Dzisiaj znowu przepis ze zdjęciem odkopanym w czeluściach komputera :) Oryginalna zupa z ciecierzycą i awokado - ciekawe kto się skusi ;)Soczewicę poznałam całkiem niedawno, jednak od pierwszego kęsa polubiłyśmy się. Najczęściej przygotowuję ją lekko podsmażaną z dodatkiem ziół lub w formie najróżniejszych zup. Ciecierzyca jest bardzo wdzięcznym produktem i warto przynajmniej spróbować zaprzyjaźnić
Codzienna kuchnia niecodziennakarierę. Podobno znają się już od lat 70tych. Spotkali się w Neal Street Restaurant w Londynie, Carluccio był jej managerem, a potem właścicielem, zaś Contaldo został szefem kuchni.Co ciekawe, to właśnie od pracy w tej restauracji w latach 90tych zaczynał sławny Jamie Oliver. Gennaro stał się jego mentorem i przekazał mu swoją wiedzę na temat kuchni włoskiej. Połączyła
Chilli Czosnek i Oliwapyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososia sól, pieprz, koperek w proszku masło duża cebula
Słodka Stronatradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki
Słodka StronaSzarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego
Słodka StronaNiezwykłe makowo-kokosowe ciasto z masą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza. Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru
Słodka StronaBardzo ciekawe połączenie ciasta naleśnikowego z popularnym farszem jaki przygotowujemy na pierogi ruskie. Do tej kombinacji początkowo podchodziłam sceptycznie nie będąc pewna efektu końcowego. Jednak wszelkie obawy rozwiały się w momencie skosztowania pierwszego kęsa krokieta - smak jest wyjątkowy i z pewnością zdobędzie uznanie wśród fanów pierogów ruskich oraz krokietów.Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem
Słodka StronaJeśli zakupiliście, będąc w górach bundz- ser z mleka owczego, możecie znaleźć tutaj ciekawe i smaczne rozwiązanie na jego skonsumowanie. Nie każdy lubi ten rodzaj sera, ale zapewniam, że w takim wykonaniu smakuje bardzo dobrze.Składniki:bundzkonfitura z żurawinyjajko i bułka tarta do przygotowania panierkiSposób przyrządzenia:Ser dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku
upichcicPamiętacie moje naleśniki w sosie grejpfrutowo - limonkowym? Ciekawe, kto z Was robił je samodzielnie ;) Dzisiaj przygotowałam podobne naleśniki, ale w wersji "na szybko" i "z tego co pod ręką". A pod ręką były brzoskwinie czekające na jutrzejsze ciasto :) Składniki ciasta naleśnikowego:1 szklanka mleka, 3 jajka,2 łyżeczki cukru,szczypta soli
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.Moje babeczki podałam z orzechowymi powidłami śliwkowymi, jakie otrzymałam ze sklepu Anielskie Przysmaki. Połączenie powideł z orzechami wydawało mi się ciekawe i nie pomyliłam się. Te dwa smaki idealnie się uzupełniają. Orzechy są delikatnie chrupiące i smacznie komponują się ze smakiem powideł śliwkowych. Wielbiciele cynamonu odnajdą również i jego dodatek
Codzienna kuchnia niecodziennastanowić samodzielne danie. Odpowiednio podane może być również ciekawą dekoracją nakrytego do obiadu stołu. Bo kto powiedział, ze ziemniaki muszą być prosto z wody i podane w mało ciekawy sposób? Do puree najlepsze są ziemniaki gotowane w mundurkach. Nie tracą smaku i wartości odżywczych. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby na stół podać gorące puree
Codzienna kuchnia niecodziennaComiesięczna akcja pod nazwą Wyzwanie Blogerek i Blogerów, w tym miesiącu przyniosła ciekawy temat: piknik. Uczestnicy mieli zaproponować dowolną potrawę, którą można zabrać ze sobą w plener. Przyznam się, że miałam mętlik w głowie, nie wiedziałam co wybrać. Jest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam(...)byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ich troszkę po swojemu ;) Efekt zasmakował mi, więc mogę z czystym sumieniem polecić je Wam :) Żeby było oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się spodoba ;)Składniki:pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej,2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco,płaska łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennasposób na delikatny i nieco inny dodatek na przykład do zupy. Ja dzisiaj namówię Was na połączenie takiego makaronu z sosem z gotowanej marchewki. Danie o dość ciekawym smaku, które zasmakuje wielbicielom marchwi. Wymyśliłam je szukając pomysłu na coś oryginalnego i niebanalnego. Czy mi się udało? musicie sami ocenić, bo zdania są podzielone :) od zachwytu(...)smaku.Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco.Smak jest (tak jak pisałam na początku) dość ciekawy i oryginalny. Na pewno nie każdemu zasmakuje, ale myślę, że warty wypróbowania :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;)Składniki:1 pierś z kurczaka,1 średnia cukinia (o wadze mniej więcej kilograma),2 średnie marchewki,niewielki kawałek selera,2 średnie pietruszki
Codzienna kuchnia niecodziennawarstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał ciekawego posmaku. Nie jest to ciasto, które można upiec i w tym samym dniu zjeść. Ono powinno postać do dnia następnego, gdyż kruche miodowe ciasto zaraz po upieczeniu jest(...)kremu i owoców.Nie da się zaprzeczyć, że trochę czasu zajmuje przygotowanie tego ciasta, ale uwierzcie mi, że warto :) efekt jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi się o przygotowanie Królewicza :)Biszkopt:4 jajka,1 szklanka cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodzienna