bo miód w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości. Syrop z agawy kupiłam w Rossmann na dziale ze zdrową żywnością) 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka płatków migdałowych (opcjonalnie) 1. Płatki owsiane i otręby zalewamy gorącym mlekiem i pozwalamy im się zrelaksować przez ok 10 min. 2. Owoce obrać ze skórki, jabłko zetrzeć(...)grubych oczkach, banana pokroić w półplasterki. 3. Owoce wraz z miodem (bądź z syropem z agawy), cynamonem, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi dodajemy to płatków owsianych i dobrze mieszamy. 4. Tak przygotowaną owsiankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 25 min w temp. 180 C. VOILA!!! I ten zapach w domu... ACH!!! Smacznego, Bon Apettit, Enjoy
Restauracyjka Literackasłoiczków z dyniowo-pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji dyniowo-jabłkowej z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:) Dżem z dyni z jabłkiem Składniki: 1,5 kg obranej dyni około 1 kg jabłek łyżka goździków 2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu utarty świeży imbir - ok 2 cm Dynię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamasła 4 żółtka piana 4 białka 1,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 słoik jabłek lub 2 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę. Z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną. Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów. Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą
Kulinarny karnet Christopheraposypania placka Nadzienie . 80 dag oczyszczonej dyni 3/4 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno sok z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki. Nadzienie(...)Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2 placki. Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem. Piec w temp.180 stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem
Kulinarny karnet Christophera