co dobrego na obiad - 500 przepisów (strona:24/34)

Zalewajka 204

Ten smak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ

Ratunku obiad
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9175

Bardzo się cieszę, że zainteresowanie sałatką z tuńczykiem jest tak duże :))) Naprawdę niespodziewanie duże, bo zwykle to słodkości królują wśród moich przepisów ;) Jednak tym razem liczba

Ratunku obiad
Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z grzybami na oleju rzepakowym 161

Kaczka to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasteczka z masłem orzechowym 228

Wcale nie tak dawno, bo na początku tego roku (w ramach noworocznego postanowienia ;)) obiecywałam sobie i Wam, że wygospodaruję więcej czasu na bloga. I chociaż różnie

Ratunku obiad
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 209

   Tradycyjnie przynajmniej większość z nas w Święta Wielkanocne przygotowuje żurek. Część z  nas posiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam

Smaczne Zdrowe
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 278

Sushi :) Razem z moim Najukochańszym je uwielbiamy i możemy spożyć w ilościach przez rozsądek niepojętych i niewskazanych. To właśnie ze słabości do tego przysmaku rodem z

Taste Of My Day
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 165

Placki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono.U mnie będzie czosnkowo!Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób:- 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte- 1 średnia(...)placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu,  przekładamy na drugą stronę.Co jakiś czas dolewamy po troszku oleju, bez oleju placki będą nie dobre. Czekamy 3-4 minuty. Podglądamy co chwila jak się rumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy, jak nie masz to też żadna katastrofa.I to już wszystko. Twaróg z czosnkiem kładziemy na placki

Pasje Jolki
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 248

listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez(...)gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika. Jeśli nie macie aż tyle czasu na przygotowanie ptaka do obiadu, to upieczcie go w temperaturze 175 st. C, dostosowując czas pieczenia do wagi gęsi. Jeśli wasza gęś waży 4,5 kg będzie potrzebowała około 4,5 godziny w piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 189

Masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie chcesz sięgać po sklepowe ciastka ze składem zbliżonym do tablicy Mendelejewa? Żaden problem! Na ratunek przychodzą pieguski w tej

peanutbuttermonster
Kotlety mielone drobiowo wieprzowe 376

Jeden z tradycyjnych polskich obiadów, to oczywiście mielone, ziemniaki i mizeria. Będzie nie do końca tradycyjnie, bo  kotlety  mielone  drobiowo  wieprzowe - zrobiłam  z papryką i serkiem topionym. Do tego mizeria oraz znane już dufinki.    Składniki:  - 700g mięsa drobiowego- 700g mięsa wieprzowego- 125g boczku wędzonego- 1 duża cebula- 1 główka czosnku- 1 czerstwa bułka- kawałek czerwonej papryki- 2 jajka- sól(...)wzbogacił je nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo. Nie był to dodatek zamierzony. Po prostu został mi w lodówce kawałek, więc ją dodałam podczas mielenia. Okazało się do bardzo dobrym pomysłem. Kotleciki wyszły „palce lizać”.  Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kotlety mielone drobiowo wieprzowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica 142

podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany(...)ogniu minimum 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i  ugotowane ziemniaki- mieszamy. W okresie przedświątecznym mało jest czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym

mojewypiekiinietylko
Bardzo subiektywnie i po mojemu o Food Bloger Fest II 159

Obiecywałam relację, na dodatek fotorelację z Food Blogger Fest II, ale długo zbierałam się, aby coś na ten temat napisać. Pewnie nie napisałabym w końcu nic

Ratunku obiad
KLUSECZKI FRANCUSKIE 147

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele

Walijskie Pichcenie
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 180

Młode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
K... Kurczak z porem i papryką! 1497

Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam do niego moją siostrę, tatę oraz Lubego :)  Zapraszam na dzisiejszy obiad! Składniki (2 osoby) 2 x pierś z kurczaka 1 x por 1 x papryka czerwona 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka(...)sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:)  Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) *patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka lat, można na niej grillować mięso, warzywa, robić grzanki, podgrzewać chleb, robić tosty francuskie... zastosowań jest mnóstwo :) polecam! A jeżeli nie macie jej pod ręką, możecie oczywiście usmażyć kurczaka

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania