Nie zdarza się to często, ale czasami rezygnuję z tradycyjnej owsianki na śniadanie, jednak taka decyzja wymaga godnego, równie pysznego zastępstwa. I wcale nie trzeba się
peanutbuttermonsterCzasami nie ma ani chęci, ani czasu, by na gotowanie poświęcić więcej niż pól godziny, a najlepiej jeszcze mniej. Co wtedy zrobić? Mój piętnastominutowy makaron! :) Jest
Ratunku obiadKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam
peanutbuttermonsterDzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się
W kuchni Karmel-itkiwiejskiego, masła z osełki, jogurtu... Teściowa lekka jak chmurka Teściowa nie zje ogórka Teściowa bezzębna czasem Zacina jak szafa z zawiasem... Teściowa ma jeść lekko z rana By w obiad nie paść na kolana.... Teściowa jak piórko ma jeść Do tego podjadać ma teść! Stąd przepis na ciacho dla niej jest taki I ma same leciutkie tu smaki... Sernik królewski(...)masełka wiejskiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże żółtka 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego w domu 3 łyżki ciemnego, dobrego kakao u mnie Skworcu Na masę serową 1300 g twarogu najwyższej jakości- najlepszy domowy 150 g masła swojskiego 5 jajek szklanka ksylitolu zamiast cukru 2 łyżki pasty waniliowej
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry, Uwielbiam warzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy(...)miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem i bułką tartą umilała wiele rodzinnych, jesiennych obiadów (tylko Siostra była niezadowolona ;)). A gdy rok temu odkryłam pieczoną brukselkę, stała się dla mnie prawdziwym przysmakiem! Już nie raz zachwycałam się na tym blogu smakiem pieczonych warzyw. Taki sposób przygotowania naprawdę dodaje im "tego czegoś", stają się słodsze, łagodniejsze, a jednocześnie
Chilli Czosnek i OliwaTeż macie tak, że co jakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho". Otwieram lodówkę i
Kuchnia moimi oczamiBardzo lubię mięso z owocami, często używam żurawiny jako dodatku, sama robię śliwki i gruszki w occie. Soczysta pieczeń z dodatkiem śliweczek niezapomniany smak!! Jeśli zostanie
Kuchnia BeatyNadszedł dzień podsumowania mijającego roku, chwila zastanowienia nad naszymi osiągnięciami, tym, co udało się zrealizować, a czego nie, nad narzuconymi sobie postanowieniami. Obojętnie czy te 12
peanutbuttermonsterDzień dobry!Kiedy przychodzi wiosna pojawiają się nowalijki, botwinka, wiele świeżych warzyw, kiedy przychodzi lato, pojawiają się wyczekiwane owoce, truskawki, czereśnie, jagody i pojawia się też bób!Bób, który mimo moich chęci, nigdy nie trafiał do żadnego dania, tylko był zjadany od razu, nawet parzący w palce, prosto z garnka, w którym się gotował.Czasem już było blisko, aby trafił(...)jakiejś sałatki, ale wiecie, jedno ziarenko do miski, dwa do buzi... i koniec końców wiele do obiadu nie zostawało :-). Tym razem podjadałam tylko odrobinę i w ten oto sposób mogę zaprezentować Wam całkiem fajną sałatkę. Bób, jeszcze lekko chrupiący, podpieczony boczek, jajka, odrobina sera i pomidorów. Bardzo smaczne i pasujące do siebie połączenia smaków. Polecam, póki bób jest na straganach
Pora coś zjeśćZauważyłam, że przepisy na wykorzystanie lodówkowych resztek cieszą się wielką popularnością. Pewnie dlatego, że coraz więcej z nas stara się nie wyrzucać jedzenia. Wzrasta nasza świadomość
Codzienna kuchnia niecodziennatortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, bo jest to naprawdę ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało!Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko z makaronem w roli głównej - znajdziemy tu też pyszne sałatki oraz ciasta i desery. Jest to naprawdę inspirująca książka dla każdego kto chciałby lepiej poznać kuchnię włoską.Dostępność(...)ośmiornicę, homarce czy dzika duszonego po myśliwsku - takie rzeczy też tutaj znajdziecie. Ogólna ocena: świetna książka, dopracowana, dobrze przetłumaczona. Dodatkowo zilustrowana bardzo przyzwoitymi zdjęciami, dzięki czemu całość robi naprawdę dobre wrażenie. Duża część przepisów została dokładnie krok po kroku zilustrowana: Tytuł: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" Cena: 59 zł na stronie Wydawnictwa Książkę otrzymałam dzięki
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio w Biedronce pojawiły się po raz kolejny włoskie specjały. Do tego ta znana sieciówka ma swoją gazetkę z produktami oraz z bardzo fajnymi przepisami. Uwielbiam
Ana Mari's worldAmerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości
Bernika - moj kulinarny pamietnikpozmywać, wykąpać się... O zaplanowanym odkurzaniu nie mogło być mowy. Tym sposobem przed jedenastą w końcu padłam na kanapę, z książką w dłoni; niestety, dość szybko odpłynęłam... Na szczęście obiad przygotowałam dzień wcześniej, i kiedy C. wrócił w nocy do domu, czekała na niego gorąca zupa.Dziś od rana znów telefony, spotkanie, umawianie kolejnych... Mam jednak nadzieję, że już niedługo(...)ciasto idealne na takie chwile. Zainspirowały mnie muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci
Pożeraczka, czyli raz adobrze