makarony, Warszawa 2012, 96 s. Składniki: pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam por pół główki kalafiora 3 marchewki papryczka chili 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz makaron chiński Wykonanie: 1. Mięso pokroić w paseczki
Pasja Smakuwaniliowy -4 żółtka -200g masła -szczypta soli -100ml oleju roślinnego -200g gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek + dodatki : płatki migdałów, kokos, kawałki czekolady, cynamon, kolorowe posypki, itp. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia
Smaczne Zdrowezmieniałam. Składniki : - 400g obranej marchewki - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 jajka - 1 jabłko ok.150g - 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego) - 100g orzechów włoskich - 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi) - 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo) - 20g sody oczyszczonej - 180g oleju - 150g maślanki ( dałam kefir) + puder trzcinowy i sok pomarańczowy ( na polewę) Marchewkę i jabłko ( obrane
Smaczne Zdrowelepiej na grubych oczkach) - 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 0,5 szklanki mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 170g oleju kokosowego nierafinowanego (lub inny) - 1/2-3/4 szklanki rodzynek - 1 łyżka cynamonu - 1 płaska łyżeczka kardamonu - 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać w kubeczku wrzątkiem i odstawić na kilka minut
Smaczne Zdrowepysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów. Komu
Sajkofanka smakuodległych czasach przebiegał przez Toruń szlak handlowy z Gdańska do Krakowa, przez który przewożono mnóstwo towarów, między innymi korzenne przyprawy ze Wschodu, jak również najlepsze miody. Takim oto sposobem cynamon, imbir, goździki, kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu. Polskie pierniki swój początek miały
Sajkofanka smakuroku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto? Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami
Sajkofanka smakunajważniejszy posiłek w ciągu dnia - przynajmniej dla mnie. Dziś bardzo lekka wersja - serek wiejski z granulowanym błonnikiem o smaku jabłkowym, sezamem i pszczelim pyłkiem. Do tego szczypta cynamonu i świeże owoce - w tym przypadku pomarańcza i kiwi :) Dodatkowo filiżanka ulubionej herbaty i mamy idealny początek dnia
Sajkofanka smakuudał i szczerze polecam. Składniki: 1 szk ryżu 2 szk mleka kokosowego 3 szt jabłka 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego 1 łyżka cukru waniliowego cukier trzcinowy do smaku cynamon szczypta Przygotowanie: Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szklankami mleka kokosowego i gotować na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie się całe mleko.Ry
Ala piecze i gotujeproszku do pieczenia 200 g rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kruszonka 5 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki cukru 1 łyżka zimnej margaryny 0,5 łyżeczki cynamonu cukier puder Przygotowanie: Rabarbar umyć pokroić i zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.Odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Miksując
Ala piecze i gotujepieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska. Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować, włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu
Ala piecze i gotujepyszne. Składniki: 200 g miodu prawdziwego 85 g masła 250 g mąki pszennej 85 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 1 łyżeczka cynamonu Emix 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix 0,5 łyżeczki sody Emix 0,5 szkl skórki pomarańczowej Lukier 1,5 szkl cukru pudru Emix 2-3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie
Ala piecze i gotujePyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis
Ala piecze i gotujełyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem
Mia Cucina Sofietastrony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki, imbir, kardamon, ziarna jalowca,anyz i kminek) 80 g cukru 1 pomarańcza biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy
Mia Cucina Sofieta