powiedzieć : „Chwilo trwaj! „Zróbcie!Koniecznie!SKŁADNIKI:(keksówka około 25cm)* mąka pszenna – 2 szkl* cukier – 3/4 szkl* kakao – 2 łyżki* soda oczyszczona – 1 łyżeczka* cynamon – 1 łyżeczka* imbir – 0,5 łyżeczki* gałka muszkatałowa – 0,5 łyżeczki* powidła śliwkowe – 6 łyżek* mleko – 1 szkl* miękkie masło – 125 g( imbir , cynamon
Ostra na Słodkokorzennej do piernika½ łyżeczki sody oczyszczonej¾ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka powideł śliwkowychPolewa:100g mlecznej czekolady2-3 łyżki mlekaŁyżka masłaCukier puderW misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka
Kolizje Smakówmąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru 3 żółtka łyżka śmietany 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier Masa Budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Szarlotka z Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy(...)stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie
Słodka StronaPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny... Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące(...)Pierniczki - Pepparkakor - Składniki: 150 g miodu 100 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki duże jajko 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków łyżka przyprawy do pierników Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy
Słodka Stronapiec w temperaturze 190-200 stopni przez około 45-55 minut. Powierzchnia ciasta powinna być ładnie przyrumieniona.Jeszcze ciepłe ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można podawać na ciepło, a jako dodatek polecam lody :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennacukru,2 i pół szklanki startej drobno dyni,1 szklanka oleju,3-3 i pół szklanki mąki pszennej,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżeczki cynamonu,1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła
Codzienna kuchnia niecodziennagwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu. Piernikowe choinki wieżyczki: 100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki(...)Oetker listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker'; document.write
Poezja smakuszkliste kuleczki zanurzone w kokosowym mleku dają niesamowicie dużo radości podczas wcinania. Zwykle tapiokę podaję z owocami, jednak dzisiaj przygotowałem ją z wyśmienitym dyniowym musem w akompaniamencie korzennych przypraw - cynamonu, goździków i imbiru. Pudding wyszedł obłędny i powalił wszystkich domowników na kolana! Dlatego też postanowiłem się z Wami nim podzielić. Pudding z tapioki (na 4-5 porcji) : 2 puszki(...)kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii Korzenny mus dyniowy: 1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru Kulki tapioki wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 1h. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier
Food SquareEryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna! Składniki (na 4 porcje) : 4 figi, pokrojonych na cząstki 200 g porwanych liści jarmużu 200 g pieczonej dyni, pokrojonej(...)podprażonych na patelni Cynamonowy dressing: 6 łyżek pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 2 łyżki octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki do kielicha blendera. Podczas miksowania
Food Squaremiękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży Nadzienie: 100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru cukier waniliowy Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski(...)podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz. Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy
Smakowity Blog Kulinarnysztuk) 110 g mąki pszennej 20 g cukru 60 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%) dodatkowo: 2 łyżki mleka 25 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić żółtko, dodać śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić(...)przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać ślimaki (lub inne dowolne kształty), ułożyć na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Cukier wymieszać z cynamonem i pieprzem, posypać mieszanką ciasteczka. Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dzisiaj, dla równowagi, post krótki, żeby Was na śmierć nie zanudzić. Powoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna się zagapić, co też w tym piekarniku za cuda się wyczyniają... Volcano pancakes Składniki: (na formę o wymiarach 15x10 cm) 30 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki soli 45 ml mleka 1 jajko dodatkowo: 20 g masła Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cynamonem, gałką i solą. Jajko zmiksować z mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechowe: 125 g zmielonych orzechów laskowych 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka ciemnego rumu nadzienie jabłkowe: 500 g jabłek 40 g cukru 25 g rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Mąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, dokładnie posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)cukier i orzechy, wlać rum. Pogotwać jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z cukrem, rodzynkami i cynamonem, prażyć przez 5 minut. Wystudzić. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzelaskowych masa serowa: 800 g serka kremowego 450 g puree z dyni 350 g słodzonego mleka skondensowanego 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy 5 jajek polewa: 90 g ciemnej czekolady (65%) 100 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę z masłem rozpuścić na parze, ostudzić(...)Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Masę serową wyłożyć na upieczony spód. Piec w 175 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuree z dyni 125 ml oleju 60 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Do miski przesiać mąkę z sodą, wymieszać z kawą, cynamonem i gałką. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, wlać olej, mleko i ekstrakt, dodać puree
Pożeraczka, czyli raz adobrze