cynamon - 3631 przepisów (strona:67/243)

Stroop Wafel 140

wafle, wtedy deser będzie wyjątkowo pyszny! StroopWafel - u mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) "Składniki:2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków)1 1/2 szklanki brązowego cukru1 kostka masłapół łyżeczki cynamonu/ ziarenka z 1 laski wanilii2 łyżki miodu wielokwiatowego/gryczanegoSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i cynamon, albo ziarenka wanilii. Pozostawiamy na gazie do całkowitego rozpuszczenia się cukru, co chwilę

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 142

rozerwie i będzie jednakowej grubości z każdej ze stron). Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru użyć miodu)  i cynamonem. Orzechy łupiemy, a następnie przekładamy do bawełnianej ściereczki i miażdżymy młotkiem do mięsa abo w jakiś inny ciekawy sposób :) W zależności od tego jak chcecie się rozładować. Ważne

Słodkie Przyjemności
Crumble Owsiane 159

cukruKruszonka z dodatkiem płatków owsianych1/3 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej1/3 szklanki płatków owsianych50 g brązowego cukru50 g masłaSposób przygotowania:Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przerzucamy do miski, posypujemy cynamonem ( u mnie 1 łyżka, ale to zależy od Waszych upodobań) i posypujemy cukrem ( jabłka się lekko skarmelizują). Mieszamy.Jabłka przekładamy do kokilek, lekko ugniatając. Przygotowujemy kruszonkę.Owsiana kruszonkaDo miski wsypujemy

Słodkie Przyjemności
Pucharek jabłkowy bez cukru 151

jabłka100 ml wodyszczypta cynamonu200 ml śmietanki 30%6-8 biszkoptówSposób przygotowania:Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i gotujemy, do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda wyparuje.Ugotowane owoce przekładamy do blendera i miksujemy na miazgę - nie dodaję cukru, według mnie, jabłka są wystarczająco słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia

Słodkie Przyjemności
Słodkie grossini 118

słodko. Nie zawiodłam się. Jeżeli lubicie te klimaty to wypróbujcie!"Składniki:200 g mąki pszennej15 g drożdży1/2  łyżeczki cukru1/2 szklanki ciepłej wody50 g mąki kukurydzianej szczypta solimak, cynamon, pestki słonecznika, cukierSposób przygotowania: Na samym początku do kubeczka wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy(...)podwojenia objętości.Gotowe ciasto urywamy po kawałeczku i rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, zmielonym cynamonem, albo pestkami słonecznika czy cukrem.Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Deser truskawkowo-jabłkowy 142

wodymielony cynamon100 ml śmietankipół laski wanilii10 truskawekokrągłe biszkopty Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i dusimy, do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda wyparuje.Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno.Ugotowane jabłka przekładamy do blendera i miksujemy na miazgę

Słodkie Przyjemności
British Apple Pie 109

piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy.W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową, cukrem i mąką i dokładnie mieszamy. Owoce przerzucamy na lekko ostudzona tartę i przykrywamy drugim płatem cienko rozwałkowanego ciasta. Gotowe ciasto nacinamy, aby zbierająca się w cieście para

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka Apple Pie 124

wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do folii i wkładamy na około 20 minut do lodówki.W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy na drobno. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, cukrem i łyżką ekstraktu waniliowego - dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie - im cieniej tym będzie smaczniej. Wycinamy z ciasta 2 rodzaje kół, jedno mniejsze, drugie trochę

Słodkie Przyjemności
Kopiec gruszkowy 149

papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 143

śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem ( ilość cynamonu zależna jest od kucharza :)) i ubijamy do uzyskania puszystej piany. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka na cynamonowym spodzie 201

wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Orzechowiec 149

całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy.Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru w 180`CPo ostudzeniu polewamy

Słodkie Przyjemności
Bajaderki 174

migdałów do dekoracjiSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy ciasto a następnie je rozkruszamy -  ja to zrobiłam z lekką pomocą miksera. Do ciasta dodajemy marmoladę, rodzynki, zmielone orzechy arachidowe, cynamon i kakao - mieszamy.Masło, śmietankę i cukier podgrzewamy. Rozpuszczoną mieszankę dolewamy do ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak.Z przygotowanego ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego.Odstawiamy do lodówki

Słodkie Przyjemności
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 142

piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę.Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem. Podsmażamy około 2 minut – do rozpuszczenia się cukru, a następnie przekładamy do miseczki.Ostudzone kruche babeczki napełniamy farszem jabłkowym, następnie wierzch wypełniamy bitą śmietaną ( u mnie z syfonu,  jeżeli

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z masłem orzechowym 187

formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia.W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy.Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy resztą kruchego ciasta.Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia.Ostudzone ciasto

Słodkie Przyjemności