łyżka cukru trzcinowegomąka do oprószenia blatu dodatki1 połówka brzoskwini z puszki6 malingolden syrupSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy je do formy na muffiny jak na zdjęciu poniżej. Palcami rozgniatamy i tworzymy z ciasta "koszyczki". Wstawiamy
W kuchni wieczoremfasolą (niektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne). Piękę 10 min. w temperaturze 230 stopni.Śliwki i jabłka tnę w plasterki. Układam je na upieczonych spodach, posypuję cukrem i cynamonem i zapiekam kolejne 10 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc nie należy piec zbyt długo.Śmietanę ubijam, dodaję cukier i serek. Mieszam dokładnie. Upieczone
W kuchni wieczorem50x25cm) rozkładamy na delikatnie umączonym blacie. Kroimy je na pół (25x25) lub na 3 części (17x25) w zależności od ilości rodzajów palmierów jaką robimy. Posypujemy obficie cukrem i delikatnie cynamonem - wersja słodka lub smarujemy pesto / smarujemy musztardą i posypujemy serem - wersja słona. Następnie zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku do połowy z jednej strony i do połowy z drugiej.Odkładamy
W kuchni wieczoremżeby skóra z gęsi wytopiła się prawie cała. Inaczej w naszym sosie będzie za dużo tłuszczu. Następnie wyjmujemy piersi i w tym samym naczyniu podsmażamy śliwki z cukrem, cynamonem, kardamonem i imbirem. Po 5 minutach podlewamy śliwki winem i bulionem. Redukujemy płyn, żeby zostało go tylko trochę na dnie. Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość do piekarnika
W kuchni wieczoremsody1/2 łyżeczki soli1,5 szklanki startej marchewki (ok. 5-6 sztuk średnich marchewek)2 jajka3/4 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego cukrupolewa220g serka homogenizowanego100g miękkiego masła1/2 szklanki cukru pudruSposób przygotowaniaMąkę, cynamon, sodę i sól wymieszać w misce.Jajka ubić z olejem. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę, ponownie wymieszać szpatułką. Masa będzie dość rzadka. Taka
W kuchni wieczorembardziej z serkiem do smarowania) i doda wyrazistości.4 porcje: * gruszka- 2 szt.* serek kremowy- 4 czubate łyżkiSos:* czekolada gorzka- 50 g* cukier- 1 łyżka* suszona chili- szczypta* cynamon- 1/4 łyżeczki* wino czerwone- 120 ml* olej- 1 łyżkaGruszki:Umytą gruszkę przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i natłuścić olejem.Zgrillować na rozgrzanej patelni grillowej (można przygotować również w piekarniku(...)rondelku pokruszyć czekoladę, wlać wino, dodać cukier, cynamon, suszoną chili i mieszać do połączenia składników i uzyskania lśniącego sosu.Gotowym sosem polać gruszkę.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaKolejny dzień i kolejne nudne śniadanie. Spotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze
peanutbuttermonstermoczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy. Jeśli żurawina jest świeża i miękka możecie pominąć namaczanie.Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką.Piekarnik nagrzewamy
Mania Gotowaniacukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soli1 jajko 100 g roztopionego masła2 banany1 marchewka1 łyżeczka cynamonu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. Roztopione masło studzimy i następnie mieszamy z jajkiem . Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z marchewką startą
Smakowity Blog Kulinarnynieduży ananas1 banan1/2 cytryny300ml soku z jabłekcynamonPRZYGOTOWANIEDo blendera wlewamy sok wyciśnięty z jabłek. Wyciskamy sok z cytryny. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojonego banana. Przyprawiamy łyżeczką cynamonu. Miksujemy i od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjenich zamrozić. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną ciągle mieszając. Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto nałożyć jabłka - wierzch można posypać cynamonem. Na jabłka wlać ugotowany budyń. Następnie zetrzeć na to 1 część zamrożonego wcześniej ciasta, nałożyć ubitą wcześniej pianę oraz zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemnościminut w 180`C.Drugą część ciasta wkładamy do lodówki na później :)W tym czasie obieramy umyte jabłka i ścieramy je na tarce ( grube oczka), dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.Kruche babeczki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski
Słodkie Przyjemnościcukru (ponad połowa szklanki)łyżka cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczki proszku do pieczeniapół kostki margaryny100 ml mleka2 duże jajka5 małych jabłekszklanka wyłuskanych orzechów włoskichprzyprawa do deserów (cynamon, mięta, imbir)łyżka cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. W drugiej przelewamy rozpuszczone i ostudzone masło i lekko podgrzane mleko ( obie czynności wykonałam za pomocą mikrofali ). Jajko(...)formy, ciasto pokryje wtedy wszystkie owoce. Następnie na górę ciasta wysypujemy orzechy i resztę jabłek. Wierzch posypujemy cukrem z wanilią i ulubionymi przyprawami - ja użyłam mieszanki z cynamonem, miętą i imbirem.Pieczemy około 50 minut w 180`CSmacznego
Słodkie Przyjemnościciasto powinno kleić się do rąk). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 2,5 godziny.Resztę masła (60 g) rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier trzcinowy, cynamon i przyprawę do pierników mieszamy i odstawiamy.Na blat wysypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, a następnie cienko rozwałkowujemy smarując roztopionym masłem. Całość posypujemy cynamonową mieszanką, a później kroimy na paski
Słodkie Przyjemnościciasto zrobiło się rzadkie.Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy ser, dodajcie łyżkę śmietany, albo mleka. Kakaowe naleśniki, smarujemy białym serem, białe - dżemem. I jedne i drugie rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, najpierw
Słodkie Przyjemności