szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka) 1 kostka masła (200g) cynamon PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Foremkę (28x16 cm) smarujemy masłem . 1/3 suchych składników wysypujemy na dno foremki. Układamy połowę jabłek(...)które oprószamy cynamonem. Wysypujemy kolejną szklankę mieszanki i wykładamy drugą warstwę jabłek z cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią mąki, cukru i kaszy. Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki. Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. Szarlotka jest pyszna na ciepło
Moje Kuchenne Rewelacjeszczególnie jesienią, kiedy mamy tanie i najpyszniejsze jabłka. A sam placek robi się bardzo prosto – składniki wystarczy zmiksować, a następnie wmieszać pokrojone jabłka i orzechy. Polecam zaromatyzować je cynamonem i rumem. Tanim kosztem mamy dużą blachę pysznego ciasta – to dlatego kiedyś robiono je na większe przyjęcia typu imieniny. U mnie część znika jeszcze ciepła. Składniki: 5 sporych jabłek(...)czubate łyżki kakao 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju 1 łyżka rumu lub koniaku (można pominąć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich (można pominąć) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Orzechy
Poezja smakuilością gorącej wody tak żeby miało to konsystencję błota... Nakładam na cale ciało, pocierając delikatnie...na koniec płuczemy woda i nakładamy balsam... Cudownie gładkie ciało...Warto... 4. Kąpiel w cynamonie. Do wanny z ciepłą woda wsypuje opakowanie mielonego cynamonu ( najlepiej po wykonaniu peelingu) I bierzemy relaksująca, długa kąpiel...Ciało po takiej kąpieli jest delikatne, gładkie i pachnące cynamonem ;) Pozdrawiam
NaKońcuJęzykawęgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu cynamon 2 łyżeczki olejku waniliowego masło i bułka tarta do tortownicy na kruszonkę 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100g zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie(...)cynamon i olejek. Mieszamy ciasto. Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/ 2 ciasta. Układamy połowę śliwek Zalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki. Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. Posypujemy śliwki kruszonką. Wstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjespiżarni zagościły nowe słoiczki - z pachnącymi imbirem i cynamonem powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny:) Składniki: 2 kg śliwek węgierek 4-5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Śliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami. Podlej odrobiną(...)wody i gotuj pod przykryciem do rozgotowania często mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna. Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją, dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:) Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSzarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego(...)folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę
wyzwania kuchennepropozycja na dzisiaj - jabłka smażone w cieście kokosowym SKŁADNIKI 4 jabłka 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki. Mąkę miksujemy z żółtkami jaj, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę(...)szklankę wody mineralnej, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy wiórki kokosowe. W miseczce mieszamy pozostały cukier z cynamonem.. Kawałki jabłek obtaczamy najpierw w cukrze i cynamonie,a potem maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Moje Kuchenne RewelacjePyszne drożdżowe racuchy z jabłkami - chyba każdy je lubi :) SKŁADNIKI 3 jabłka 10g drożdży 125 mąki 2 jajka 200 ml mleka sól 2 łyżeczki cynamonu cukier puder olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy gniazda nasienne. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mieszamy lub miksujemy ze sobą mąkę, żółtka, mleko, łyżeczkę cynamonu i drożdże(...)pianą z białek. Maczamy krążki jabłka w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z pozostałym cynamonem. Możemy udekorować listkami mięty
Moje Kuchenne Rewelacjecukinii , które pokazywałam Wam wcześniej tego lata. Ich zapach kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi, ale w smaku są inne - aromatyczne dzięki cebuli, dużej ilości ziół i odrobinie cynamonu. Uwielbiam je! Są dla mnie potwierdzeniem niesamowitości kuchni greckiej, która powoli zaczyna plasować się jako moja ulubiona spośród kuchni krajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini ( Tomatokeftedes ) Kuchnia wysp(...)tego przepis u na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g mąki pszennej sól, pieprz oliwa do smażenia
Chilli Czosnek i Oliwapołączeniu ze współczesnymi, ale nie mniej smacznymi dodatkami. Do dzisiejszej podróży w czasie i przestrzeni użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej czekolady, 2 ząbków czosnku, smalcu, kilku listków(...)każdej strony. Do małego rondla włożyłem 3 czubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina, dwie laski kory cynamonu (można je zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko dokładnie wymieszałem w celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki
Wyprawy kulinarneprzygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym), odrobiny soli, 400 ml mleka, budyniu waniliowego, cynamonu mielonego, 5 średniej wielkości jabłek, 200 ml śmietany 30%. Najpierw przygotowałem kruche ciasto. W tym celu przesiałem przez sitko mąkę do miski i dodałem 150 gram schłodzonego w lodówce masła(...)jabłka obrałem ze skóry, wydrążyłem z nich środki z pestkami i pokroiłem je w półplasterki o grubości około 0,5 - 1 cm. Wrzuciłem je do miski, posypałem 2 łyżeczkami cynamonu mielonego i 2 łyżeczkami cukru trzcinowego. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim formę z ciastem na 15 minut. Po jego wyjęciu zmniejszyłem temperaturę
Wyprawy kulinarnedania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka koziego, kminku, kminu rzymskiego, cynamonu, papryki słodkiej w proszku, papryki ostrej w proszku, soli, pieprzu, oliwy. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu kefty i w ogóle w kuchni marokańskiej jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Pół kilograma wołowego(...)dodałem łyżeczkę kminku, który podgrzewałem bez oleju na dużym ogniu przez około minutę, aż zaczął wydzielać zapach. Kminek przełożyłem do moździerza i dodałem do niego łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej. Całość utarłem dokładnie, tak, żeby ziarenka kminku i kminu rzymskiego prawie nie były widoczne, a następnie dodałem do mięsa. Pół pęczka świeżej natki
Wyprawy kulinarneostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest pyszne, efektowne i niezwykle proste do przygotowania. Nieskromnie napiszę, że nie zdarzyło mi się jeść lepszej, a próbowałem wielu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 3 torebek(...)gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 400 gram malin, 200 ml gęstej śmietany 36%, 4 jajek, 1 limonki, szczypty cynamonu, 100 gram mlecznej czekolady. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), dodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego
Wyprawy kulinarnetortowej (typ 450), 150 gram masła, 3 opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 15 śliwek węgierek, 250 ml śmietany 30%, 4 jajek, 3 łyżeczek mielonego cynamonu. Przygotowanie kruchego cista cynamonowego różni się od przygotowania zwykłego ciasta kruchego tylko dodatkiem cynamonu. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem jedno opakowanie (16 gram(...)mniejsze kawałki schłodzonego masła i całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko i 3 łyżeczki mielonego cynamonu, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowałem i wykleiłem nim naczynie do tarty, zwracając uwagę na konieczność wyklejenia
Wyprawy kulinarnekawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek kminu rzymskiego, kawałka kory cynamonu (może być też cynamon w proszku), 3 łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła(...)moździerzu starłem na jednolity proszek 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 3 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki przyprawy garam masala, 5 suszonych listków curry i trzycentymetrowy kawałek kory cynamonu. Z ud kurczaka za pomocą ostrego noża usunąłem kości, starając się wyciąć jak najmniej mięsa i pozostawić je w jednym kawałku oraz usunąłem skórę. Powstałe filety przyprawiłem z jednej strony
Wyprawy kulinarne