cynamon - 3631 przepisów (strona:55/243)

Proste ciasto dyniowe 176

szkl. mąki pszennej 4 jajka 1/2 szkl. roztopionego, ostudzonego masła lub oleju 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu klonowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów (choć włoskie pasują najlepiej) 3 łyżki rodzynek Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, inaczej może się zdarzyć zakalec. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jajka(...)daktylami, najpierw ubijamy jajka i pod koniec wlewamy olej, a daktyle dodajemy już do ubitej masy, mieszając łyżką. Następnie dodajemy dynię. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem, cynamonem i bakaliami. Zawartość obu misek łączymy wlewając mokre składniki do suchych i mieszając niezbyt porządnie łyżką (to również ma znaczenie jeśli chcemy uniknąć zakalca). Gotowe ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Brukselka i spółka z patelni 161

czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę(...)myjemy i obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem cukru i cynamonu. Gotujemy 8 minut. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aż kasza wchłonie całą wodę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez użycia tłuszczu) wrzucamy zasolone warzywa i smażymy do miękkości. Dodajemy

My Chcemy Jeść
Półfrancuskie ciasteczka 116

twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól do smaku cukier puder do posypki cynamon do posypki Wykonanie: Obie mąki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Po czym rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej(...)mąką, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
MONKEY BREAD 103

cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić(...)ciasto wyrośnie, odrywać małe kawałki, do środka wkładać po kawałku czekolady i formować w kulki (ręce natłuścić lekko olejem). Każdą kulkę obtoczyć w cukrze cynamonowym (wystarczy cukier połączyć z cynamonem) i układać w wysmarowanej blasze. Uwaga blach musi być dość spora, aby podczas pieczenia i wyrastania ciasta, syrop nie spływał na zewnątrz i nie palił się w piecu. Pierwszą warstwę

Kuchnia w opałach
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 201

dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor!   Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree(...)olejem rzepakowym, aby się nie sklejały. Podajemy z oliwą czosnkową, ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną  na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym.   Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek. Warto zrobić go więcej i zamrozić zważone

Kulinarne Inspiracje
Ciasto buraczane 141

czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów  2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 spore łyżki melasy 3/4 szklanki oleju 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka buraka startego(...)przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę oraz roztopioną czekoladę. Ciągle mieszając wlać powoli olej. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto posypać cukrem

My simple kitchen
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 213

jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę(...)warstwę sokiem z cytryny i posypując cukrem. Po dodaniu ostatniej porcji jabłek garnek przykrywamy pokrywką. Jabłka częściowo rozparowujemy. Pod koniec dodajemy dwie galaretki (suche, wsypujemy bezpośrednio na jabłka) oraz cynamon, zdejmujemy z kuchenki, mieszamy do rozpuszczenia galaretek, odstawiamy do przestygnięcia masy. Przestudzoną masę przekładamy na blaszkę z upieczonym spodem. Wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy

mojewypiekiinietylko
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 202

400g mąki  szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania blatu żółtko + mleko do smarowania wierzchu płatki migdałowe Przygotowanie: Lodówkę nastawiamy na bardzo niską temperaturę( u mnie 2°C).  Ciasto kluskowe: Roztopiamy(...)lodówki.  Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml ). Lekko odparowujemy i dodajemy starty cynamon do smaku.   Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20 cm) i grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kluskowe powinno mieć taką szerokość

Mia Cucina Sofieta
sypana szarlotka z orzechowym, chrupiącym wierzchem... 140

Składniki: kasza manna 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 1,5 kg, cynamon 1 łyżeczka, orzechy włoskie tarte BeachFlower BackMit 1/2 szklanki, masło 250 gram/zimne, cukier puder - ile potrzeba jabłka słodko-winne zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką, wymieszać z cynamonem

W Mojej Kuchni Lubię
Pancakes z gruszkami 145

pancakesów. Składniki: 2 małe gruszki 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 2 łyki cukru brązowego Szczypta cynamonu Przepis: Gruszki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte gruszki należy odsączyć. Dodajemy do nich jajko i mleko. Całość mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce łączymy przesianą mąkę(...)sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Do przygotowanej mieszanki dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy. Pancakesy smażymy na złoto z każdej strony na patelni bez tłuszczu

Emcia Pichci
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 195

chłodniej robi się za oknem, tym częściej sięgam po potrawy ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Mieszańcy tego regionu są mistrzami dań pełnych aromatycznych przypraw, które wspaniale rozgrzewają. Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, papryczka chilli - ta fantastyczna mieszanka znalazła się w mojej dzisiejszej propozycji, libańskiej potrawie fatteh . Fatteh w języku arabskim oznacza pokruszony lub okruszki, ponieważ jego podstawą jest czerstwy(...)porcji): 500 g dojrzałych pomidorów śliwkowych (poza sezonem 1 puszka pomidorów) 2 cebule pokrojone na plasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego 1 duży bakłażan lub 3 małe, pokrojone na duże kawałki 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik z dynią i bakaliami 125

zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej 30 g orzechów włoskich 30 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Prawdziwy sernik wegański 170

składnik i gwarantuję, że sernik się uda!) Spód ciasta: 200 g ciastek typu digestive (przepis znajdziecie tu ) 100 g masła kokosowego (można zastąpić 80 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki cynamonu Masa serowa: około 600 g serka 300 g pure z upieczonej dyni 150 g cukru (użyłam trzcinowego, można zastąpić ksylitolem w proszku) 2 dojrzałe banany 80 g sezamu Przygotowanie: Spód(...)Ciastka pokruszyć i zblenować na „piasek” razem z 60 g masła (4 łyżki) i cynamonem. Wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Masa serowa: sezam zblendować na gładką masę w dużą łyżką miękkiego masła kokosowego po czym dodać banany i cukier. Ser połączyć z pure dyniowym Po czym dodać masę sezamowo-bananową i dokładnie wymieszać. Masę sereową wylać

greenscarf
Jabłeczna muffina 161

codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej (w moim przypadku Gdańskie Młyny) 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko  60 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu  1 łyżka cukru trzcinowego  1 średnie jabłko aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, następnie(...)dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i ubitą na sztywno pianę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy na natłuszczonej kokilki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sok i dżem z czarnej porzeczki, czyli robimy przetwory na zimę. 175

sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek - 1/3 kg cukru - kawałek kory cynamonu - 8 goździków - 2 cm korzenia imbiru - pół łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie:  Umyte i osuszone owoce przebrać i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą tak, by nad owocami utworzyła się(...)Zestawić garnek z palnika i zostawić pod przykryciem na 24 godziny. Na drugi dzień sok zasypać cukrem i ponownie zagotować. Gotować 20 minut cały czas mieszając. Następnie wyjąć korę cynamonu i zlać sok znad porzeczek do spasteryzowanej butelki (tak żeby trochę soku zostało z porzeczkami. Będzie nam to potrzebne do zrobienia dżemu). Butelkę z sokiem owinąć szczelnie kocem i zostawić

W poszukiwaniu inspiracji