urozmaicony dodatkiem czekolady. Dżem, który widzicie na zdjęciach kupiłam w In Campagna (możecie więcej poczytać o nich pod tym linkiem). Dżem jest zrobiony z 2 odmian mandarynek, co ciekawe drzewka są uprawiane przez właścicieli firmy, owoce nie są pryskane, są w pełni ekologiczne! Mimo wysokiej ceny, gorąco polecam ich produkty, bo są na prawdę wyborne! Miałam okazję spróbować
Pora coś zjeśćWitajcie! Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach "Ketchup Gourmand" organizowanych pod patronatem marki Pudliszki. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowywaliśmy ciekawe i inspirujące dania z użyciem ketchupu. Warsztaty odbyły się w studiu CookUp, które od dawna miałam ochotę odwiedzić. Niestety ciut trudno tam trafić, z powodu braku jakichkolwiek drogowskazów czy reklam przy głównej ulicy, ale błądzenie
Pora coś zjeśćblender z końcówkami do siekania :-). Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie. Może się skusicie? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkiedy chili połączymy z owocem, to już nie może być źle :-). Taki właśnie jest poniższy przepis, słodko-ostry i intrygujący. Delikatny łosoś, słodka brzoskwinia, chili, czarny sezam. Bardzo ciekawe połączenie, które znalazłam w miesięczniku Moje Smaki Życia. Gorąco polecam! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkątem) i dzięki temu uzyskamy zdrowy, dietetyczny posiłek. Przekonałam Was? Zatem pora na przepis! Pyszne drobiowo-warzywne szaszłyki z dodatkiem orzeźwiającego sosu z mango i mięty. Ciekawe połączenie? Jak najbardziej, do tego bardzo smaczne! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćNikt nikogo nie zna? Bzdura! Wszyscy się znają, gdy tylko ja nie znam nikogo. Spędzam samotnie przerwę, po pierwszym dzwonku. Po drugim... też. I po ostatnim. Czekają mnie ciekawe doświadczenia. Gdzie ja się znalazłam?! MUSZLE FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM Z MOZZARELLĄ. (autorski;) 30 sztuk muszli makaronowych 2 kulki mozzarelli 750g mięsa mielonego mały koncentrat pomidorowy (200g) 3 ząbki
W kuchni Karmel-itkiprawne, domowe tylko przeleciałam wzrokiem, który łapczywie pochłaniał jedynie obrazki. Stop. Dział kulinarny. No, to mogę się zagłębić dokładniej. Nie, nie, to też nie, a może to? Hm, ciekawe, ale nie dziś, zdecydowanie za mało czasu. Wybrzydzając, wydziwiając... tak! To jest świetne. Kiedy byłam w Czechach, niestety tylko kilkanaście kilometrów za granicą, jeszcze parę lat temu, zatrzymałam się
W kuchni Karmel-itkisprawka napięcia nerwowego, jakie wytwarza się w momencie niepokoju ze strony naszego organizmu. Kłamiący często mają zaczerwienioną twarz, a kiedy mówią, uciekają wzrokiem, nie patrzą w oczy. Ciekawe spostrzeżeni - kłamiąc, patrzymy w prawo, mówiąc prawdę natomiast, w lewo. Stary wytrawny kłamca potrafi kłamać prosto w oczy, początkujący niedoświadczony będzie miał rozbiegany wzrok i zwężone źrenice. Potliwość to także
W kuchni Karmel-itkiJest to roślina jednoroczna, która obecnie występuje w uprawach. Jeszcze niegdyś rosła dziko na stepach afrykańskich, ale było to bardzo dawno temu. po ok. pierwszym miesiącu A to ciekawe... W antycznym Rzymie zerwać bazylię mógł tylko władca. Stąd właśnie nazwa pochodzi, tłumacząc bowiem basilium z greckiego, oznacza króla . Traktowano ją jako talizman przed pewną bestią, a mianowicie przed
W kuchni Karmel-itkiochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura. Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa. Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca, a serowy środek rozpływa się w ustach
W kuchni Karmel-itkiucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego szybę. Ciekawe, co znów spłodziłam. Zupełnie tak było z tymi babeczkami. Powstały podczas sesji dla "Chwili dla Ciebie", w której musiałam coś upiec. Nie miała kompletnie pomysłu i planu, co. Więc
W kuchni Karmel-itkibardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 100 g rozpuszczonego masła
Poezja smakudodatnie temperatury - to znak, że powoli się zbliża. Ładna pogoda podwójnie mnie motywuje do zdrowego odżywiania i ruchu. Od jutra po ponad miesięcznej przerwie wracam do biegania. Ciekawe jak moja forma, pewnie trzeba będzie ją budować od początku, ale przy ładnej pogodzie to przecież sama przyjemność :) A co do dzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek
Zgrabne GotowanieCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo
Blondynka Gotujeosobiście skojarzył się z jesienią, za lekki na zimowe wieczory, odrobinę za ciężki na upał. Wieczór po całym dniu pracy, chłodny dzień, ale na deszczowy za lekki. Jej, ciekawe co sobie teraz myślicie, czytając moje skojarzenia :) Smak. Wyczuwalne są dwie dominujące nuty czarnej herbaty i no właśnie. Chwilę mi to zajęło, zanim odgadłam. Czułam coś znajomego
Blondynka Gotuje