cukierki - 1000 przepisów (strona:60/67)

Jabłka na patyku 158

Halloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst jest dobry aby zorganizować imprezę :) . Ja nie koniecznie lubię obchodzić halloween, wolę to święto z naszymi tradycjami, ale tutaj nie mówimy o moich gustach tylko o świetnym deserku na patyku. Jabłka jeść trzeba! Składniki

Niezły Młynek
Kiełbaskowe zawijaki 176

Kiełbaskowe zawijaki dowolna liczba parówek ciasto francuskie przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie. Kładziemy kiełbaskę (lub parówkę) na cieście i zawijamy jak cukierka. Gdy cała parówka będzie już zawinięta odcinamy. Sytuację powtarzamy, aż skończą nam się kiełbaski.Kładziemy na blasze, posypujemy lekko przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut

Kuchnia moimi oczami
Miodowe karmelki 547

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...czyli coraz bliżej gwiazdka:) Bardzo lubimy dostawać prezenty. A WY?? Bardzo lubimy dawać też prezenty. To dla Was;)Składniki; 80

Anioły w kuchni
Krówki 177

Bo my kochamy jeść krówki;) Składniki; 450 g brązowego cukru, 120 ml mleka, 230 g masła orzechowego, 110 g masła, szczypta startej gałki muszkatałowej, ziarna z

Anioły w kuchni
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 213

manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz pieczarkowy, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasze 2 batony w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 309

racuszki, choć wcale nie jest kucharką.Uczy nas różnych robótek, choć nie jest panią ze szkoły.I zna lekarstwo na smutek, od razu jesteś wesoły.Wkłada nam od niechcenia cukierek w kieszeń fartuszka.Spełnia nasze życzenia jak dobra wróżka.A kiedy wkłada sukienkę nową i uśmiech oczy jej rozjaśniaTo myślę, a może to królowa na chwilę wyszła z baśni

Kulinarny karnet Christophera
Zraz zawijany z mielonego. 183

lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone

Kulinarny karnet Christophera
Klops drobiowy faszerowany papryką 888

kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasz baton w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka szpinakowa z roladą z kurczaka 171

drugą częścią fileta (serkiem do bazylii) i delikatnie tłuczkiem uderzamy, aby złączyć składniki.  Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min, można upiec w piekarniku, ale przed przełożeniem mięsa na folię , trzeba ją natłuścić olejem. Cebulki obieramy i kroimy na plasterki

Moniki Smakołyki
Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem 168

kroimy na małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki, migdały, morele i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, uformujemy dwie rolady, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Kalafior rozdzielamy na mniejsze

Moniki Smakołyki
Rolada kolorowa na pesto pietruszkowym z kuskusem 195

całym  plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek. Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy  jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób dwie rolady gotujemy ok. 30 min. na parze.  Kuskus mieszamy z 1 łyżką oliwy i gotujemy

Moniki Smakołyki
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 211

formie wałka  część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie  folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem.  Zawijamy końce foli w tzw. Cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu niż roboty, ale za to pychotka

Proste Potrawy
Kawa mrożona 156

czasem, gdy poznaje się miasto lepiej. Fascynacja utrzymuje się, dopóki próbuje się miasta niczym bardzo słodką babeczkę, po troszeczku i powoli. Jeśli zje się je szybko i zachłannie jak cukierka, gdy jest się bardzo głodnym, wtedy zachwyt narażony jest na klęskę. To samo dzieje się, gdy babeczkę je się zbyt często, może nawet codziennie. Łaknie się wtedy podróży w poszukiwaniu

Weganizm infantylny
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6230

mniejszym naczyniem. Trzymaliśmy mięso w solance przez całą noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso z naczynia. Każdy kawałek zwijamy w rulon i owijamy ściśle folią spożywczą – na kształt cukierka. Folię po bokach skręcamy i zawiązujemy sznurkiem lub spinamy specjalnymi zatrzaskami kuchennymi. Pierś umieszczamy w garnku z dużą ilością wody. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli

OstryKęs
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 183

masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć centymetra na oplatki, postawić w zupełnie wolnym piecu tylko do obeschnięcia. Następnie krajać bardzo ostrym nożem na Ważkie, podłużne kawałki. Smakuje jak cukierek.". Obecnie książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej można kupić w każdej większej księgarni. Nowe wydania zostały zaadaptowane do obecnych czasów. Nie trzeba się głowić nad zamianą jednostek występujących w przepisach (np. w książkach

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania