lepsze, że ciepłe ! A za oknami będzie coraz zimniej. Składniki: * 1 szklanka napoju owsianego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka ) * 1/3 szklanki płatków owsianych górskich * 1 łyżeczka miodu * szczypta cynamonu * 3-4 śliwki Wykonanie: Napój owsiany zagotować, na wrzący wsypać płatki owsiane i gotować 7-8 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon - dokładnie wymieszać. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Pokroić
kolorowotorcikowoPyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu(...)goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem
Tajskie smakiprzy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już mi wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki: 700 g śliwek węgierek(...)cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc. Następnie podgrzewamy je na małym ogniu, do momentu, aż będzie tyle soku, żeby można było śliwki zagotować, bez strachu, że się przypalą
Kulinarne przygody GatityOstatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą , dyniowe ślimaczki , drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam(...)szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g śliwek pokrojonych w kostkę Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i odstawiamy, aż zacznie bąbelkować. W misce mieszamy pozostałe składniki ciasta wraz
Kulinarne przygody Gatitypiankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta(...)Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Posypujemy cynamonem, goździkami, kardamonem, mieloną i kandyzowaną skórka pomarańczową i rodzynkami. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier
Kulinarne przygody Gatityłyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto(...)stopni piekarnika na około 25 minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Przyszła kolej
Kolizje Smakówjesienne i zimowe wieczory i poranki :) SKŁADNIKI (na filiżankę) ulubiona herbata plasterek pomarańczy kilkanaście goździków 1/2 łyżeczki soku z cytryny kilka małych kawałków jabłka łyżeczka soku malinowego szczypta cynamonu ewentualnie miód do osłodzenia PRZYGOTOWANIE Zaparzamy naszą ulubioną herbatę - u mnie czarna. Dodajemy sok z cytryny i malin oraz cynamon. Wrzucamy jabłko i plasterek pomarańczy z goździkami. Możemy dosłodzić łyżeczką miodu
Moje Kuchenne Rewelacjewykończona czekoladową polewą. Smakowitości! Składniki: Biszkopt: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 4 jajka 50g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo(...)biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i czekoladę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ręcznie, aby zachować puszystość. Średniej wielkości tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to powstałą masę i wkładamy
Kolizje SmakówDeser dla fanów różków francuskich z jabłkiem do których i ja się zaliczam, szybiki w przygotowaniu, w sam raz na jesienne wieczory Ciasto francuski jabłko ( najlepiej twarde) cynamon można dodać także dżem, rodzynki jajko 2-3 łyżki mleka Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, z ciasta francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko umieścić(...)środku ciasta, oprószyć cynamonem do dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C 15-20 minut. rrarossa@gmail.com
RAROSSAJesień jest chyba jakąś ogólną porą mojej słabości do cynamonu :) Lekki biszkopt w połączeniu z rozpływającym się w ustach kremem na bazie Milky Way jest tym, co księżniczki kochają najbardziej! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki wody łyżka cukru z wanilią opakowanie cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: opakowanie śmietanki 36% opakowanie mascarpone 6 batoników
sama złodyczIdealne do szarlotek, naleśników, deserów lub dodatek do pieczywa. Składniki; 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta) 40 dag cukru 4 łyżeczki cynamonu 5 łyżek bułki tartej lub 2-3 łyżki kaszy manny Przygotowanie Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Gorące jabłka nakładać
RAROSSAMocno cynamonowe, szybkie i smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego - prostokątne 1 łyżka stopionego masła 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 jajko PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy roztopionym masłem. Mieszamy w miseczce cukier z cynamonem i przyprawą piernikową i rozprowadzamy równomiernie na cieście. Zwijamy ciasto ciasno wzdłuż dłuższego brzegu
Moje Kuchenne Rewelacjeszczypta soli Nadzienie: · 3 jabłka · łyżka cynamonu · 1-2 łyżki cukru brązowego Robienie rożków rozpoczynamy od przygotowania miski. Wrzucamy do niej rozkruszone drożdże, cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy(...)uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy na ogniu ok. 10 min mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy na dwie części (może być więcej części jeśli komuś wygodniej pracować na mniejszej porcji
Kolizje Smakówteż swoje zalety. Dziś będzie odgrzewany przepis na pyszne brownie, któremu jako towarzyszkę wybrałam gruszkę. Zapraszam :-) Brownie z karmelizowanymi gruszkami Przepis na brownie klik dodatkowo 3 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Brownie przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na blaszkę. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy(...)niego cukier, gruszki i cynamon. Smażymy przez chwilę aż gruszki oblepią się karmelem. Odsączamy je i przekładamy do ciasta. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze
Przysmaki KarolkiSładniki: Jogurt naturalny lekki 1 banan kilka czekoladowych płatków śniadaniowych cynamon (idealny na odchudzanie) kardamon Do talerza wlewamy jogurt, na wierzch układamy banany i płatki czekoladowe, całość posypujemy cynamonem i kardamonem. Smacznie i zdrowo
My Culinary Art