racji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami w czerwonym winie. Zachęcam do przygotowania tego przepisu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :)Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:2 świeże gruszkirukolamigdały ( posiekane)ser camembert naturalnyoliwa(...)łyżeczki cukruPRZYGOTOWANIE gruszek:Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. Do garnka wlewamy 2 szklanki czerwonego wina i 1 szklankę wody. Doprawiamy świeżym rozmarynem, 4 goździkami, szczyptą cynamonu i 3 łyżeczkami cukru. Wywar zagotowujemy i zanurzamy w nim nasze wcześniej przygotowane gruszki.Gruszki gotujemy ok 15-20 min. Aż będą miały bordowo-fioletowy kolor. Ugotowane odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaSobotnia inspiracja z odrobiną słodkości, ale z umiarem. Czyli placki marchewkowe z bananami, daktylami i aromatycznym cynamonem. Jedliście już takie? Jeśli nie, to polecam przygotowanie tego prostego przepisu. Na pewno Wam posmakują. Pozostaje mi życzyć Wam udanego pichcenia i smacznego :)Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osób ( 25 placków)Koszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:1 kg marchewki2 jajka1(...)łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz. Przed podaniem polecam oprószyć placki cukrem pudrem. Smacznego
kulinarnyJaproszek do pieczenia.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub pokrojone w ćwiartki, pozbawione gniazd ścieramy na tarczy z grubymi oczkami w malakserze. Z miski odlewamy nadmiar soku. Dodajemy cynamon i mieszamy.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Wycinamy koło z papieru do pieczenia wielkości dna formy. Boki smarujemy dokładnie masłem.Na dno formy wysypujemy 140g mieszanki suchej. Wyrównujemy ją łyżką. Na mieszankę(...)kładziemy połowę startych jabłek wymieszanych z cynamonem. Wyrównujemy. Posypujemy równomiernie kolejną warstwą mieszanki (znów 140g). Układamy kolejną warstwę jabłek. Kładziemy ostatnią warstwę mieszanki na wierzch. Przykrywamy ją całą cienko pokrojonymi kawałkami masła.Wstawiamy do piekarnika na godzinę
W kuchni wieczoremtego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon i cynamon, a do kruszonki - kurkumę, która nadała potrawie koloru. Była pyszna! Spróbujcie koniecznie! "Składniki na 10 kokilek:5 gruszek3 jabłkakardamon - 1/4 łyżeczkicynamon - 1/4 łyżeczkicukier - 3 łyżkiKruszonka:masło 50gcukier(...)60gmąka 110gkurkuma 1/2 łyżeczkiSposób przygotowania:Owoce umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przekładać do kokilek. Nakładać z lekką górką. Każdą z żaroodpornych miseczek posypać szczyptą cynamonu, kardamonu i cukru. Masło ucieramy w misce z cukrem (spiralne końcówki), następnie dodajemy mąkę zmieszaną z kurkumą i dalej miksujemy. Kruszonka będzie gotowa w momencie, gdy powstaną małe gródki. Wierzch owoców posypujemy
Słodkie Przyjemnościmnie tymi owocami były jabłka, a śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Chociaż, ja czasem mimo wszystko używam śmietanki 12% - mam do niej słabość :) Zapraszam na Ryż z jabłkiem i cynamonem - zwany po prostu Babcinym ryżem z jabłkiem. Za to jakim pysznym :) "Składniki:szklanka ryżu białegoszklanka mleka2 jabłkajogurt naturalny/ śmietana 12%cynamonSposób przygotowania:Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy taką samą(...)ilością mleka co ryżu i gotujemy - nie dodajemy soli. Gotujemy około 15 minut.Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałeczki, zasypujemy cynamonem i wstawiamy na dwie minuty do mikrofali (można też wrzucić je do garnka i dusić około 5-10 minut jak wolicie :) ) jabłek nie słodzimy, same w sobie oddadzą nam słodycz.Ugotowany ryż wykładamy na talerz, polewamy musem jabłkowym
Słodkie Przyjemnościowsianych3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukru brązowego Sposób przygotowania:Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środki. Kroimy na małe kawałki i przerzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i cynamon – mieszamy.Porzeczki myjemy, osuszamy i wrzucamy do kokilek, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Na wierzch porzeczek nakładamy około 3-4 łyżek pokrojonych i przyprawionych jabłek.Przygotowujemy kruszonkę:Do miski wsypujemy płatki
Słodkie PrzyjemnościLekkie, słodkie, choć prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?"Składniki: opakowanie ciasta(...)francuskiego2 jabłka3 gruszkicynamonłyżeczka cukruSposób przygotowania:Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy. Płaty ciasta rozwijamy, posypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części szerokich prostokątów - z jednej strony lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek
