serowo - dyniową: • 250 serka ( u mnie ricotta) • 3/4 szklanki puree z dyni- (ugotowanej wcześniej na parze, lub w garnku u grubym dnie) • 1/2 szklanki cukru • 1 jajko • 1½ łyżeczki cynamonu • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej • 1 łyżka mąki ryżowej Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około
Mia Cucina Sofietaduże, dojrzale granaty- nigdy zepsute ( owoce muszą mieć mocno czerwone i słodkie pestki) • ¾ l wódki • 100g cukru • laseczka wanilii • w zależności od gustu (2 goździki, 1 ziarno kardamonu, kora cynamonu) Granaty myjemy, przecinamy na pó ł i wybieramy pestki z białego miąszu. Ziarna granatu zalewamy w litrowej butelce wódką( butelka powinna być wyparzona i osuszona), dodajemy cukier, przekrojana laseczkę
Mia Cucina Sofietawyższa jakość użytej czekolady i kakao, tym lepsza będzie czekolada. Według mnie dodatek innych składników jest zbędny, ale jeśli nie możecie się powstrzymać, to można ją lekko wzbogacić odrobiną: cynamonu, wanilii, sproszkowanej skórki pomarańczowej, kardamonu czy pikantnej papryczki. Domowa gorąca czekolada Składniki na na 2 słoiczki proszku: 75 g ciemnego kakao 100 g cukru brązowego 50 g cukru białego
Mia Cucina Sofietajeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny
Mia Cucina Sofietamelona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta skórka z połowy cytryny bio szczypta startego imbiru szczypta cynamonu 2 listki żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny W misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem
Mia Cucina Sofietaśliwek 300 g czerwonej cebuli Tropea 150 g rodzynek 90-100 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 100 g miodu 50 g cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku) 3 całe goździki 1 ziarenko anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy na 4 mniejsze części. Cebulę drobno szatkujemy
Mia Cucina Sofietajajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo: masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu (jedno króciutkie przyciśnięcie młynka) ½ szklanki migdałów – rozdrobnionych
Symfonia Smakówsię jako dekoracja świąteczna. Zapraszamy! (; Składniki (na ok.20 choinek) : ok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru 125g miodu akacjowego po pół łyżeczki przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli
Symfonia Smakówformując mały rant. Ciasto nakłuć widelcem. Nadzienie: 500g obranego miąższu z dyni, budyń waniliowy, 2 jajka, żółtko, 70g cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 275ml śmietany 18%. Miąższ dyni pokroić w kosteczkę. Ugotować ją w niewielkiej ilości wody, około 10min, po czym odsączyć
Z miłości do słodkościtemp. 170st. Ostudzić. Nadzienie dyniowe: 150g serka mascarpone, 150g puree z dyni , 80g masła, 80 g cukru pudru, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu. Masło utrzeć z serkiem i musem z dyni. Dodać cukier puder. Dodać przyprawy, utrzeć. Masą przekładać po dwa ciasteczka
Z miłości do słodkościlikierem. W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. Krem dyniowy: 3/4 szklanki puree z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietanki 30%, łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, szczypta soli. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Połowę masy rozsmarować
Z miłości do słodkościbędą miłym prezentem dla najbliższych oraz piękną dekoracją świątecznego stołu czy choinki... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie Zimną margarynę posiekać nożem
Z miłości do słodkościteż inne fajne ciasteczka, jak na przykład te korzenne ciasteczka z arachidową posypką. Składniki: 200 g margaryny, 300 g mąki, 100 g cukru pudru, laska wanilii, żółtko, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarna kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 goździki, 2 łyżki ciepłej wody, 3 łyżki dżemu morelowego, 100g orzeszków solonych arachidowych. Przygotowanie Margarynę posiekać wraz z przesianą mąką, cukrem
Z miłości do słodkości250g miodu, duże jajko, 125g smalcu, szklanka cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 50g rodzynek, 25g migdałów w słupkach, 25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić
Z miłości do słodkościmaki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone gozdziki, kardamon wykonanie: W rondlu rozpuszczamy miod, smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia. Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode
Przysmaki Karolki