napada, Was czasami myśl „muszę zjeść coś słodkiego”? Od tej chwili krążycie po kuchni, zaglądacie do szafek w całym mieszkaniu w poszukiwaniu choćby jednej kostki czekolady, jednego cukierka albo paczki budyniu. Czy chcielibyście zabrać do pracy, dać dzieciom do szkoły coś zdrowe, pożywnego i do tego słodkiego? W tej chwili mówicie, że się nie da, że to jest
Szybko Tanio SmacznieMam czasami tak, że chce mi się czegoś, ale nie wiem czego. Niby słodkiego, a może jednak nie... Czegoś, po czym nie będę miała gigantycznych wyrzutów
Cakes By Kejtdługi kawałek ok. 40 cm rękawa do pieczenia. Do środka włożyłam mięso, ale tak żeby było na środku, a po bokach zostały końce rękawa żeby związać go ściśle jak cukierka. Do garnka wlałam wodę i włożyłam dokładnie związany rękaw, ale tak żeby końcówki naszego rękawa wystawały za garnek, przyłożyłam je pokrywką. Włączyłam gaz i całość od momentu zagotowania, gotowałam
Kuchnia na wzgórzuMianem „ojca” krówek określany jest Feliks Pomorski, a ich historia sięga początków ubiegłego wieku. Przetrwały wojenną zawieruchę, a receptura istnieje do dziś. Już od
mojewypiekiinietylkoDostałam wspaniałą paczkę od Sante , a w niej mnóstwo cudowności. Z mojej wygranej wybrałam łuskę gryczaną mieloną, którą znałam, jednak nigdy nie próbowałam. Pomyślałam, że mogłaby
Cakes By Kejtprzeciąć na pół i rozłożyć na mięsie. Jeżeli morele są twardsze, wcześniej należy je pomoczyć w wodzie ok.15min. Ciasno zawinąć i owinąć folią do pieczenia w tzw. cukierka. Jeżeli wolisz gdy mięso nie jest zbyt suche posmaruj je oliwą . Piec w rozgrzanym piekarniku 220stopni przez ok. 30min. Tak wygląda upieczona pierś, którą po odwinięciu można jeszcze na chwilę
W kuchni u Monikitartą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsa. Na nie kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy jak cukierek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 75 minut. Wyciągamy, pozostawiamy w papierze do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozwijamy i kroimy w plastry. Podajemy np. z ziemniakami i sałatką
My Culinary Artmasło rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego skórkę startą z cytryny i bardzo drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy je, żeby nie było
Karo in the Kitchendobrze się formowała i odchodziła od rąk). Z powstałej masy formujemy w dłoniach zgrabne wałeczki na kształt małych kiełbasek. Szczelnie owijamy każdą kiełbaskę folią spożywczą, końcówki zwijamy w cukierek i zawiązujemy sznurkiem. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kiełbaski na wrzątek i po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 20-30 min. (w zależności od ich grubości). W trakcie gotowania należy
Kolorowy Przepisownikpomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz kawałki mięsa. Wlewamy białe wino polewając mięso. Zamykamy rękaw z drugiej strony tworząc „cukierek”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki, a ok. 3 godziny
Poezja smakuukładamy na nim w jednej linii oli wki. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na mniejsze porcje i podajemy z grzankami, pieczarkami i pomidorkami. Całość ozdabiany listkami bazylii i kiełkami słonecznika. Rada: wykałaczki przed grillowaniem namaczamy kilka
Moniki Smakołykinakładamy dużą łyżkę farszu i zamykamy pierś – nie do końca-tak żeby był widoczny pas farszu z boku , zawijamy w folię , formując cygaro – końce mocno skręcamy , jak cukierek i podklejamy pod spód ( folia klei się sama ) . Tak przygotowane cygara wkładamy do garnka z wrzątkiem i parzymy około 10 minut w gorącej , ale nie wrzącej wodzie . Wyjmujemy , odstawiamy
Ogrodnik w podróżyWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne
Pożeraczka, czyli raz adobrześrodku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając środek, tak jak zawinięty jest cukierek. Podobnie postąpić z drugim filetem ryby. Piec przez 30 minut w 180 stopniach
Moja Galeria Smaku