większego znaczenia.. Składniki spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm): 1 szkl. herbatników 1 szk. biszkoptów 120 g masła 1 - 2 łyżki jasnego dżemu ½ łyżeczki cynamonu Składniki masy serowo - jabłkowej : 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego 150 - 200 g masła 1¼ - 1½ szkl.cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka 2 - 3 jabłka(...)400g) dodatkowo: dowolny sos Wykonanie spodu : Masło roztopić i wystudzić. Biszkopty i herbatniki pokruszyć na miazgę.Wymieszać z cynamonem, przestudzonym masłem i dżemem. Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się. Wykonanie masy serowo-jabłkowej : Masło z 1 szkl. cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek budyniowy, a następnie żółtka
Moje domowe kucharzenietłustego mleka 1 małe jajko, ubite 50 g masła 90 g cukru opakowanie (7 g) suszonych drożdży kilka kropli olejku cytrynowego lub łyżeczka cynamonu 200 ml herbaty 200 g suszonych owoców lub bakalii Wieczorem zaparzyć herbatę, ostudzić. Zalać nią owoce. Odstawić na całą noc do namoczenia (najlepiej pod przykryciem, żeby nam się(...)Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek lub cynamon. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę
Moje domowe kucharzeniełyżka cukru wanilinowego Masa serowa: 225 g serka śmietankowego 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 4 jabłka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu [dałam przyprawę do kawy i deserów ] 4 łyżki płatków migdałowych Nagrzać piekarnik do 180 °C. Tortownicę o średnicy 23 cm. wysmarować masłem. Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć nim dno tortownicy. Podpiekać(...)minut. Serek utrzeć z jajkami i wanilią, wyłożyć na spód. Obrane jabłka pokroić w półksiężyce, wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut w temperaturze 180 °C. Razem ze mną kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym Agnieszka - Tartaletki truskawkowe Dorota - Galette ze śliwkami,czerwoną
Moje domowe kucharzenienadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Mus jabłkowy na zimę Składniki: 3 kg papierówek 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Przygotowanie: Papierówki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane jabłka przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy(...)opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, szklankę cukru i 1 laskę cynamonu. Dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek na spodzie i częściowego odparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików i pasteryzujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego z papierówkami, obsypane cukrem pudrem z cynamonem. Papierówki pod wpływem wysokiej temperatury stają się kremowe i rozpływają się dosłownie w ustach. Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego są pyszne! Zróbcie obowiązkowo. Smacznego. Obieramy umyte 2 papierówki, kroimy w ósemki(...)krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. The post Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięelastyczne i jednolite możemy uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i umieścić w misce pod przykryciem (ściereczka), odstawić do wyrośnięcia ok. 60 minut (do podwojenia objętości). Przygotowujemy w miseczce cynamon z cukrem i roztapiamy dwie łyżki masła i lekko ostudzamy. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na duży, dość cienki prostokąt. Smarujemy go dokładnie masłem (pozostałe zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta(...)następnie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Tak przygotowane ciasto kroimy na 5- 6 mniejszych prostokątów wzdłuż dłuższego boku dużego prostokąta i układamy jeden na drugim. I znów kroimy na ok. 5- 6 kawałków, tym razem bardziej podobnych do kwadratu. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy naszego odrywańca w pozycji pionowej, smarujemy wierzch roztopionym masłem i dajemy chwilę, by wyrósł
Symfonia Smakówmroźnej zimy, która powoli ustępuje miejsca słonecznej pogodzie :) Jeszcze lepiej smakuje na wygodnej kanapie, w towarzystwie dobrej książki :) Spróbujcie! Składniki: 100ml mleka 1/2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej) szczypta cynamonu 2-3 kropelki sosu Tabasco (lub kawałeczek chilli) Przygotowanie: Mleko zagotować z Tabasco lub odrobiną posiekanej/suszonej papryczki chilli oraz cynamonem. Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika i dodać do mleka
Ze smakiem i z pasjąkanapek przygotowywanych w pośpiechu. Składniki na dwie porcje: 1 jabłko 1,5 łyżki mąki żytniej 1,5 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka zimnego masła cynamon Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem). Jabłko obieramy i kroimy w grubą kostkę. Nakładamy do kokilek i posypujemy cynamonem. Płatki migdałów lekko zgniatamy w dłoniach, następnie łączymy
Ze smakiem i z pasjąszklanką ciepłego mleka. Składniki na 8-10 bułeczek: 500g mąki żytniej razowej typ 2000 szczypta soli 2 pełne łyżeczki drożdży instant 1 szklanka letniego mleka 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki pokrojonych suszonych owoców (u mnie figi i morele) opcjonalnie łyżka miodu/syropu z agawy Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Drożdże wymieszać w szklance(...)letniego mleka i po chwili wlać do miski z mąką. Dodać olej, cynamon i posiekane suszone owoce. Wyrobić ciasto. Z mąką żytnią pracuje się dosyć ciężko, ale warto się pomęczyć :) Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki. Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 45 min. Po tym czasie formować małe
Ze smakiem i z pasjąjajka; 100 g czekolady (gorzkiej/ mlecznej/ białej albo wszystkie trzy rodzaje na raz :) ), ja użyłam białej. 50 g solonych orzeszków ziemnych lub 30 g płatków kukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek
Miksturownikprzygotowałam "walentynkową" czekoladę do picia. Czekoladowa magia - czekolada do picia. Składniki: 2,5 szkl. mleka; 100 g czekolady gorzkiej; 1 łyżka cukru; 1/4 łyżeczki cynamonu; 5 łyżek rumu; skórka starta z pomarańczy. Na małym ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści dodajemy cukier i cynamon. Gorący płyn zdejmujemy z ognia i dodajemy
Miksturowniknaszym stole. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 kostki margaryny ( około 80 dag ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS ewentualnie - przyprawa do dań słodkich KAMIS woda dodatkowo: cukier puder sos owocowo-korzenny Wykonanie: Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ewentualnie dodać
kolorowotorcikowocałe 210 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego 240 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu, np Kamis 50 g białej czekolady Wykonanie: "Wiórki", to pozostałości po odciskaniu soku z warzyw/owoców w sokowirówce. Szkoda je wyrzucać, skoro można z nich przygotować pyszne wypieki. Czekoladę pokroić(...)drobną kosteczkę. Przygotować 2 miski. W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli: mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, imbir. Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, olej rzepakowy - mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem - nie ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami. Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy. Wsypujemy"wiórki" marchewki z jabłkiem
kolorowotorcikowomałych oczkach, odciśniętej) - ja robię to z wyczuciem, po prostu, żeby konsystencja była właściwa, odpowiednio gęsta łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka kardamonu dowolne bakalie (najlepiej duża garść) : rodzynki, suszona żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli(...)stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą. Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 40 minut. Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić. Dla większych łasuchów
Sajkofanka smaku