Najczęściej jesienią zaczyna się moją tęsknota za daniami typowo kojarzącymi się z krajami południowej Europy. Oczywiście Włochy są moją nieustającą inspiracją do prezentowania Wam ciekawych i smacznych dań. Tym razem jest to makaron o pięknie brzmiącej nazwie bucatini. To długi i cienki makaron, z dziurką w środku. Nie jest tak płaski jak spaghetti, za to idealny do dań takich
Moja smaczna kuchniadodanie odpowiedniej ilości mąki lub np. bułki tartej) w samej bazie. Kolejnymi opcjami są tofu i seler. W tym przypadku konsystencja nie do końca przypomina schabowego, ale są to ciekawe alternatywy. Na koniec zostawiłam boczniaki i pieczarki portobello. W tym przypadku konsystencja bardzo obiega od oryginału. Po obróbce termicznej oba rodzaje grzybów robią się zdecydowanie za miękkie. Mimo
wegujemydłuższe, szarówka za oknem nie zachęca do spacerowania, czy też innych aktywności, więc spokojnie można zaszyć się pod kocem i oglądać Dodatkowo, akurat w październiku szykują się premiery kilku ciekawych, polskich seriali Ja wyczekuję szczególnie II sezonu Belfra i Watahy Przed serialowym maratonem warto zaopatrzyć się w zdrowe przekąski Dziś proponuję bezglutenowe krakersy na bazie mąki z ciecierzycy
365 dni dookoła kuchniJesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami, delikatnie ostrą rukolą oraz gorzkawą czerwoną cykorią. Prawdziwy przegląd smaków! Całość stworzy sycący, odżywczy i pyszny posiłek na lunch lub lekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos
Even Better Fooddrodzy, oficjalnie, zupa jest przepyszna, no i w sumie całkiem prosta w przygotowaniu. Przepis oczywiście wykorzystujący sezonowe bogactwo jakim jest dynia. Jeśli uważacie, że to mało ciekawe danie, a może nie przepadacie ze względu na mdławo-słodkawy smak... to ten przepis jest dla Was i na pewno zmienicie zdanie na temat dyniowej. Czytaj więcej
PichceniomaniaLubię eksperymentować w kuchni i czasami nieźle namieszam :) Oczywiście często pozytywnie i wychodzą z tego nawet ciekawe rzeczy. Uwielbiam serniki te pieczone jak i te na zimno więc trochę u mnie ich znajdziecie. Poprzednim eksperymentem był sernik z ciasteczkami oreo teraz upiekłam ze snikersami i masą kajmakową. Mnie,mojej rodzince i gościom smakował,a piekłam
Kolorowa kuchnia Elkijeszcze kilka wariacji na temat budyniu...ale co w mojej głowie siedzi, o tym przekonać się będziecie mogli tylko wówczas, gdy regularnie będziecie odwiedzali blog. Dlaczego budyń ryżowy ? Ciekawa byłam nie tyle smaku, co konsystencji takiego budyniu. Wyszedł genialny ! Żeby nie było nudno, przygotowałam ryżowy budyń z cynamonem, słodzony miodem. Domowy budy ń smakuje najlepiej z owocami, dlatego
kolorowotorcikowozimę? Koniecznie dajcie znać, jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy! A jeśli szukacie innych sprawdzonych przepisów na przetwory, koniecznie zajrzyjcie na bloga Kosą po patelni ! Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów, które z pewnością Was zainspirują! Artykuł Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiPulpeciki. Kto lubi?... Ja na pewno. Propozycja w sosie pomidorowym. Przerobiłam z mężem 40 kilo pomidorów na przecier więc mogę poszaleć :) Ciekawe na jak długo nam wystarczy? W zeszłym roku zrobiliśmy 30 kilo i w kwietniu już nie było :) Zobaczymy czy w przyszłym roku nie trzeba będzie dojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam
Agusiowe smakołykigładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone
Martyna Cooksniego soku, podgrzanie do 70⁰C mleka z cukrem i wlanie zagrzanego mleka do soku imbirowego. Po 5-6 minutach deser powinien być gotowy. Konsystencję ma jednak średnio ciekawą – można ją porównać z lekko stężałą galaretką albo dwudniowym, kwaśnym mlekiem. Inną metodą jest dodanie soku z imbiru do mleka w temperaturze pokojowej, następnie podgrzanie i ścięcie go przez
Karo in the Kitchensię bardzo sentymentalna, lubiąc wracać myślami daleko wstecz, czego dowodem jest choćby ostatni mój post na Facebooku, w którym wspominam gumy balonowe, wafelki kukuruku, rzutnik do bajek i inne ciekawe rarytasy PRL-u Ale wróćmy do przepisu…Czym prędzej go wypróbowałam i mam! Mam prosty sposób na tradycyjne babcine racuszki! Najlepsze jakiekolwiek jadłam. Ever! Szczerze
Arbuziakiwzbudza on sporo kontrowersji. Ja dzieciństwo przeżyłam w czasach, gdy był on królem każdej większej imprezy rodzinnej i jestem jego absolutną fanką. Bardzo lubię go unowocześniać i urozmaicać różnymi ciekawymi dodatkami. Ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką świeżej wołowiny i słoiczka kiszonego czosnku od Sznajderów , który na razie nie trafił do stałej oferty. Czy mogłabym nie połączyć ich w szczęśliwą
Quinoa Raz!chłodne jesienne i zimowe dni. To szybka w przygotowaniu sałatka do której możemy dodać składniki, które aktualnie posiadamy w lodówce. Jest znakomitą propozycją na różnego rodzaju domowe imprezy lub ciekawym pomysłem na smakowite śniadanie, które można zabrać do pracy. składniki na 3 porcje 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków 150 g kabanosów 3-4 średnie ogórki kiszone
Smakowite Daniawymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do morelowej masy i dobrze wymieszać. Obserwować polewę bo gdy zacznie lekko tężeć należy polać górę dyni. Ten przepis, a także wiele innych ciekawych artykułów znajdziecie w najnowszym numerze magazynu BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY
Candy Pandas