cukierki - 1000 przepisów (strona:55/67)

Wegański budyń o smaku kakaowym 108

napada, Was czasami myśl „muszę zjeść coś słodkiego”? Od tej chwili krążycie po kuchni, zaglądacie do szafek w całym mieszkaniu w poszukiwaniu choćby jednej kostki czekolady, jednego cukierka albo paczki budyniu. Czy chcielibyście zabrać do pracy, dać dzieciom do szkoły coś zdrowe, pożywnego i do tego słodkiego? W tej chwili mówicie, że się nie da, że to jest

Szybko Tanio Smacznie
Owsiane kuleczki z masłem orzechowym 106

Mam czasami tak, że chce mi się czegoś, ale nie wiem czego. Niby słodkiego, a może jednak nie... Czegoś, po czym nie będę miała gigantycznych wyrzutów

Cakes By Kejt
Domowa wędlina z piersi kurczaka 141

długi kawałek ok. 40 cm rękawa do pieczenia. Do środka włożyłam mięso, ale tak żeby było na środku, a po bokach zostały końce rękawa żeby związać go ściśle jak cukierka.  Do garnka wlałam wodę i włożyłam dokładnie związany rękaw, ale tak żeby końcówki naszego rękawa wystawały za garnek, przyłożyłam je pokrywką. Włączyłam gaz i całość od momentu zagotowania, gotowałam

Kuchnia na wzgórzu
Krówki lodowe 216

Mianem „ojca” krówek określany jest Feliks Pomorski, a ich historia sięga początków ubiegłego wieku. Przetrwały wojenną zawieruchę, a receptura istnieje do dziś. Już od

mojewypiekiinietylko
Owsiane kuleczki z łuską gryczaną 141

Dostałam wspaniałą paczkę od Sante , a w niej mnóstwo cudowności. Z mojej wygranej wybrałam łuskę gryczaną mieloną, którą znałam, jednak nigdy nie próbowałam. Pomyślałam, że mogłaby

Cakes By Kejt
Roladki z piersi kurczaka z suszonymi morelami. 264

przeciąć na pół i rozłożyć na mięsie. Jeżeli morele są twardsze,  wcześniej należy je pomoczyć w wodzie ok.15min. Ciasno zawinąć i owinąć folią do pieczenia w tzw. cukierka. Jeżeli wolisz gdy mięso nie jest zbyt suche posmaruj je oliwą . Piec w rozgrzanym piekarniku 220stopni przez ok. 30min. Tak wygląda upieczona pierś, którą po odwinięciu można jeszcze na chwilę

W kuchni u Moniki
Klops faszerowany cukinią i mozzarellą 194

tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsa. Na nie kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy jak cukierek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 75 minut. Wyciągamy, pozostawiamy w papierze do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozwijamy i kroimy w plastry. Podajemy np. z ziemniakami i sałatką

My Culinary Art
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 219

masło rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego skórkę startą z cytryny i bardzo drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy je, żeby nie było

Karo in the Kitchen
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 153

dobrze się formowała i odchodziła od rąk). Z powstałej masy formujemy w dłoniach zgrabne wałeczki na kształt małych kiełbasek. Szczelnie owijamy każdą kiełbaskę folią spożywczą, końcówki zwijamy w cukierek i zawiązujemy sznurkiem. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kiełbaski na wrzątek i po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 20-30 min. (w zależności od ich grubości). W trakcie gotowania należy

Kolorowy Przepisownik
Królik pieczony w winie 363

pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz kawałki mięsa. Wlewamy białe wino polewając mięso. Zamykamy rękaw z drugiej strony tworząc „cukierek”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki, a ok. 3 godziny

Poezja smaku
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 133

układamy na nim w jednej linii oli wki. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na mniejsze porcje i podajemy z grzankami, pieczarkami i pomidorkami. Całość ozdabiany listkami bazylii i kiełkami słonecznika. Rada: wykałaczki przed grillowaniem namaczamy kilka

Moniki Smakołyki
Cygara drobiowe z pieczarkami 179

nakładamy dużą łyżkę farszu i zamykamy pierś – nie do końca-tak żeby był widoczny pas farszu z boku , zawijamy w folię , formując cygaro – końce mocno skręcamy , jak cukierek i podklejamy pod spód ( folia klei się sama ) . Tak przygotowane cygara wkładamy do garnka z wrzątkiem i parzymy około 10 minut w gorącej , ale nie wrzącej wodzie . Wyjmujemy , odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Słodkie maleństwa z poziomkami 173

Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Halibut z warzywami w papilotkach 135

środku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając środek, tak jak zawinięty jest cukierek. Podobnie postąpić z drugim filetem ryby. Piec przez 30 minut w 180 stopniach

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania