pojęcia, ile ma wspólnego z Hiszpanią, i czy jakakolwiek Hiszpanka piekła kiedyś ciasto według podobnego przepisu. Pokrojone w kostkę jabłka zanurzone w kakaowym cieście, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i chrupiących orzechów, a całość zwieńczona odrobiną białej czekolady. Czyż nie brzmi kusząco...? Dla mnie zabrzmiało, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, więc raz dwa ciasto było(...)tortownicę o średnicy 26 cm) 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 4 jabłka 125 ml ciemnego rumu 80 g orzechów laskowych dodatkowo: 80 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepóki co ostatnia nasza wspólna propozycja na te Święta. Rok temu widziałam te gwiazdki u Dorotuś , teraz Maggie mi o nich przypomniała. Wyglądają uroczo, pachną cynamonem i migdałami. Naprawdę świątecznie robi się w domu, kiedy tak rozkoszne zapachy wydobywają się z piekarnika. Kilka słów o samych ciasteczkach. Zimtsterne , czyli cynamonowe gwiazdki, to niemiecki przysmak. Z pewnością przepisów(...)smakują... Kto wie - może już jutro będę ich fanką...? Zimtsterne Składniki: (na 25-30 sztuk) 300 g zmielonych migdałów 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 2 białka glazura: 1 białko 1/4 łyżeczki soli 200 g cukru pudru 1 łyżka mleka Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z cynamonem i migdałami. Białko lekko ubić, wsypać suche
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaki przepis - nie przepis , a raczej przypomnienie o czymś pysznym, co z pewnością poprawi humor nawet po najgorszym dniu. Mój sposób na jabłuszko to rodzynki, dużo rodzynek, do tego cynamon i trochę cukru, i nuta alkoholu w postaci Cointreau. Z Amaretto też smakuje świetnie, choć to już zupełnie co innego. Alkohol można pominąć, ale nadaje ciekawej nuty smakowej. Podane(...)się zdecyduję... Ale z pewnością zrobi się radośniej i nie tak przytłaczająco. Czekoladowo... Pieczone jabłko Składniki: (na 1 porcję) 1 jabłko 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka Cointreau dodatkowo: lody waniliowe lub śmietankowe Jabłko umyć, odkroić wierzch, żeby utworzył czapeczkę. Wydrążyć środek. Obsypać wnętrze cukrem i cynamonem, wypełnić rodzynkami, wlać Cointreau. Przykryć czapeczką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproporcje), przygotowałam masę żurawinową też z małymi zmianami (nie chciałam otwierać całej butelki wina dla 50 mililitrów, dlatego użyłam soku pomarańczowego, bo akurat pomarańczy mam pod dostatkiem; dodałam też cynamon - bo to taka świąteczna przyprawa...), a następnie jedno z drugim poukładałam warstwami w kieliszkach. Wyszły mi trzy porcje jak na zdjęciu, jednak spokojnie można przygotować cztery nieco mniejsze. C. był(...)idealny na przedświąteczną niedzielę! Mus z białej czekolady z żurawinową wkładką Składniki: (na 3-4 porcje) 250 g świeżej żurawiny 40 g cukru sok z 2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki gorącej wody mus czekoladowy: 75 g białej czekolady 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciągnące w środku, z wyraźnym smakiem migdałów i posmakiem rumu, który podkręca całość i sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Pachną obłędnie - rumem właśnie, ale też goździkami i cynamonem. W dodatku prezentują się uroczo - malutkie serduszka, w sam raz na jeden kęs. Ciasteczka, choć proste w wykonaniu, wymagają czasu. Nie naszego, bo spokojnie leżakują same, bez nadzoru. Należy(...)się nie oprze. Serca z Bazylei Składniki: (na 45 sztuk) 100 g ciemnej czekolady (85%) 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 białka 1 łyżka rumu Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Wymieszać z przesianym cukrem pudrem, kakao, cynamonem i goździkami. Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcje) 125 g ryżu 750 ml mleka 55 g cukru 1 laska wanilii 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 60 g cukru 2 łyżki wody kawałek kory cynamonu długości 5 cm 30 g masła 4 śliwki Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka. Całość włożyć do garnka, wlać mleko, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż, gotować(...)minut, aż masa nabierze kremowej konsystencji. Ostudzić, wyjąć wanilię, przełożyć do szklanek. Śliwki pokroić w ósemki, usunąć pestki. W garnku o grubym dnie umieścić cukier, wodę i cynamon, podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Kiedy nabierze głębokiej, złotej barwy dodać masło, wymieszać. Dosać śliwki, smażyć kilka minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernikach, aż w końcu w Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly trafiłam dokładnie na to, czego chciałam. Chrupiący, orzechowy spód, słodka, a jednocześnie wyrazista za sprawą cynamonu i goździków masa figowa, a całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą(...)