Gruzji nigdy nie byłam. Kiedyś zdarzyło mi się jedynie spróbować jej smaków w warszawskiej restauracji. Niestety w Olsztynie brakuje takich miejsc nad czym bardzo ubolewam. Niezwykle ciekawe jest poznawanie nowych smaków, zwłaszcza tych, które królują na stołach różnych rejonów świata. Wzięłam zatem sprawy w swoje ręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Kolejny raz potwierdziła
Sajkofanka smakuRokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku. Dla lepszego podkreślenia smaku i uzyskania pożądanej konsystencji dodałam jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte(...)zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już tak szerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Tego lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam
Sajkofanka smakuFirma Winiary wypuściła na rynek nowe smaki galaretek.O smaku Pina Colada , Mojito , Pink Margarita oraz Blue Curacao .Piękne kolory i ciekawe smaki.Można wyczarować różne deserki i ciasta z dodatkiem tych galaretek.Ja zrobiłam delikatny,puszysty i lekki torcik na zimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka
Ala piecze i gotujePrzeglądając wpisy na blogach wydawać by się mogło, że wszystkich ogarnął szał na szparagi.. ciekawe dlaczego? Powiem szczerze, że za nimi nie przepadam, nigdy ich nie robiłam, a jadłam może ze trzy razy. Nie należę chyba do znawców sztuki kulinarnej… Jednak idąc za falą i ja skusiłam się na wiązkę zielonych szparagów. Kupiłam i przez
Mia Cucina Sofietamoże każdy… Wśród zawodów wygrały tkactwo i hafciarstwo. Były ruiny zamku i etnograficzne muzeum I podglądanie natury Kazimierzowskie klimaty, też były Skromne, ale bardzo ciekawe muzeum w Sanktuarium: Czartoryscy w Kazimierzu i stare, prostokątne formy na opłatek, ten okrągły przyrzad służył do wykrawania opłatkowych kształtów. A na Starym Mieście w Warszawie, ciak kreci
Mia Cucina Sofietatrochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca. Składniki: • 150 g mąki pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki
Mia Cucina SofietaMarysieńkę trafiłam przez przypadek, szukając jakiegoś pysznego przepisu Siostry Anastazji. Już wcześniej słyszałam pochlebne opinie o ciastach tej Siostry, ale nigdy nie miałam okazji ich upiec. Ciekawe, czy ta Siostra w ogóle istnieje? A nawet jeśli jest to tylko chwyt reklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena
Mia Cucina Sofietagorycz idealnie współgra z delikatnie pikatną słodyczą! Jest to świetna alternatywa dla słodko-mdłych deserów, na które nie zawsze mamy ochotę. Dodatek płatków chili do czekolady stanowi ciekawe urozmaicenie smakowe - jeśli nigdy nie smakowaliście- koniecznie spróbujcie! Pamiętajmy, że po spożyciu papryczki chili (w różnej postaci) w naszym ograniźmie zwiększa się wydzielanie cudownych endorfin, które potrafią pokonać najbardziej
Symfonia Smakówmocno nie wiało i sypało.. no właśnie, tak to jest:, że zawsze nam coś nie pasuje.. No, bo w końcu człowiek to istota baaardzo wybredna! (; Ciekawe jesteśmy czy przypasuje Wam dzisiaj nasza propozycja na te dość mroźne popołudnie, a mianowicie: gulasz wołowy z jarzynami! Gulasz jak wiemy to potrawa prosta, ale potrafi zauroczyć smakiem
Symfonia SmakówWitajcie jakże słonecznie! Piękna pogoda znowu do nas powróciła - ciekawe tylko na jak długo (: U nas wakacje w pełni, brakuje tylko sprecyzowanych planów, ale jak każdy dobrze wie najlepsze wyjazdy to takie, które są spontaniczne! Dziś wpis obiadowy poświęcony kolejnej zupie krem. Zupy krem pojawiają się na blogu już dość często, ale tylko i wyłącznie dlatego
Symfonia SmakówKarnawał wciąż trwa, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na różne ciekawe i smaczne przekąski. Kiedyś dostałam od mamy przepis na fajną, smaczną i sycącą sałatkę. Spodobała mi się tym bardziej, że mogłam jakoś spożytkować mięso, pozostałe od gotowania rosołu:) Teraz wróciłam do tego przepisu, jednak zmieniłam sposób podania sałatki i owinęłam ją w szynkę . Dzięki temu sałatka
Z miłości do słodkościtakże kilka swoich tricków odnoście scenerii i naświetlenia zdjęcia. Następnie przeszliśmy do części teoretycznej...Kuba pokazywał nam jak dobrze sfotografować zupę, muffinki czy drożdżowe ciastka. Specjalnie przygotował nam ciekawe aranżacje i różne tła. Oto efekty mojej pracy
Z miłości do słodkościLubicie ciasteczka czekoladowe? Zresztą kto ich nie lubi! Ja je uwielbiam:) Dlatego czekoladowe ciasteczka piekę najczęściej, jednak zawsze je troszkę modyfikuję, by wypróbować inne ciekawe połączenia. Zrobiłam bardzo czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rodzynek, odrobiny rumu oraz chili i cynamonu. Dzięki tym dodatkom ciasteczka nabierają niezwykłego smaku i działają rozgrzewająco:) Składniki: 6 czubatych łyżek mąki pszennej
Z miłości do słodkościbardzo mi tego brakowalo. Teraz czekam na pierwsze ogrodowe uprawy. Juz widac jak wschodzi salata i rzodkiewki. Truskawki puszczaja mlode listki. Niedlugo zacznie sie wysiew ogorkow i cukini. Ciekawe czy podobnie jak rok temu i teraz bedzie urodzaj tej ostatniej? Tak piekny dzien byl tez dobra okazja by rozpoczac sezon grillowy. A do grillowanych mies byla pyszna salatka
Przysmaki Karolki