ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko z dodatkiem soli. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące by się nie poparzyć) przecisnąć przez praskę do ziemniaków dwa razy. Zostawić(...)momentu wypłynięcia na wierzch. Przygotować polewę. Na patelni rozgrzać tłuszcz - tyle by zakrył dno. Wsypać do niego 2 łyżki bułki tartej i mieszając stale zrumienić na złoty kolor. Dodać cynamon. Polewać knedle tak przygotowaną polewą i jeszcze gorące podawać. Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj także na Instagram i Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnyżyczę Wam miłego i smacznego dnia Składniki: 1 całe jajko 1 białko 3 czubate łyżki otrąb owsianych (u mnie Młyny Stoisław ) 1 małe jabłko (nie kwaśne) mała szczypta soli cynamon do smaku (około 1/3 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów i łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Do miski wsypujemy otręby owsiane. Następnie ścieramy obrane jabłko(...)dodajemy pozostałe składniki – sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz cynamon do smaku (u mnie około 1/3 łyżeczki). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy np. łyżką. Masa musi być jednolite i lekko puszysta. Rozgrzewamy małą patelnię z olejem kokosowy (u mnie około 1/2 łyżeczki). Na patelnię wylewamy masę, ruszamy patelnią, aby rozprowadzić ją po całej powierzchni. Omlet smażymy na małym
Słodkie okruszkipłaska łyżka płatków jaglanych (ok. 10 g) 1/2 banana (ok. 60 g po obraniu ze skórki) 2 jajka (ok. 130 g) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej cynamon Dodatki: 2 kostki gorzkiej czekolady 70% (ok. 14 g), 200 g borówek/jagód Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pokrojonego w plasterki banana, ponownie rozgnieść. Dodać jajka, po każdym wymieszać masę. Dodać mąkę, płatki(...)cynamon i sodę oczyszczoną. Dokładnie połączyć składniki. To nic jeśli w masie pozostaną małe grudki twarogu. Masę wylać na leciutko natłuszczoną dużą patelnię, smażyć pod przykryciem na najmniejszym ogniu, aż zarumieni się spód i będzie to możliwe, żeby serniczek oderwać lekko łopatką od patelni i zsunąć na talerz. Po tej czynności, nakładamy patelnię nad talerz i przerzucamy serniczek nieupieczoną
Vroblewska-fitlifeszkl. mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista + do obsypania formy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki cynamonu MOKRE: 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami 3 kiwi - dojrzałe i miękkie 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA 1/4 szkl. okeju 1/3 szkl. maślanki(...)łyżką do połączenia składników. Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą., Dodać mąkę żytnią, szczyptę soli i przyprawy - kardamon i cynamon . Dolać składniki mokre oraz rodzynki i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, masa nie musi być bardzo dokładnie rozmieszana . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią razową
Grunt to przepis!orkiszową i polecam. Należy przygotować: - 4 jajka - 1 szklankę cukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa) - 6 łyżek oleju - 2 płaskie łyżeczki proszku - 5-6 jabłek - szczypta cynamonu - trochę soku z cytryny - łyżka rodzynek - łyżka płatków migdałowych - cukier puder do posypania Umyte jajka rozbijam do misy miksera. Ubijam na średnich obrotach stopniowo dodając cukier. Kiedy uzyskam zadowalający jednolity(...)kogiel-mogiel, powoli dolewam olej. W czasie pracy robota obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne, kroję na kostkę około 1 cm, lekko skrapiam sokiem cytryny i oprószam cynamonem. Do słodkiej masy jajeczno-olejowej po łyżce dosypuję mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku
I tu będę miała takie tepóki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto! Na początek trzeba przygotować mus rabarbarowy: - 600g oczyszczonego, nieobieranego rabarbaru - 5-6 łyżek cukru - 0,5 łyżeczki cynamonu - szklanka śmietanki 30% schłodzonej Drobno kroję rabarbar, zasypuję cukrem, dodaję pół szklanki wody i na średnim ogniu dość powoli duszę do rozpadnięcia rabarbaru. Mieszam od czasu do czasu. Trwa(...)różnie, u mnie zamknęło się w 20 kilku minutach. Dodaję cynamon, mieszam, warto skosztować, być może uznacie, że warto jeszcze lekko dosłodzić mus, ale nie przesadzajcie, musi być dość kwaśny, ciasto będzie słodkie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno na najwyższych obrotach. Bez dodawania czegokolwiek. Następnie łączę z wystudzonym musem, ale najlepiej zrobić to już
I tu będę miała takie testyl gotowania, bo efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe(...)Sarta 400 g pomidorów krojonych 150 g pomidorków śliwkowych 2 młode cukinie 300 ml wody 1 papryczka chili 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Instrukcje Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy
