kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan” z Kotanyi i Tex Mex firmy El Tequito zakupioną w Lidlu) 6 tortilli 150 g startego sera żółtego
Mania Gotowaniałyżki płatków owsianych 3 łyżki jogurtu greckiego light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka startej marchewki (około
Mania Gotowaniaszklanki otrębów pszennych 1/2 szklanki płatków owsianych 100 ml jogurtu light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 4-5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka startej marchewki (około 3 marchewki) Nadzienie
Mania Gotowaniakropel aromatu różanego 120g jogurtu greckiego light 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 3 laski rabarbaru 3-5 łyżek cukru (wg uznania) Kruszonka: 50g brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu 30 g zmielonych migdałów 1 łyżka płatków owsianych 2-3 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i smażymy na małym ogniu przez
Mania Gotowaniagdyż najlepsze są kiedy wyciągniemy je bardzo leciutko zarumienione z piekarnika. Uwagi i propozycje !! Do ciasteczek możemy stosować rozmaite dodatki. W wersji słodkiej możemy posypać ich wierzch cukrem, cynamonem czy nadziać je nutellą. Ciasteczka rewelacyjne są również w wersji słonej, posypane startym serem, solą czy ziołami
Mania Gotowaniaszklanka mąki owsianej 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych 2 łyżki stevii lub słodziku w proszku ¾ szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko ½ szklanki jagód lub 1/3 szklanki jagód i 4 truskawki oliwa do smażenia Przygotowanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
Mania Gotowaniamieszankę przypraw Jerk, która dostępna jest w sklepach internetowych. Kurczak Jerk Składniki: 2 piersi z kurczaka lub nogi z kurczaka Marynata: 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z limonki 1/2 posiekanej
Mania Gotowaniawyostrzają nasze zmysły, wprowadzają nas w romantyczny nastrój. Badania udowodniły, że wiele składników, które używamy w naszej kuchni mają powyższe właściwości. Do afrodyzjaków należą niektóre przyprawy oraz zioła (chili, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, pieprz), owoce (truskawki, suszone owoce),owoce morza, kawa czy czekolada. Idąc tropem całej gamy składników jakie mamy do wyboru, proponuję kolację rozpocząć od zupy cebulowej. Cebula
Mania Gotowaniacebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego sosu sojowego sok i skórka otarta z połowy limonki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1 łyżka posiekanej mięty 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Dodatki: oliwa
Mania Gotowaniaoliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili ½ skórki otartej z limonki sok z połowy limonki 2 cm świeżego imbiru lub ½ łyżeczki mielonego imbiru ¾ łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczka kardamonu 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
Mania Gotowaniapieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka rozmarynu 200 g sera mozzarella Sos beszamelowy
Mania Gotowaniawanilii 60 g roztopionego masła 1 duże jajko Nadzienie: około 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Kruszonka: 50 g brązowego cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżek zmielonych migdałów (można zastąpić mąka) ½ szklanki płatków owsianych 20 g roztopionego masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Jeśli będzie zbyt mało „krusząca się” możecie dodać więcej płatków owsianych
Mania Gotowaniaorzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g oleju słonecznikowego Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Dodać orzechy i pozostałe składniki
Olikowa kuchniaMój ulubiony grzaniec (na 2 lampki): - przyprawa do grzanego wina firmy Prymat - owoc jałowca 5sztuk - cynamon - anyż - plasterek pomarańczy - goździki - wino czerwone Wino wlewamy do rondelka, wsypujemy przyprawy, na bardzo małym ogniu ogrzewamy, wina nie wolno zagotować. Wlewamy do kieliszków, pyszota! Na jesienne wieczory niezastąpione!!! pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIplasterkach. Wszystko posypujemy kruszonką (duuużo kruszonki ;-D ) Wstawiamy do pieca temp.: 200 stopni C, czas 25- 30 minut. Kruszonka ma się przyrumienić. Rada: Smak możecie wzbogacić dodając przyprawy typu: cynamon lub kardamon. Smacznego
SMYKWKUCHNI