już wspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym(...)góra i dół, bez termoobiegu) na ok 20 minut. Tuż przed podaniem możemy posypać parmezanem. Przepis wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować w międzyczasie makaron. Danie zgłaszam
Zawsze głodna!Od 11. do 13. czerwca przebywałam w Londynie, na warsztatach u Jamie Olivera. Była to nagroda - wyróżnienie, jakie otrzymałam w konkursie Blog Roku 2014. Fundatorem tej
Codzienna kuchnia niecodziennaświęta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego, że ja suszyłam pomidory kilka dobrych lat, na tarasie, na słońcu słonecznej Sycylii. Od A do Z. Sama. A pomidory suszone OLE, każdej formy i gramatury są IDENTYCZNE jak te, które robiłam z teściową osobiście.. Zawsze(...)malutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona na 15-20 minut bez opieki na gazie, nie spali Wam obiadu. Przekonałam się o tym na własnej skórze,kiedy ją wstawiłam na gaz..i poszłam przygotowywać Wam ten wpis oddając się wspomnieniom na długie minuty... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniNie nazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę
Blondynka Gotujewykonania, który kompletnie zmienia smak podstawowego przepisu lub dodaje do niego tę tajemniczą nutkę. Bardzo podobnie było z przepisem na pasta alla puttanesca, który, zaintrygowana, przyrządziłam kiedyś na obiad, oczywiście, nie próbując tak zwanego oryginału. Kilka miesięcy później zamówiłam pastę o tej samej nazwie w restauracji, chcąc porównać ją z moją. Sama nie wiem, czy byłam zawiedziona czy raczej(...)delikatnie, zrumieniona. Jak bardzo chciałabym używać ekologicznego wywaru z wołowiny, niestety nie miałam czasu na jego ugotowanie, poza tym mam grzeszną słabość do tego z kostki. Połączyłam więc niedobre z najlepszym i użyłam domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli macie czas i ochotę na zrobienie własnego wywaru- gorąco Was do tego zachęcam! FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki
Gotowanie to kochanieDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla
mojewypiekiinietylkoPierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to
Basia w kuchniDługi tytuł mi dziś wyszedł, ale nie każde danie, da się opisać w 2 słowach :)Czas w końcu zrobić jakieś większe mięsko, co by mnie ktoś
Parowar FacetaJedzenie to jedna z tych przyjemności, do których trzeba dojrzeć! Tak. Momentem zdania żywieniowej matury jest ta sytuacja, w której zaczyna smakować to, co wywoływało lawinę
Wypisz WymalujDziś jest dzień wyjątkowy i dla mnie szczególny. Dziś, w tej chwili, w tej sekundzie czytacie mój setny post :) Jestem dumna i szczęśliwa i dlatego będzie
Ratunku obiadListopad był dla mnie bardzo chorowity. Zaczęło się już pod koniec października, a do dzisiaj nie mogę powiedzieć, że jestem zdrowa. W samym listopadzie byłam aż
Ratunku obiadTeoretycznie przygotowanie duszonej marchewki, stosowanej jako dodatek do wielu dań, z groszkiem lub bez, nie wydaje się być skomplikowane. I tak naprawdę nie jest, pod warunkiem
Kulinarna Pokusa