oleju 150 g marchwi 100 g rodzynek skórka otarta z 1 cytryny 175 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Cukier i olej zmiksować. Dodać lekko ubite jajka, połączyć. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do masy jajecznej z rodzynkami i skóką z cytryny(...)wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z cynamonem i gałką. Partiami dodawać do masy, dokłądnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. 40-50 minut. Ostudzić. Smacznego! A jutro pokażę Wam przepis na bułeczki w kolorze tak radośnie i intensywnie pomarańczowym, że zakochacie się w nich od pierwszego wejrzenia. Gwarantuję
Pożeraczka, czyli raz adobrześrednicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao mus żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 40 g cukru sok z 5 mandarynek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 płatki żelatyny masa serowa: 250 g mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 50 g cukru pudru sok z 1/2 limonki 6 płatków żelatyny dodatkowo: 10 g białej czekolady(...)wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce 20 minut. Podpiec w 180 st. C. 10-12 minut. Ostudzić. Żurawinę umieścić w garnku z cukrem, sokiem i cynamonem. Gotować, aż żurawina popęka, a płyn częściowo odparuje. Masę przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Dodać do musu, wymieszać. Ostudzić. Mus wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyślcie, że 45 sztuk do dużo - znikną, zanim się obejrzycie! Cynamonowe ciasteczka z bakaliami Składniki: (na 45 sztuk) 100 g miękkiego masła 60 g cukru 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 225 g mąki pszennej 50 ml mleka 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 50 g płatków migdałowych dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Masło utrzeć(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać cynamon, zmiksować. Na zmianę dodawać przesianą mąkę i wlewać mleko, przy czym ostatnią partię powinna stanowić mąka. Na końcu wsypać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegruszkami Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 80 g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu mokre: 2 jajka 260 g jogurtu naturalnego 90 ml oleju 4 łyżki złotego syropu dodatkowo: 2 gruszki 30 g kandyzowanego imbiru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą(...)cukrem, imbirem i cynamonem. W drugiej misce rozptrzepać jajka, dodać jogurt, olej i syrop, dokładnie połączyć. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Imbir pokroić w drobną kosteczkę. Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Dodać gruszkę i imbir, wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzebosko. Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę, że jest jeszcze lepszy niż ten zeszłoroczny. Koniecznie spróbujcie! (Nie uwierzę, że nie macie zapasów dyniowych...) Dyniowy sernik z ricottą, gruszkami(...)ciastek digestive 50 g masła masa serowa: 500 g ricotty 235 g puree z dyni 4 jajka 200 g mleka skondensowanego słodzonego 50 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 65 g cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 3 gruszki Ciastka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao 2 łyżki mleka nadzienie: 3 jabłka sok z 1/2 cytryny budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 500 ml mleka) 700 ml mleka 25 g cukru 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Przygotować budyń: 550 ml mleka zagotować, w reszcie dokładnie rozpuścić budyniowy proszek, wymieszać z cukrem i cynamonem. Powoli wlewać mieszankę do gotującego się mleka, cały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto: 185 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g miodu 2 żółtka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 30 g masła 30 g ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu kratka: 2 białka 1 jajko 200 g marcepanu Mąkę przesiać do miski, posiekać z masłem. Dodać miód i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Jabłka(...)obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt cienkie półksiężyce. W szerokim garnku rozgrzać masło, wsypać cukier i cynamon. Gdy cukier się rozpuści, dodać jabłka, dobrze wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kwadrat o boku 25 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciasto. Nakłuć ciasto widelcem. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczy sok z 4 pomarańczy sok z 3 mandarynek 2 łyżki Cointreau 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g sera ricotta 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Sok z pomarańczy i mandarynek wymieszać ze skórką i Cointreau. Kremówkę zmiksować z ricottą, cukrem, cynamonem i goździkami na puszystą, niemal sztywną masę. Wymieszać z sokiem. Masę przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetroszkę, że w tym roku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić. Cała zanurzam się w tym oszałamiającym aromacie przypraw jesienno-zimowych, którym(...)optymalne - kawa jest aromatyczna, lekko słodka, ze spienionym mlekiem smakuje wyśmienicie. Syrop korzenno-dyniowy Składniki: (na 320 ml syropu) 200 ml wody 170 g cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 90 g musu z dyni Wodę zagotować z cukrem, aż do rozpuszczenia cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka 250 ml maślanki 75 ml oleju 200 g marchewki skórka otarta z 1 cytryny 125 g suszonych moreli kruszonka: 50 g mąki pszennej 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 35 g zimnego masła Najpierw zrobić kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu 80 g słupków migdałowych 80 g świeżych lub mrożonych jagód Mrożone jagody rozmrozić i osuszyć. Puree z dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem(...)imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Lekko przestudzić, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtka 1 jajko 40 g cukru 30 g mąki pszennej 1 laska wanilii 400 ml mleka nadzienie cynamonowe: 100 g miękkiego masła 100 g ciemnego brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 jajko lukier: 175 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z połową mleka. Dodać cukier, sól, kardamon, rozpuszczone masło i jajko(...)gładką masę. Podgrzewać, wlewając powoli mleko. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa nabierze konsystencji gęstego budyniu. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na nadzienie cynamonowe utrzeć masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Połowę rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Ciasto w myślach podzielić na trzy poziome pasy. Na środkowy wyłożyć połowę nadzienia cynamonowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewałkowania; 200g letniego mleka (u mnie 0,5%); 2 jaja; 70g margaryny; 25g świeżych drożdży; 75g białego cukru; Szczypta soli. Farsz: 85g margaryny; 200g białego cukru; 1 czubata łyżka cynamonu. Do posmarowania na wierzchu: 1 jajo; 1 łyżka mleka. Sposób przygotowania: Margarynę do ciasta rozpuścić (ja wstawiam do mikrofalówki na 30 sekund). Do dużej miski (ja używam od miksera) wsypać(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie można przygotować farsz. Margarynę ropuścić (ja wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki), lekko przestudzić. Do przestudzonej, rozpuszczonej margaryny dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. Z wyrośniętego ciasta upuścić powietrze i przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie farsz
Gospodyni Miejskapszennej; Opakowanie suchych drożdży (7 g); 70 g białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 50 ml wody; 1 jajo. Pasta cynamonowa: 100 g margaryny; 250 g białego cukru; 2 łyżki cynamonu. Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestygnięcia. Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać. Dodać wodę, wystudzone mleko(...)ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy
Gospodyni Miejskacukru; 1,5 szklanki mleka; 4 szkalnki mąki pszennej; 1 łyżka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżki kakao; 2 łyżki powideł śliwkowych; 3 jaja; 1 łyżka cynamonu. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier, zalać mlekiem i zagotować dość często mieszając. Wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wystudzoną margarynę z mlekiem(...)cukrem przelać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła). Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejska