 Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 186
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 186dzień, rzadko potem mam zły humor. A nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie. Dlatego dzisiaj zachęcam Was do przygotowania, bardzo prostej konfitury ze śliwek - renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce, toście czy też naleśniku z tą konfiturą ;-) SKŁADNIKI(...)fioletowych renklod - 70 g ciemnych mirabelek - 850 g cukru (możesz użyć pół na pół z brązowym) - 1/2 laski wanilii - 2 gwizdki anyżu - 2 ziarenka kardamonu - otarta kora cynamonu (bądź cynamon w proszku - kup taki bez mąki w składzie) Wykonanie: Śliwki umyj i wydryluj. Na dużej patelni, o grubym dnie, bądź garnku, smażymy śliwki z w/w składnikami. Początkowo pod przykryciem
SMYKWKUCHNI Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem 281
Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem 281łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki z cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie(...)zostawiając 1 cm wolny brzeg. Piecz ciacha w dobrze rozgrzanym piekarniku do temp. 200-210 C (z termoobiegiem) przez około 40 minut, muszą być złociste. Jeszcze ciepłe ciasta posyp cynamonem. Jeszcze ciepłe ciasta posyp cynamonem. Smacznego! Artykuł Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf Rabarbar zapiekany pod koglem moglem 203
Rabarbar zapiekany pod koglem moglem 203Dawno już chodził za mną ten deser. Wprost uwielbiam taki ciepły rabarbar z cynamonem, delikatnie posłodzony... poezja... no i sobie zrobiłam :-) i powiem Wam, że szczerze polecam :-) prawdziwa rozkosz dla podniebienia... mmm... tylko pamiętajcie żeby jeść ciepły, koniecznie! SKŁADNIKI ok. 0,5 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 6 łyżek granoli cynamonowej (lub innej) 3 żółtka cynamon Rabarbar obieramy, kroimy(...)kawałki długości ok. 1 cm, zasypujemy połową cukru i cynamonem, a następnie odstawiamy na 15 - 20 minut. Żółtka miksujemy z drugą częścią cukru na puszysty kogel mogel. Dno foremki do zapiekanek (21 - 23 cm) wysypujemy równomiernie granolą, na nią wykładamy rabarbar z sokiem, który się wytworzył i zalewamy to koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Czary - gary w kuchni Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 297
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 297taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny, ale śmiało można użyć mięsa wołowego czy wieprzowego. Grunt to dobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego(...)wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 400 ml mleka 50 g startego sera żółtego sól, biały pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Musaka: 1. Bakłażany kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, obficie
W kuchni Katie Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 405
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 405Serniczki z białą czekoladą i bakaliami to małe słodkie babeczki, idealne jako poczęstunek dla gości w czasie nadchodzących świąt. Łączą w sobie smak cynamonu i różnorodnych bakalii, a dodatek białej czekolady sprawia, że ich wnętrze jest kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Wierzch serniczków zwieńcza mój ulubiony frosting z białej czekolady i ubitej słodkiej śmietanki oraz kolorowe bakalie, które pięknie(...)poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków . Serniczki z białą czekoladą i bakaliami Składniki: SPÓD 3-4 (25g) herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki (10g) mąki pszennej
Smakołyki Bereniki Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 269
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 269sprawia kłopotów nawet tym, którzy rzadko gotują lub pieką. Dlaczego akurat ten przepis ? Od pewnego czasu, a właściwie odkąd robiliśmy ze Stasiem ozdoby z masy solnej z kawą i cynamonem „chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe(...)drobnego cukru 100 gram masła 3 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika ( można użyć gotowej lub domowej) łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki domowych powideł śliwkowych 3 jajka ( oddzielnie białka i żółtka) kilka mrożonych śliwek lub innych owoców Wykonanie: W rondelku umieścić 1/2 szklanki mleka
Niebieski kubek z kawa Ozdoby z masy solnej – z kawą i cynamonem 254
Ozdoby z masy solnej – z kawą i cynamonem 254Dziś zapraszam Was w świat pachnący kawą i cynamonem. Kolejna partia ozdób z masy solnej produkcji mojej i Stasia. Właściwie Staś robił coś, co nie przypominało ozdób jednak okazał się kreatywny. Ciasto : szklanka mąki szklanka soli czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 130 ml wody Mąkę, sól oraz cynamon wsypać do miski. Kawę rozpuścić w wodzie, dolać całość