Wędrówki po kuchnijakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki mąki 1 żółtko 5 białek 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany szczypta soli cynamon 200g śliwek 300g jabłek dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać szklankę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko i śmietanę. Wyrobić(...)folię spożywczą i schować do zamrażalnik na około 40 minut. Jabłka obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na ćwiartki. Owoce wymieszać razem z cynamonem. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać pół szklanki cukru i ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić około 1/5. Na wysmarowanej tłuszczem
Jacob Tasteswypróbowania (: Składniki: 4 dojrzałe, miękkie banany 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/3 szklanki oliwy 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 czubata łyżeczka sody szczypta kurkumy cynamon do posypania Przygotowanie: - cukier utrzeć z olejem - dodać jajka, zmiksować - dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać - dołożyć mąkę, sodę i kurkumę , ponownie wymieszać - ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej(...)bułką tartą tortownicy, po wylaniu oprószyć cynamonem - piec 30-35 minut w 180 stopniach SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraSpróbujcie koniecznie bo to samo zdrowie! Składniki (porcja dla 4 os) : 2 szklanki płatków owsianych (mogą być inne (testowałam żytnie i pszenne),można też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem tego dania jest niewielki(...)przykryte. Powinny szybko wchłonąć wodę. Do naczynia żaroodpornego (w którym będziemy zapiekać naszą owsiankę) ucieramy na tarce na dużych oczkach 2 obrane jabłka, dodajemy sok z połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach a z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawiamy
Kulinarna Patilogiakruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa jabłkowa 1,5 kg kwaskowych jabłek 1 kisiel cytrynowy 6 łyżek cukru 1 łyżka bułki tartej 1/3 + 1/3 szkl wody łyżeczka cynamonu Ciasto 3,5 szkl. mąki 6 jajek (żółtka i białka osobno) 0,5 + 0,5 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 325 gr zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy ok 20 min, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia
Mieszam w Garnkuszklanki mąki zaczyn • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru • 1/4 szklanki mleka • 1 łyżka mąki dodatkowo • 2 jabłka • 1 łyżeczka cynamonu • cukier puder • olej Sposób przygotowania: 1. Mleko wlać do miski dodać jajka, mąkę,cynamon i starte na grubej tarce jabłka wymieszać wszystko razem mikserem ma być gęsta masa
W królestwie smaków Beatymleka lub mleka roślinnego 1 małe opakowanie serka waniliowego light 4 łyżki płatków czekoladowych gorzkich lub 5 kostek gorzkiej czekolady 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO ½ cm świeżego imbiru Banana blendujemy z mlekiem i miodem. Dodajemy otręby owsiane i serek waniliowy. Mieszamy na jednolitą masę. Jeżeli używamy(...)zwabiali kochanków za pomocą kardamonu, wymieszanego z woskiem. Taką miksturą napełniali muszle i wpinali we włosy lub ubranie. Dziś kardamon jest często wykorzystywany do wyrobu pobudzających, głównie męskich, perfum. Cynamon Ten znany afrodyzjak usuwa zmęczenie i działa rozweselająco. Jest często wykorzystywany jako składnik słodkich perfum. Podnieca, przykuwa uwagę i rozpala zmysły. Miód W starożytnej Persji młode pary przez miesiąc
My Chcemy Jeśćbiała i pełnoziarnista) 150 ml oleju roslinnego 100 g daktyli 1 banan łyżka esencji waniliowej (może też być cukier waniliowy) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: na suchej patelni podpraż orzechy. Pamiętaj, że zostawiając je na ciepłej patelni one cały czas się będą prażyć, czyt. przypalać, więc lepiej przełóż je do miseczki. Daktyle(...)ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju roślinnego 50 ml soku z cytryny 100 g rodzynek/suszonej żurawiny Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć
greenscarfskórki z pomarańczy 50 g posiekanych na małe kawałki migdałów bez skórki 75 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Mak wrzucić do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak by woda przykryła mak. Zostawić, najlepiej na noc do nasiąknięcia. Następnego dnia odcedzić mak na bardzo gęstym sicie(...)zrobić przy użyciu elektrycznej maszynki do mielenia. Ważne by sitko w maszynce było bardzo drobne. Do zmielonego dwukrotnie maku dodać cukier, bakalie, miękkie masło, miód, ekstrakt z wanilii i cynamon. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masa jest gotowa. Wykorzystanie masy w wypiekach: w większości przypadków masę należy połączyć z ubitymi na sztywno białkami lub utartymi całymi jajkami - działają jak dodatkowe spoiwo
maniapieczenia