urodzinowe menu :) Kilka słów o samym lokalu. Restauracja ta leży na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni . Inicjatywa ta, to w dużym skrócie: "pomysł promujący zwiedzanie miasta w bliskiej relacji z dobrą kuchnią" . Jak sami o sobie piszą: "Lokale na szlaku to przede wszystkim restauracje o Gdyńskim rodowodzie, podobnie jak sama Gdynia zrodzone z "morza i marzeń". Dla właścicieli stanowią prawdziwą(...)dnia urodzin Alei 40 poniżej. 1-sze urodziny Alei 40 Przed lokalem liczne parasolki - dla spragnionych cienia i konsumpcji na świeżym powietrzu. Mnie osobiście do zatrzymania się tutaj na obiad przekonują solidne stojaki rowerowe , do których można przytwierdzić rower bez obaw, iż "dostanie nóżek" wraz z zabezpieczeniem... Obsługa miła, kompetentna i czujna - puste talerze po poprzednich gościach błyskawicznie znikały
Grunt to przepis!Jak już wcześniej zakomunikowałam dostałam do przetestowania odżywkę białkową ze sklepu KULTURYSTYKA.COM Nie miałam jeszcze okazji do napisania recenzji, najpierw chciałam wypróbować ją w przepisach jak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy poduszeczkę i dopiekamy minutę z drugiej strony. Oba sposoby pieczenia są dobre, ale trzeba pamiętać o różnicach: Placki z piekarnika są raczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też w całości zwijać jak rożek na grecki sposób(...)korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują w swoje kanapki nawet te warzywa, które zwykle odsuwają :) SMACZNEGO! #pita #kolacja #drożdżowe #jakzrobićpitę
I tu będę miała takie teKotlety z białej fasoli cieszą się na blogu popularnością, wręcz biją rekordy wyświetleń. Bardzo mnie to cieszy i wierzę, że przynajmniej część z Was spróbuje ich
Codzienna kuchnia niecodziennaNie wyobrażacie sobie nawet jak ciężko jest gotować z myślą, że w piątek już wyjeżdżam. Nie mogę zrobić porządnych zakupów, nie mogę rozplanować co będę
Be Fit Be StrongBasi, Polki, która w Brukseli prowadzi restaurację "Kwiat Europy". Jedzenie przepyszne, świetna obsługa i przemiła Pani Basia, która dba o każdy detal i nadzoruje pracę zespołu. Mieliśmy okazję zjeść obiad, frytki, sałatkę ze świeżych warzyw i sporą porcję kurczaka z rożna. Warto wiedzieć: Najlepsze piwa Blonde, Kriek (damskie piwo o smaku czereśniowym) Najtańsze zakupy zrobicie np. w sklepach(...)tarasie zasada: najpierw jedz, potem pij Brugia to stolica czekolady, nie Szwajcaria lokalnym symbolem Brugii jest miś (bear), ale słowo bear używane jest także do określenia wszystkiego co jest dobre
Moja smaczna kuchniaZiemniaki, pyry, kartofle, bulwy... jako typowa Wielkopolanka czuję się ambasadorką tych oto warzyw :) w moim domu gościły bardzo często, a babcia z mamą, które przygotowywały je
Kitchens Alphabetbylo wlasnie to czego szukalam. Wybor na ten wlasnie przepis padl nie przypadkowo.Gdy pare ladnych lat temu pojechalam wraz z przyjaciolkami do Pragi postanowlysmy, ze nasz pierwszy obiad w tym miejscu bedzie typowo czeski. Znalazlysmy dosc szybko bardzo fajna knajpke. Juz od progu urzekl nas jej klimat, byla pelna uroku. Do tego pekala w szwach. Zdobycie wolnego stolika wcale(...)sasiednich stolikach to wszedzie pelno bylo naprawde apetycznych potraw. Tylko te nasze knedliki takie jakies nieciekwe... Pozostalo nam jednak zmierzyc sie z nimi i niestety nie zrobily na nas dobrego wrazenia.Dlatego wlasnie teraz postanowilam dac hauskovym knedlikom druga szanse, by zatrzec te niemile, choc dosc smieszne, wspomnienia. Tym razem jednak dobralam im inne towarzystwo gdy o sos chodzi. Mysle
Przysmaki Karolkiopcjonalnie łyżeczka masła Przygotowanie: Stek wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nacieramy go olejem i oprószamy delikatnie pieprzem (nie powinien on zdominować smaku steku, mięso wołowe jest bardzo dobre samo w sobie). Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie i kładziemy na niego nasze mięso. Smażymy z każdej strony po minucie a następnie w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia: jeszcze(...)dodając potrawie soczystości. Koszt: 10zł (niby sporo jak na studenckie danie i chyba najdroższy jak na razie przepis na tym blogu, jednakże cena ta jest porównywalna z kebabem czy obiadem w stołówce studenckiej a naprawdę stek jest o wiele smaczniejszy od tych rzeczy, polecam go zwłaszcza osobom ćwiczącym na siłowni - hardkorowy koksu na pewno by zaaprobował to danie, również samo
Tanie przepisy studenckieBardzo prosta w wykonaniu przekąska, ale trzeba poświęcić trochę czasu na ugniecenie ciasta. A ciasto jest z gotowanych ziemniaków, które zostały np. po obiedzie, mleka lub jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające(...)placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJakiś czas temu dostałam dużo pysznych, słodkich i bardzo dojrzałych już renklod. Wszystkich byśmy nie przejedli, więc trzeba było coś wymyślić, by śliweczki się nie popsuły
Ratunku obiadZAKRĘCONA" NA TYM PUNKCIE JAK JA."Adrianna powtarza znajomym, że talent do pichcenia wyssała z mlekiem matki"- śmieje się Donata Łabenda z Kościana (woj. wielkopolskie).Donatka, dziś Ty robisz obiad. My z tatą musimy wyjechać - mówiła do mnie mama, gdy miałam raptem 12 lat. Nie oburzałam się, wręcz przeciwnie, puchłam z dumy, że tak ufa moim zdolnościom kulinarnym. Przecież podczas(...)córeczką, kilkumiesięczną Adrianną (dziś 19l.), przeprowadziliśmy się do Kościana. Mąż, wówczas pracownik Lasów Państwowych, otrzymał tam ładne, służbowe mieszkanie.- Pójdę do pracy, jak mała podrośnie - zaproponowałam mężowi.- To bardzo dobry pomysł - przytaknął. Adrianna od małego towarzyszyła mi w kuchni, wszystko robiłyśmy razem.- Ona gotowanie chwyta w lot, niedługo będzie sama nawet suflety robić - cieszyłam się. - Zaraziła się
W kuchni Karmel-itkiSą tu jacyś wielbiciele fast-foodów? Jestem pewna, że tak. Ja sama po prostu kocham pizzę i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Na szczęście jest
Powiedz dietom nieschabu bez kości 1 łyżeczka rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna gorczycy - jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki pieprzu 2 nieduże cebule 1/2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej warzywnej Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę(...)czasie dolewamy do mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem. A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy. Pychota! Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com