małe) jajka pół szklanki cukru 2 czubate łyżki proszku do pieczenia 2 czubate szklanki mąki pszennej 100g migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych) kopiasta łyżeczka utłuczonych korzeni (goździki, cynamon, kardamon) tłuszcz do wysmarowania formy duża filiżanka dżemu morelowego cukier puder po posypania Wykonanie: Miód, jajka, cukier i korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę
Gorący kąsekwilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180 g brązowego cukru 3 jaja 150 g surowych startych na grubej tarce buraków sok z cytryny 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 450 g mieszanki płatków zbóż (owsiane, górskie, jęczmienne, żytnie, pszenne) 50 g otrębów pszennych 50 g brązowego cukru 2 jabłka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Po 50 g: ziaren słonecznika orzechów ziemnych wiórków kokosowych platków migdałowych rodzynek suszonych moreli suszonych brzoskwiń suszonej żurawiny suszonych
Kulinarne przygody Gatitymasła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z zimnego masła, żóltek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 1/4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąki i przyprawy, oprócz aromatu . W drugiej misce mieszamy cukier, jakjo, jogurt, olej i aromat. Następnie
Kulinarne przygody Gatityjabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczka soli 1 spora laska rabarbaru Bakalie 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki żurawiny 3 suszone brzoskwnie 10 suszonych śliwek 6 suszonych
Kulinarne przygody Gatityoliwek EV 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w ziarnach 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach 1/2 łyżeczki gorczycy w ziarnach 2 laski cynamonu parę gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 5 liści szałwii 30 ml czerwonego octu winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy
Kulinarne przygody Gatityrozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 3 gruszki 9 łyżek cukru 2 pomarańcze 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki goździków 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte
Kulinarne przygody Gatityczerpię różne inspiracje. Domowy ketchup Składniki: 4 kg podłużnych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 50 octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka papryki chili Wykonanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Stawiamy na małym gazie, żeby pomidory się
Kulinarne przygody Gatitywykorzystać do ich produkcji gruszki, moje ulubione jesienne owoce. Im bardziej dojrzałe owoce, tym bardziej aromatyczne wyjdą nam lody. Następnym razem zrobię jej z dodatkiem przypraw, może kardamonu, cynamonu lub mielonych goździków... ? Domowe lody gruszkowe Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 200 ml śmietanki 36% 120 g cukru 350 g gruszek + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważnie przy robieniu lodów
Kulinarne przygody Gatitypszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 25 g kakao 25 g domowej przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Połowę cukru, miód i tłuszcz podgrzewamy w garnuszku do połączenia wszystkich składników. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas. Pozostałą połowę cukru ubijamy na puszysta masę
Kulinarne przygody GatityŚledź w sosie czosnkowym Składniki: Marynata 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 1 cebula 10 ziarenek ziela angielskiego 10 goździków 1 łyżeczka ziarenek gorczycy 1 laska cynamonu 400 g filetów śledziowych a la matjas (u mnie zawsze Lisner) 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku
Kulinarne przygody Gatityszybko znikają ze stołu. Owsiane ciasteczka Składniki: 2,5 kubka płatków owsianych 3/4 kubka rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 kubek cukru 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Płatki podsmażamy na tłuszczu na małym ogniu na patelni. Kiedy
Kulinarne przygody Gatitymiodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityszklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika Krem 4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej 350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Do dekoracji kolorowa posypka cukrowa koraliki cukrowe kakao Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki
Kulinarne przygody Gatity