/piernika, bo zapomniałam kupić przyprawę. Marsz do kuchni, do szuflad, szafek... Na pewno znajdziecie podstawowe składniki, do stworzenia własnej, domowej przyprawy korzennej.Składniki:* 2 łyżeczki goździków* 2 łyżeczki cynamonu mielonego ( lub 1 cała laska )* 6-7 ziaren ziela angielskiego* 8-10 ziaren kolendry* 1/4 łyżeczki mielonego imbiruWykonanie:Goździki, ziarna kolendry i ziela angielskiego podgrzać na patelni. Podgrzewać, aż przyprawy(...)zaczną wydzielać aromat. Uwaga - nie przypalić !Wszystkie przyprawy, łącznie z mielonym imbirem i cynamonem, umieścić w młynku do kawy. Miksować do momentu uzyskania jednolitego proszku.Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.... do pierniczków marsz
kolorowotorcikowoupiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam. Składniki:300 g całych migdałów,100 g suszonych fig,1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny,150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy,szczypta gałki muszkatołowej,1 duża pomarańcza,8 kostek cukru,250 g cukru(...)siekamy na grubą kostkę.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym
Moniki Smakołykigorzkiej czekolady20 g białej czekoladyłyżka kakaoNa początek przygotowujemy biszkopt.Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około
Mienta blogjednym zamachem".Gdy odlozymy to na pozniej ,ciasto nam zacznie sie rozplywac.Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki rownej wielkosci.Kazdy kawalek splaszczyc,na srodku ulozyc truskawke.Posypac cukrem i cynamonem,zwinac w kulke i odlozyc na omaczony blat.Do przygotowanej wczesniej zagotowanej i osolonej wody wrzucac knedle partiami.Gdy wyplyna na wierzch,zmniejszyc ogien,garnek przykryc przykrywka i gotowac knedle 5-6 minut.Wyjmowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posiekanej gorzkiej czekoladypolewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowkiWykonanie:Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.Jajka z cukrem przy pomocy recznego robota ubic na jasna,puszysta mase.Polaczyc z olejem a na koncu z maka wymieszana z cukinia.Na koncu wmieszac posiekana czekolade.Keksowke natluscic olejem i wysypac maka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wloskich1 lyzeczka startej skorki z cytryny1/2 lyzeczki cynamonu50 g masy marcepanowejsok z cytryny2 lyzeczki masla150 ml cydru ( lub soku jablkowego)Wykonanie:Przygotowanie masy.Rodzynki ,posiekane migdaly,starta skorke z cytryny, cynamon razem z marcepanem wygniesc w palcach na jednolita mase.Uformowac waleczek.Przygotowanie jablek. Jesli jablka nie stoja rowno sciac je delikatnie od spodu i wyrownac podstawe.Z gory sciac 2 cm "czapeczke" wraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!C.jablka umyc,obrac,pokroic na cwiartki usuwajac gniazda nasienne.Cwiartki jablek pokroic w cienkie plasterki i skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy.Umiescic w plaskim rondlu, zasypac cukrem dodac cynamon i skorke otarta z cytryny,przesmazyc kilka minut,az jablka puszcza sok.Odstawic do wystudzenia2/3 ciasta rozwalkowac na omaczonym blacie o 2 cm wiekszym niz dno formy.Przelozyc na walku do foremki.Wykleic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzeczki proszku do pieczenia170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy)10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu lub konfituryWYKONANIE :wlaczyc piekarnik na 180°Cplatki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej i przy pomocy drewnianej lyzki wymieszac calosc do wchloniecia wszystkich skladnikowpolowe ciasta rownomiernie rozlozyc w przygotownej foremce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczypiernik,skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu.Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczypiec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut podałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła- 120 g cukru pudru- 2 łyżki spirytusu waniliowego lub 2 cukry wanilinowe- 3 jaja - 190 g mąki , szczypta soli- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka mielonego cynamonu- 5 łyżek ciepłego mleka- kilka mrożonych śliwek Masło, cukier puder, cynamon i szczyptę soli utrzyj na puszystą masę, dodaj kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając, dodaj waniliowy ekstrat.Mąkę
Pasje Jolkisól – do smakuCHUTNEY FIGOWY:* świeże figi – 200 g* mała marchewka – 1 szt* cebula czerwona – 1 szt* olej – 1 łyżka* przyprawy: czosnek, cynamon, zmielone goździki , gałka muszkatołowa , sól, pieprz )* brązowy cukier – 50 g* ocet jabłkowy – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Czosnek ( 3 ząbki ) miażdżymy, mieszamy z solą, pieprzem , tymiankiem, majerankiem, rozmarynem oraz miodem lipowym.Marynat(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy.Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu.Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu.Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając, aż uzyskamy kremową konsystencję.SMAŻONE ZIEMNIAKI:Z umytych i obranych ziemniaków wycinamy „kulki
Ostra na SłodkoPhiladephia)cukier waniliowykilka kropel soku z cytryny Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach
UgotujmyTo.plkromki powstały dwa trójkątne kawałki. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i poukładać kromki chleba tak aby zachodziły na siebie. Posypać wierzch rodzynkami i skórką kandyzowaną z pomarańczy. 2. Mleko, jajka, cynamon, wanilię, szczyptę gałki muszkatołowej i cukier wymieszać i wylać na chleb. Poczekać ok. 15 minut aż chleb nasiąknie. Posypać wierzch cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
UgotujmyTo.plMasa jabłkowa:3 kg jabłek odmiany szara reneta (w UK: Russet apple) lub koksa (cox’s apples)3 łyżki cukru pudru (u mnie jeden cukier waniliowy)2 łyżeczki cynamonu (u mnie jeszcze szczypta goździków mielonych)1. Margaryna, żółtka i śmietana powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na ciasto posiekać a następnie zagnieść szybko ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę wielkości(...)nasienne. Następnie poszatkować na cieniutkie plasterki za pomocą melaksera lub zwykłej tarki. Dodałam do nich trochę soku z cytryny ale i tak ściemniały. Do posiekanych jabłek dodać cukier puder, cynamon i goździki. Bardzo delikatnie wymieszać.3. Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i delikatnie wyrównać. (Ja najpierw podpiekłam spód około 20 min a potem dodatkowo wysypałam na wierzch kilka łyżek mielonych
UgotujmyTo.pltwarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 1 łyżka śmietany wanilia Sos. 2 łyżki masła 5 orzechów włoskich 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamony 1 pomarańcza Wykonanie. Mąkę przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę. Nadzienie. Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę(...)Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi. Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić w plastry. Masło stopić, dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć 3-4 minuty. Pierożki wrzucać do wrzącej ,osolonej wody, ugotowane delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Gorące pierożki podawać z sosem pomarańczowo orzechowym
Kulinarny karnet Christophera