jest to wtedy, kiedy wraca się po pracy a w głowie pustka co zrobić na obiad. Wtedy "odkopuję" w myślach przepisy na dania tzw. szybkościowe. Fasolka po bretońsku jest właśnie jednym z nich.Składniki:2 puszki czerwonej fasoli1 puszka białej fasoli2 pętka dobrej wędliny1 cebulałyżka koncentratu pomidorowegosłodka i ostra paprykaodrobina majerankusólolejWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany
Walijskie PichcenieDzień dobry, Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałam przybliżyć Wam tradycje świąteczne obszaru basenu Morza Śródziemnego, a dokładniej katolickich Włoch, Francji i Hiszpanii Myślę, że większość z nas jest bardzo przywiązanych do tradycji bożonarodzeniowych. Sama nie mogę wyobrazić sobie spędzenia świąt gdziekolwiek poza rodzinnym domem. Jednak wciąż jestem ciekawa, jak obchodzą je inni. Takie poszukiwania pozwalają spojrzeć(...)małżami – vermicelli alle vongole. Boże Narodzenie - Natale Obiad w dniu Bożego Narodzenia (25 grudnia) jest najważniejszym posiłkiem w czasie całych Natale i może trwać godzinami. „Wyposzczeni” Włosi chętnie sięgają w tym dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery
Chilli Czosnek i OliwaKolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony, domowa wegeta - łyżka masła - łyżka
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo lubię gołąbki i najczęściej przygotowuję je z ryżem i mieloną szynką lub chudą łopatką. Równie dobre są z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam
Kuchnia Beatydniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać: "weź mnie!" :) Tak więc taki gulasz to dobry sposób na wykorzystanie resztki, w tym przypadku papryki. Szybko się robi, nie jest pracochłonny, więc czas w tygodniu, po pracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 kotlety schabowe (może być pierś z kurczaka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić
Basia w kuchnimnie nie interesują. Wiem, że jeden taki batonik nie zaszkodzi, ale budujemy dobre nawyki i w sumie (znając życie) z tego jednego zrobiłyby się trzy w tygodniu, a później dwadzieścia w miesiącu! Nie chcę dawać takich zapychaczy. Kto po czekoladzie zje z chęcią obiad czy kolację? Wiem, wiem - powtarzam się, ale taka już jestem i zawsze będę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDziś poszłam na łatwiznę. Po pierwsze z wymyśleniem obiadu, po drugie użyłam składników gotowych. Kupiłam w Biedronce mielone burgery z wołowiny (surowe, 100% wołowiny). W opakowaniu znajdują się 4 burgery, z tego co pamiętam ok. 6,99zł. Są naprawdę dobre, idealne na grilla. Czytaj więcej
Ana Mari's worldstudenckie trochę zbezcześciło mój żołądek. Postanowiłam zdrowo się odżywiać. Zdrowo oznacza, że wybieram dobre produkty i nie oszczędzam na nich. W Polsce trzymanie takiego sposobu życia było dość proste. Przykładowo jadałam: Śniadanie 8:00- kanapki, II śniadanie 11:30- jogurt z owocami i orzechami, obiad 16:00 - coś pysznego, konkretnego, warzywnego :) a na kolację był to zazwyczaj serek
Kitchens AlphabetBiedronka zrobiła jakiś czas temu tydzień portugalsko-hiszpański. Pomyślałam sobie, że to dobra okazja na przybliżenie Wam rasy i pochodzenia hiszpańskich czarnych świń. Dzisiejszy wpis nie
Karo in the KitchenOgórki małosolne! Zachciało mi się ogórka małosolnego i postanowiłam je zrobić sama ;-) Ogórki małosolne najlepiej zrobić, z świeżych dobrych ogórków. Łatwo powiedzieć ... heheh, w
SMYKWKUCHNITak jak już pisałam wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z
Ratunku obiadkażdym dniem zastanawiam się, czy fizjoterapia to faktycznie kierunek dla mnie. Jak na razie nie czuję do tego pociągu jak kiedyś. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie wrócę na "dobrą" drogę i wszystko wróci do normy. Oby to było tylko chwilowe załamanie. W końcu jesienna chandra, krótsze dnie, dużo nauki może sprawiać takie wrażenie. Póki co, trzeba spiąć pośladki(...)żyję tylko myślą o tym dniu i nie mogę na niczym innym się skupić :). Cały czas dynia, dynia, dynia. Nigdy mi się nie znudzi. Mogłabym jeść ją na śniadanie, obiad, kolację, na deser i na przegryzkę między posiłkami. Wiadomo, że w rzeczywistości długo bym tak nie wytrzymała, ale naprawdę dynia należy do jednych z moich ulubionych warzyw. Czasami weganie
Be Fit Be Strongpiekę”. Większość swojej uwagi i czasu skupiłam na poszukiwaniu dobrej receptury na pieczywo bezglutenowe. Jedzenie wafli ryżowych już mi się znudziło. Rodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne kajzerki. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy
Wiem co jem(Zdjęcie z telefonu - warunki uczelniane - żeby blog znowu nie podupadł na zimę, kiedy to w godzinach obiadowych nie ma już dobrego naturalnego oświetlenia) Dzisiaj cały
Malowane smakiem