delikatne placuszki wymyśliłam sama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :) Składniki: ok. 100g dyni po obraniu 2 łyżki twarogu śmietankowego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka rodzynek cynamon Sposób przygotowania: Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Trzeba uważać
Truskawkowa Fiestabaardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam! Składniki (2-3 porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę
Tajskie smakiśmietany - plus mąka do podsypywania Na bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta
SMYKWKUCHNImąki 3 g drożdży instant 60 g + 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko ok. 100 ml letniego mleka 35 g miękkiego masła 35 g orzechów laskowych ½ łyżeczki cynamonu 200 g śliwek węgierek 1 łyżeczka śmietanki 30% Wykonanie: Mąkę, sól, drożdże, 60 g cukru mieszamy w misce robota. Dodajemy jajko i stopniowo dolewamy mleko. Wyrabiamy ciasto. Kiedy zaczyna już
Sto kolorów kuchniniej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować , by nie przypalić) W tym czasie przygotować jabłka, obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając , aż masa stanie się szklista i jednorodna Gdy ciasto już się zarumieniło, ostrożnie wyjąć blaszkę i wyłożyć
Proste Potrawypochodzi z blogu www.gebawniebie.blogspot.com Dziękuję Evitaa ! A oto składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru Składniki na masę krówkową : 200 g śmietany kremówki 4 łyżki masła 20 dag cukru trzcinowego Te składniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą
Proste PotrawyNigella gryzie" Takie babeczki można je piec cały rok :) Składniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C W miseczce mieszamy wszystkie składniki prócz
Proste Potrawypudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka z cytryny Sposób przygotowania: Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem i przyprawami. Dodaję miękkie masło
Proste Potrawyjest GLIWAJN: " napój oparty na winie czerwonym. Składniki : 1 butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny
Proste Potrawyszklanki startej marchewki ( nie więcej!) 1 i 1/4 szklanki oleju 4 jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki płaskie sodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu sól - szczypta orzechy- garść, ewentualnie rodzynki- garść Przygotowanie: Wpierw ubić białka, cukier dodać pod koniec jak już powstanie piana Teraz dodać kolejno żółtka - ucierać Wsypywać na przemian mąkę i olej
Proste Potrawymigdałów - bez skórki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki rumu 3 białka Składniki na kruszonkę : szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 2/5 kostki 250 g - masła lub margaryny 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, dodać chłodną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko mokrymi rękoma W przepisie podano by schłodzić ciasto przez godzinę
Proste Potrawyznalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam... Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone
Proste Potrawykupne z puszki. Składniki : 500-600 ml wina białego, wytrawnego 500 dag cukru 1 i 1/2 kg brzoskwiń 4 goździki - do słoików już ich nie wkładać ewentualnie laska cynamonu Przygotowanie: Umyte owoce ponacinać w 2-3 miejscach wzdłuż i sparzyć na minutę we wrzątku, przelać zimną wodą Obrać ze skórki, a w garnku przygotować zalewę: do wina wsypać cukier
Proste PotrawyZakupiłam je tanio , a to dzięki kuponom rabatowym, ale o nich później i szerzej :) Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego 2 łyżki musztardy Dijon 4 ząbki czosnku płaska łyżka soli i tyle samo słodkiej papryki
Proste Potrawy