Słodkie PrzyjemnościSzybki, prosty sposób na zjedzenie smacznego śniadania. Wystarczy jogurt naturalny, płatki ryżowe dostępne w każdym hipermarkecie i świeżutkie, słodkie maliny. Całość okraszona jest nutką cynamonu. Uwielbiam takie śniadania, szczególnie w piątkowe poranki, gdy za pasem weekend, a Ty?" Składniki na 1 porcje:1/3 szklanki płatków ryżowychszklanka świeżych malinmielony cynamonjogurt naturalny - 150 mlSposób przygotowania:Do wysokich, wąskich naczyń wlewamy zimny
Słodkie Przyjemnościdumna! Ale właściwie zaczynając pisać ten post nie to chciałam Wam przekazać, widać jest to silniejsze ode mnie ;) Chciałam Wam napisać o przepysznych, jesiennych, bardzo prostych ciasteczkach z miodem, cynamonem, orzechami laskowymi i .. jabłkami :) Tak, tak, maślane ciasteczka z jabłkowym musem. Skoro brzmi smacznie to również świetnie smakuje, ale żebyście nie musieli mi wierzyć na słowo, przygotujcie je koniecznie sami(...)wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy, po około 2-3 minutach dodajemy kolejno po jednym jajku i dalej ubijamy. Do gotowej masy jajeczno-maślanej dodajemy mus jabłkowy, cynamon, miód i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - całość mieszamy, a następnie przekładamy do szprycy z dużą okrągłą końcówką ( można użyć również dwóch łyżeczek ).Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościwiec lepiej przygotować jej mniej a częściej. Mam nadzieję, że kogoś zainspiruję. Zapraszam po przepis na przyprawę korzenną.Składniki:łyżka goździkówziarenko ziela angielskiego4 ziarenka kardamonu3 ziarenka pieprzupół laski cynamonu/łyżeczka mielonego cynamonu2 migdałyszczypta cukru pudruSposób przygotowania:Do moździerza lub elektrycznego młynka wrzucamy goździki i cynamon i mielimy na drobno, następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz i kardamon. Pod koniec
Słodkie Przyjemnościsporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z panującej w koło atmosfery i wieczorami tworzyć przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają w zachwyt(...)ziemniaczanej1/2 łyżeczki mielonego cynamonuSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Następnie mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem i cynamonem łączymy i stopniowo dodajemy do białek. Na upieczone tartaletki wykładamy sam wierzch kogiel mogiel, a następnie zakrywamy go przygotowanymi bezami. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Słodkie Przyjemnościlekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować.Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniweSkładniki:500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego2 szklanki mąki pszennej2 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejszczypta soliokoło 3/4 szklanki śmietany(najlepiej(...)gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około 4 minuty, aż stanie się złocista. Śmietana powinna się również zredukować. Ugotowane kopytka polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem
Mania Gotowaniastołu i wciąż u nas gości. składniki* 1 l soki jabłkowego* 1 litr soku pomarańczowego* 1/2 dużego jabłka* 3 plastry pomarańczy* 1 plaster cytryny * 2 laski kory cynamonu* 3-4 goździki* 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego * 2 gwiazdki anyżu* 2-3 łyżeczki miody Sposób wykonania Do garnka wlać sok jabłkowy i pomarańczowy, dodać plastry pomarańczy i plaster(...)powoli grzało do uzyskania temperatury ok. 90°C, a w każdym razie nie dopuścić do zagotowania.Po podgrzaniu podawać w szklankach z pół lub ćwierć plasterkami świeżej pomarańczy i kawałeczkiem cynamonu
Mix smakujedno z tych śniadań, gdy domownicy niczym koty krążą po kuchni w oczekiwaniu na smakołyk. W zapachu cynamonu jest chyba coś magicznie pobudzającego, bo gdy tylko zaczyna rozchodzić się po domu, wszyscy jak jeden mąż wstają z łóżek. I choć mama wciąż powtarza, by smażyć mniej, jeść zdrowiej, ja nie mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia. Tak najlepiej(...)oleju roślinnego3 łyżki cukru2 jaja1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczeniamała łyżeczka soliDo podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub innePrzygotowanie:W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie
Gotowanie to kochanietakie dni, kiedy wszystko wydaje się iść nie tak. Nawet pogoda współgra z idącymi w parach nieszczęściami przecinającymi naszą drogę. I wtedy właśnie dobrze wejść do pachnącej cynamonem kuchni i chwycić pulchną, pomarańczową jak rażące słońce (którego wtedy tak bardzo nam brak) muffinkę. Kilka kęsów i uśmiech znów pojawia się na ustach. Przetestowane. Także na gradowej chmurze pod tytułem "zły(...)soku z pomarańczyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do sporej miski przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ponownie wymieszać. W drugiej, głębszej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, dodać cukier, utrzeć. Powoli wlewać olej, ucierać. Dodać marchewkę i aromat waniliowy, wymieszać łyżką
Gotowanie to kochanie