średnicy 20 cm) spód: 80 g niesolonych orzeszków ziemnych 125 g herbatników maślanych 80 g masła masa figowa: 200 g suszonych fig 100 ml soku z pomarańczy 1 laska cynamonu o długości 5 cm 1/4 łyżeczki mielonych goździków masa serowa: 250 g serka kremowego skórka otarta z 1 pomarańczy 120 g cukru 250 g mascarpone 2 jajka Orzechy zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozmyślić). W domu zaczęłam szukać inspiracji - bo przecież taki zwykły dżem truskawkowy to nudny trochę... W pełnej pomysłów Dejlig marmelade, syltetøj og gele znalazłam pomysł na dodanie wanilii, cynamonu i goździków. Mmm... Brzmi smakowicie. Czym prędzej więc zabrałam się do pracy. Po dziesięciu minutach miałam gotujące się owoce z przyprawami. Powoli truskawki zaczęły się rozpadać, tworząc niezwykle aromatyczną, intensywnie czerwoną(...)smakuje jeszcze lepiej - truskawki podbite przyprawami, dzięki dodatku soku z cytryny całość ma wyważony, przyjemnie słodki smak. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można kupić truskawki! Dżem truskawkowy z wanilią, cynamonem i goździkami Składniki: (na 350 ml dżemu) 900 g truskawek 300 g cukru sok z 1/2 cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego nie robił, puszczał do mnie oko, i kiedy tylko zrobiłam proszącą minę, wychodziliśmy do parku, zahaczając o moje ulubione miejsce. Moje lody nie są niebieskie, a smakują cynamonem i pomarańczą. Trochę dynią. Mimo, że zimne, na przekór stereotypom, rozgrzewające. Kremowe i słodkie. Pyszne. A znalazłam je u Doroty . Lody dyniowe z pomarańczą Składniki: (na l lodów(...)mleka 500 ml śmietany kremówki (38%) 125 ml złotego syropu 110 g ciemnego brązowego cukru 70 g białego cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 300 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki rumu Żółtka, syrop i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać cynamon, imbir i gałkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny, a do tego cynamon i gałkę muszkatołową. Wyszło bosko! Chlebek wygląda trochę, jakby miał zakalec, ale już taka jego uroda. Ma śmieszną, lekko gumowatą, puddingową konsystencję, która bardzo nam przypadła do gustu. Pachnie i smakuje(...)banany 100 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Banany obrać, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier, masło i ekstrakt - zmiksować. Dodać ubite jajko, wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto upiekłam w tortownicy, a nie jak ona - w kokilkach. Dałam mnóstwo wanilii, przez co jej smak i aromat jest cudownie intensywny. Gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie, z cynamonem, imbirem, kardamonem i innymi przyprawami. Nie gotowałam ich długo, żeby później się nie rozpadły. Wyszły idealnie miękkie, intensywne, nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło(...)pieczenia nasiona z 1 laski wanilii 40 ml mleka gruszki w syropie: 5 gruszek 200 g cukru 750 ml wody 1 cytryna 6 ziaren kardamonu 8 goździków 1 laska cynamonu (6 cm długości) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru Najpierw przygotować gruszki: Owoce obrać, zostawiając ogonki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło znów upichcić coś razem w wirtualnej kuchni! Dyniowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 35 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g puree z dyni 75 g podłużnych biszkoptów 100 g mocnej kawy 50 ml amaretto dodatkowo: 200 ml śmietany(...)kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 25 g orzechów włoskich Mascarpone ubić z kremówką i cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i przyprawy, zmiksować na gładką masę. Letnią kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej biszkopty, ewentualnie przełamać, ułożyć na dnie szklanek. Na to wyłożyć warstwę kremu dyniowego, potem warstwę nasączonych biszkoptów i resztę kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli 125 g zimnego masła 1 jajko masa dyniowa: 200 g musu z dyni 2 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 80 g cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego
Pożeraczka, czyli raz adobrzebył poniedziałek... Dzisiaj mam dla Was babeczki, których zdjęcia przypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat. Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali(...)ciemnego brązowego cukru 1 jajko 150 ml jogurtu naturalnego 45 ml oleju 100 g czekolady mlecznej beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemelasą Składniki: (na 55-60 sztuk) 310 g mąki orkiszowej 25 g kakao 150 g miękkiego masła 125 g cukru 1 jajko 100 g melasy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze