przerywnikami, dzięki którym nasza kucharska wiedza poszerza się o kolejne, co raz to nowe fakty. Dzięki nim można dowiedzieć się, m.in. o historii cukru, konserw. Naprawdę bardzo to ciekawe! Publikacja została ozdobiona zdjęciami sprzed wojny. Oglądnąć można fotografie rodzinne, fragmenty Lwowa. Czytając "Kuchnię lwowską" poczułam, jakbym przeniosła się do innej epoki...tak dla mnie ważnej
Przepisy Aleksandrypożywnego posiłku, jemy byle jak, byle gdzie. Czasami po pracy mam tylko siłę na zrobienie sobie prostej kanapki. A przecież życie mamy jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie
Przepisy Aleksandryprzez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony ciapek z owoców w środku ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką rodzynką
Grunt to przepis!dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne, jak i dodatki. Miałam ochotę zrobić do niego pyzy
Ratunku obiadpiekarniku nagrzanym do 180*C. Nie posypałam jajek po wierzchu tymiankiem, dlatego są białe, a nie takie apetyczne jak u Mad;) Niemniej wyszło bardzo smaczne i ciekawe danie, do powtórki w różnych kombinacjach:) Komentarze la_mad 2010/03/25 09:03:40 Twoja wersja też jest bardzo apetyczna :) Myślę że z tym podkładem warzywnym można kombinować do woli, zależy
Zdrowa Kuchnia Sowybułeczka z makiem, abzv119.neoplus.adsl.tpnet.pl 2011/05/17 17:38:40 Totalna pychota :) judik1119 2011/05/17 18:02:38 Wspaniały!:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, 178-37-60-155.adsl.inetia.pl 2011/05/17 19:05:32 Ciekawe zestawienie składników :) trzcinowisko 2011/05/17 20:50:28 To dla mnie! To dla mnie...jestem totalną orzechocholiczką:) cukrowawrozka 2011/05/17 20:58:12 no popatrz, nigdy nie pomyślałam, żeby dodać masła
Zdrowa Kuchnia Sowypieczenia, więc nastawiłam zegar na 10 minut, a potem dodałam jeszcze 3 min., więc w sumie piekły się 13 minut. Fajnie popękały i wyglądały jak małe bocheneczki:) Ciekawe, bo z wyglądu zupełnie inne niż te z przepisu na cin cin... Próbowałam jeszcze ciepłe i wydawało mi się, że mało jest wyczuwalny smak masła orzechowego, ale jak wystygły
Zdrowa Kuchnia Sowypróbowałam, chociaż przepis mam zapisany. Zastanawiałam się tylko, na co wpływa dodatek majonezu. kasiaorlikowska 2011/10/31 17:05:15 Na różne sposoby już robiłam schab ale ten sposób jest bardzo ciekawy:) kulinarnespotkania 2011/10/31 20:12:43 tez robie podobnie i takie domowe wedlinki sa najpyszniejsze:) sowa_nie_sowa 2011/11/01 12:13:27 Monami - mnie też się kojarzyła z czymś przede wszystkim(...)zrobiliśmy szyneczkę. Była przebojem mojego imieninowego stołu. Pycha! Dzięki za podzielenie się świetnym pomysłem:) Gość: green-nata, nat-208.wolomin.net 2012/01/13 23:23:21 zagotowałam zalewę, schab w lodówce, jestem niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie!! Przyznam się, że podwoiłam ilość czosnku i pieprzu, ale ja lubię dobrze doprawione! Dam znać jutro co wyszło:) sowa_nie_sowa 2012/01/14
Zdrowa Kuchnia Sowycieszyć życiem:) Kashmir0 , cieszę się, miło się znaleźć w ulubionych:) Panna_malwinna , jest pyszna i delikatna w smaku:) agattekh 2012/01/24 15:49:36 nie jadłam jeszcze takiego cuda, ciekawe jak smakuje :-) sowa_nie_sowa 2012/01/24 17:59:48 Agattekh , nie ma rady, żeby się przekonać trzeba zrobić:) izaa_a 2012/01/25 10:50:43 ooo bardzo fajny przepis
Zdrowa Kuchnia Sowyblogów co zaglądam( bo mi szwankuje) to zrobiłam z siebie autora tylko nie administratora bloga i był niezły cyrk z odkręcaniem:( sylwiam7 2012/01/31 17:28:26 Aaaaaa.... to ciekawe, nie miałam o tym pojęcia. Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera :) sowa_nie_sowa 2012/01/31 17:49:17 Sylwiam7 , ale jakbyś wszystko wiedziała, to co byś robiła
Zdrowa Kuchnia Sowydorzuciłam szczyptę lubczyku (g) Gotowałam ok. 30 min. Na koniec zmiksowałam, przelałam do miseczek, dodałam śmietanę, posypałam zrobionymi z pełnoziarnistego chleba grzankami i jeszcze dodatkowo lubczykiem. Ciekawe, bo po użyciu takiej ilości czosnku byłam przygotowana na zupę bardzo mocno nim naznaczoną, a tu nic takiego nie nastąpiło - zupa jest (albo mnie tylko taka wyszła) dość łagodna
Zdrowa Kuchnia Sowysprawdzają się świetnie) i obtaczałam (z dużą trudnością i bez zadowalającego mnie efektu) w sezamie. Wyszło tylko 12 kulek, a jedną zjadłam jeszcze w trakcie pracy, bo taka byłam ciekawa jej smaku;) Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo kuleczki są extra, wcale nie za słodkie, (dla mnie w sam raz) i bardzo przypominają mi czekoladowe;) A przyprawy(...)nutelli gdzieś czytałam na pewno i to w kilku miejscach, bo sama bym tego nie wymyśliła;) basia3005 2012/02/16 21:52:38 na wielu polskich forach pewnie.. tutaj bardzo ciekawy przepis na fajna "nutelle" w wersji MM . Blog na ktorym jestes znana kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/tagi_b/104015/fruktoza.html przepis swoja droga wyprobowalam jesienia i polecam jak beda sliwki sowa_nie_sowa 2012/02/17
Zdrowa Kuchnia Sowywersji słodkiej;) Ale chyba nie tylko ja, bo zaglądając w statystyki bloga ze zdumieniem wielkim obserwuję ile osób poszukuje właśnie przepisów na kaszę jaglaną na słodko! Ciekawe, nigdy bym nie pomyślała, że taka kasza ma tylu amatorów:) Nawiązując do dzisiejszego przepisu: był czas, kiedy zajadałam się deserami z jogurtu greckiego przełożonego musami owocowymi. Teraz nie jadam już nabiału
Zdrowa Kuchnia Sowy