mamy obecnie okres grzybów i owoców idealnie nadających się do suszenia. No, i nie zabrakło też wszelakich testów i egzaminów. Eksperymentów nigdy dość! CYNAMONOWE CHIPSY JABŁKOWE /autorski;/ 1 opakowanie cynamonu w proszku 1 litr gorącej wody 1 kg cukru Całość zagotowujemy, mieszając aby cukier dokładnie się rozpuścił. Studzimy. Jabłka obieramy, według uznania i upodobania. Zalewamy ostudzonym syropem i zostawiamy
W kuchni Karmel-itkidość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) 1-2 łyżeczki cynamonu 3 całe goździki imbir, kardamon, Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia. Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo gotowałam, aby płyn puszczony przez dynię, w większości odparował
W kuchni Karmel-itkidziś zapragnęłam tego błogiego stanu. Zapraszam więc na podróż do serca Indii. Smacznego! CHAI MASALA. /źródło: sieć;/ 2 kubki wody 2 kubki mleka 3 łyżeczki herbaty Assan 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiry 3 ziarenka pieprzu Zagotowałam wodę z herbatą oraz wszystkimi przyprawami. Do gotującego się naparu wlałam ostrożnie mleko. Całość
W kuchni Karmel-itkistwierdzam, że z ryżem komponowałyby się o wiele lepiej. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE /autorski;/ dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina 5-6 świeżych daktyli 1 laska cynamonu 1 gwiadka anyżu sok z 1/2 pomarańczy 2 goździki po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam. Gotowałam, aż wino
W kuchni Karmel-itkiImportuje się ją aż z Jawy, Singapuru czy Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding. Lecz nie byle jaki! Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana
W kuchni Karmel-itkiwystępujące. Barwne opisy są tak szczegółowe, aż czytelnik sam może sobie wyobrazić tę cudowną woń, ten oszałamiający smak. Ale dominującym zapachem, który towarzyszy każdej karcie książki, jest cynamon i woda różana. Pojawia się tak często wzmianka o tych woniach, aż na końcu wydaje się, że rzeczywiście podczas czytania można było je poczuć. Książka napisana ze smakiem, lekko i przystępnie
W kuchni Karmel-itkiwyciskam z osadzonej na materiale papki. Mleko przechowuję w lodówce do 2 dni , później kwaśnieje. Z papki, za radą z bloga , zrobiłam smarowidełko. Papkę migdałową zmieszałam z miodem i cynamonem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJABŁKIEM. / w oparciu o przepis : ILLUCUCINA / na 12 muffinek 210 g pasty tahini 170 g płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę 2 małe jabłka lub 1 większe 250 ml chudego mleka (w oryginale - jabłkowy sok ) Tahini
W kuchni Karmel-itkipachnące sianko. Opłatki kupione, wszystko przygotowane. Choinka piękna, elegancka, stoi w centralnym miejscu. Pyszni się swoim wyglądem, odziana w aromatyczne plastry pomarańczy, chrupiące pierniczki, brzęczące dzwoneczki i pachnące laski cynamonu na wstążeczce. Jednak czasem o czymś się zapomni. Na przykład o piernikach. I co wtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn Moje Smaki Życia / 500 g mąki pszennej
W kuchni Karmel-itkiwww.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa: Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut. Odciskam nadmiar wody
W kuchni Karmel-itkiziębisz zimnymi policzkami. "Napiłbym się czegoś gorącego". Mówisz, masz. GORĄCA KORZENNA CZEKOLADA. / własny;/ dla 2 osób 500ml mleka 4 łyżki kakao gorzkie 100g mlecznej czekolady 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka startego imbiru 2 gwiazdki anyżu miód do smaku Mleczną czekoladę łamię na kawałki. W 1/2 szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję, dodając połamaną czekoladę. Musi się całkowicie rozpuścić. Dodaję
W kuchni Karmel-itkiciecierzycy 1 czerwona mała cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą i zostawiam na 12 godzin (najlepiej na noc), się namoczyła. Podwoi swoją objętość. Jeśli wpije wodę, dolać, aby była cały czas
W kuchni Karmel-itkiwyparzonej, wystudzonej szklanej butli i trzymam w lodówce. Przechowywać do 3-4 dni w lodówce. Z pozostałych zmiksowanych orzechów można zrobić mazidło do chleba. Mieszam orzechy z miodem, cynamonem i smaruję nim świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibrązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli Składniki na krem: - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki masła Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier
Zgrabne Gotowaniedaję mąkę pszenną, mleko, troszkę cukru, szczyptę soli, czasami odrobinę oleju do ciasta czasami roztopione masło, czasami cukier waniliowy, czasami odrobinę proszku do pieczenia, czasami wodę mineralna gazowaną, czasami cynamon, różnie. To wszystko zależy od humoru. Wierzę, że jesteście wyrozumiali i wybaczycie mi "chwilowy" brak receptury na naleśniki. Składniki: kilka słodkich naleśników kilka świeżych truskawek kilka listków mięty kilka łyżek
Blondynka Gotuje