Tak mnie dzisiaj naszło na brokułową zupę. A że miałam jeszcze dorodne szparagi to je także wykorzystałam do zupki. Swoją drogą, lubicie szparagi? Ja bardzo
Krakowskie smaki AniNie masz pomysłu na śniadanie? Sięgnij po kaszę jaglaną! To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz- lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu, jest doskonałym źródłem białka
peanutbuttermonsterdesery – mrożony deser chałwowy i lody z sosem piwnym – REWELACJA ! Wieczorem kolejne warsztaty – winne. Jerzy Sobieniak przekazał wiele praktycznych rad, wskazówek i uwag, jak wybierać dobre wino. Jak serwować, czego unikać, z czym podawać. A po winie … rozmowom nie było końca :D Niedziela – ostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty. David(...)nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk uczestników. I na stał czas pożegnań. Szkoda
kolorowotorcikowoChyba nie pisałam Wam za dużo sprzętach które ułatwiają mi w kuchni życie? Jednym z tych sprzętów jest od 5 lat wyciskarka Omega 8006. Uwielbiam ją
Co na wege obiad?Ta straszna nazwa odnosi się do jednego z moich ulubionych sosów, który wcale nie jest taki straszny. Ragoût to francuska nazwa nie tyle jednej potrawy
Ratunku obiadKrupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio "fazy" zupowe, była pyszna fasolowa , grochówka , przyszła kolej na krupnik. Moja wersja krupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści(...)domu rodzinnego dodałam i ziele i liść laurowy, ale to nie było to... Teraz już wiem (wtedy, wiele lat temu tego nie miałam o tym pojęcia) idealny krupnik potrzebuje dobrego wieprzowego wywaru, ja przygotowuję go zawsze na żeberkach. Gdy mamy delikatniejsze mięso na wywar (myślę o drobiu), wystarczy dodać 1-2 łyżeczki smalcu, wówczas uzyskamy podobny efekt (sprawdzone kilka
Smaczne ZdroweNajlepszy sposób na poprawę humoru w deszczowe popołudnie? Naleśniki! Lekkie, pyszne, słodkie, przekładane twarogiem i owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie
peanutbuttermonsterchipsy, których już sama idea mnie zachwyciła.Przygotowanie nie jest trudne, choć trochę czasochłonne. Chipsy muszą być cieniutkie, żeby wyszły naprawdę chrupiące. Mi wyszło ich dużo, ale są tak dobre, że znikną nawet bez zupy, nie polecam więc robić ich mniej.Krem jest delikatny, gęsty i sycący, o wyraźnym smaku kalafiora z lekką nutą pietruszki. Chipsy za to są trochę słonawe(...)tymiankiem i chipsami.Smacznego!Ja mam w tym tygodniu wakacje - w duńskich szkołach są ferie jesienne. Nie powiem, idea podoba mi się bardzo.Będzie więcej czasu na wymyślanie obiadów
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównież stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad zrobiłam, przystaweczki zrobiłam. Wszystko z 4 sztuk kiełbasek białych. Aby wydobyć aromat białej kiełbaski, postanowiłam ją zgrillować. Jako , że na 11 pietrze raczej trudno o grilla, użyłam patelni do grillowania. Podobny(...)makaron,trzeba go następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja. Wymieszaj makaron z jednym jajem, ..dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem. Dodaj kiełbasek białych Polsojai pokroojonego w paski
Z Kuchni Do KuchniPrzyjemnie jest siedzieć i czekać aż ktoś poda Ci obiad. Mogłabym się przyzwyczaić do tego -zazwyczaj to ja koczuję w kuchni. :) Mając tyle wolnego czasu, patrząc na eM usiłującego usmażyć rybę, mam chwilę na napisanie dla Was nowego wpisu. Ostatnio sporo mam tego wolnego czasu - pracując tylko co drugi weekend i chodząc na uczelnie raz ( w porywach do dwóch(...)robić po zakończeniu studiów. Na pewno będę pracować z dziećmi - w przedszkolu, szkole, sali zabaw albo w.. kawiarni. Planuję kiedyś stworzyć takie małe słodkie miejsce na ziemi. Z dobrą kawą, ciekawą muzyką i moimi wypiekami. Oj będzie fajnie :) Ale zanim zajmę się tymi planami, muszę skończyć magistra ;) Ba!Muszę zacząć pisać pracę, do której jeszcze się dobrze nie zabrałam
Słodkie PrzyjemnościDziś zapraszam na pyszne placuszki z piersi kurczaka z dodatkiem ciecierzycy, danie wymyśliłam na poczekaniu, jest proste i bardzo smaczne. Kapitalna kombinacja smaków. Rodzinka mega
Takie tam pichceniezrobionym przez kuchennych celebrytów. I powiem więcej, nieraz są o niebo lepsze, bo zawierają szczyptę indywidualnej fantazji. A kisz na spodzie według Julii z ciekawości zrobiłam. Dobry. Okej, dobry z plusem. Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 150g zimnego masła 0,5 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soliMąki przesiałam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę(...)masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało na potrzeby akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD zorganizowanej na Durszlaku... i na sobotni obiad
bastalenapopołudniami pod kocem, bo przynajmniej mogę czytać bez wyrzutów sumienia, że powinnam czas spędzać na świeżym powietrzu ( niech żyje optymizm! Tudzież każda wymówka na zatopienie się w lekturze jest dobra ...). Niemniej, chciałabym Wam zaproponować lody. Obłędne! U nas zrobiły furorę - podałam je na urodzinach C., i to właśnie tych najwięcej zjedzono (a było pięć smaków do wyboru). Kilkukrotnie jadłam(...)niej lody zdobywają serca wszystkich - tradycjonalistów i tych żądnych nowych wrażeń. Nikt się im nie oprze, a wielu poprosi o dokładkę. Jeśli zaserwujecie je na deser nawet po sutym obiedzie, gwarantuję, że nikt nie zostawi resztek na talerzu. Czysta rozkosz! Nie wierzycie...? Sprawdźcie koniecznie. Lody karmelowe z solą morską Składniki: (na 1 l lodów) 200 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj dopadło mnie ogromne lenistwo. Aż wstyd o tym pisać, ale dzisiaj marzę tylko o tym by leżeć do góry brzuchem i nic nie robić. Niestety
Be Fit Be Strong