Niebieski kubek z kawa Zdrowe święta -  razowe pierogi ze śliwkami 223
Zdrowe święta -  razowe pierogi ze śliwkami 223wody Farsz i sos 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia(...)lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz i sos - śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie dodaj miód, imbir, migdały i cynamon. Zamieszaj, po czym przecedź śliwki (powstałego płynu nie wylewaj!). 3. Płyn, który wypłynął ze śliwek podgrzej na małym ogniu, aż uzyska konsystencję sosu. 4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko
Powiedz dietom nie Jesienna rapsodia 763
Jesienna rapsodia 763Ciasto to zachwyca intensywnymi kolorami, a przede wszystkim smakiem. Piękny, żółty k olor to oczywiście zasługa puree z dyni hokkaido, która też nadaje wilgoci. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ciasto jest aromatyczne i idealnie pasuje do owocowej warstwy jabłkowej. Lekkości i delikatności nadaje śmietankowa pianka i skruszona część ciasta dyniowego. Polecam, jeśli ktoś chce zachwycić gości :) CIASTO DYNIOWE: 250g puree(...)szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli MASA JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich (waga po obraniu) 1 szklanka wody 1 galaretka agrestowa KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki
https:KKuchniaMniam Warstwowy torcik ala Szarlotka 314
Warstwowy torcik ala Szarlotka 314Torcik ala szarlotka Warstwowy torcik ala szarlotka bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczny! Składa się z 4 warstw: nasączonego, domowego biszkoptu, masy z podsmażonych jabłek z cynamonem, delikatnej warstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji(...)powinien być wilgotny ale nie mokry! DO OZDOBY: 250 ml. śmietany kremówki SKŁADNIKI NA : WARSTWĘ JABŁKOWĄ: 1 kg. jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 opakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka
Domowe Torty Tarta serowa z żurawiną (waniliowa) 233
Tarta serowa z żurawiną (waniliowa) 233Tarta serowa z żurawiną Naszło mnie na świąteczne wypieki! I tak na moim stole zagościła tarta serowa ze świeżą żurawiną i szczyptą cynamonu. Z ciasta, które pozostało, zrobiłam "kratkę", którą przyozdobiłam wierzch ciasta. Przepis długi, ale nie obawiajcie się - banalnie prosty! Zobacz również inne przepisy na ----> tarty Tarta serowa z żurawiną - przepis: Składniki: (na formę do tarty o średnicy(...)podsypywania 150 g zimnej margaryny do pieczenia 16 g cukru waniliowego 75 g cukru 1/2 opakowania cukru z wanilią i kardamonem (opcjonalnie) 1 jajko szczypta soli szczypta cynamonu do oprószenia Masa serowa: 750 g mielonego sera waniliowego na sernik (z wiaderka) 1 budyń waniliowy (47 g) 3 jajka "M" (osobno żółtka, osobno białka) 10 dag świeżej żurawiny 1 laska
Moje Qulinaria Łatwy jabłecznik z cynamonem 243
Łatwy jabłecznik z cynamonem 243SKŁADNIKI (na foremkę 16x29 cm) 180 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 jajka 125 g roztopionego masła 2 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem). Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy z resztą składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto(...)Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Układamy na cieście (lekko dociskamy) i oprószamy cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut. Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI (ORKISZOWA) 209
TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI (ORKISZOWA) 209Niezwykle pyszna tarta rustykalna ze śliwkami, cynamonem i mielonym migdałami, którą musicie koniecznie zrobić w tym sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza(...)zimnego masła pokrojonego w kostkę 4 łyżki zimnej wody 1 pełna łyżka gęstego jogurtu lub śmietany DODATKOWO: 350 - 400 g śliwek 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę
Słodko-Słony Świat Ilony Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 335
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 335Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 200g ryżu, 3 jabłka, 4 łyżki cukru, 100ml śmietany 18%, 2 łyżeczki masła, 3 łyżeczki cynamonu. Wykonanie Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka(...)wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około 20 minut w temp. 150st
Z miłości do słodkości Muffinki szarlotkowe 155
Muffinki szarlotkowe 155Kolejna propozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka(...)mleka 1/3 szklanki oleju 3 jabłka cynamon kardamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie