ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:195/728)

Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 158

pasztetów nie zrezygnuję, bo bardzo je lubię. Samodzielne przygotowanie nie jest trudne czy wyjątkowo pracochłonne, więc warto je robić. Podstawą niech będzie dobrej jakości mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udany majonez podstawowy 245

olejami tłoczonymi na zimno, nawet z tymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem, koprem czy chrzanem ?Robicie takie

Proste Potrawy
Sushi poradnik krok po kroku 197

zimnej wodzie.2. Bierzemy trochę ryżu i formujemy 4 cm rulonik.3. Wierzch smarujemy wasabi.4. Kładziemy kawałek ryby.5. Przewiązujemy paskiem nori.PropozycjePodczas robienia sushi polecam bawić się składnikami i odkrywać ciekawe połączenia; jest to niebywałą zaletą przygotowywania sushi w domu. Poniżej przedstawiam tylko niektóre propozycje.Uramaki z ogórkiem, awokado, tykwą, paluszkami krabowymi i majonezem.Maki z tykwą i ogórkiem, obwinięte łososiem.Uramaki

Food Square
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 165

ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania. My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki. Składniki na bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól

Maminek kulinarny
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 132

Ciekawe ciastka, które nie tylko cieszą oko, ale z przyjemnością smakują.Mogą też być miłym prezentem.Składniki:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg masła lub margaryny-1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy lub wanilinowy-drylowane wiśnie z syropu

Maminek kulinarny
Kokosanka 183

Proste, szybkie i ciekawe w smaku ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi.   Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru-20 dkg masła lub margaryny-4 żółtka-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-szczypta soli   Składniki na wypełnienie:-1 litr jogurtu brzoskwiniowego-0,5 szklanki cukru-1 budyń śmietankowy-20 dkg wiórków kokosowych

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 211

Dzisiaj połączymy kilka naszych przepisów z naszego bloga i powstanie zupełnie nowe danie obiadowe, smaczne, dietetyczne i ciekawe.   Składniki na farsz:-ok. 0,5 kg łopatki-2 ćwiartki z kurczaka-jedna czerstwa bułka-jedna cebula-2-3 ząbki czosnku-2 jajka-przyprawa barbecue-przyprawa warzywnaĆwiartki z kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z żółtym serem 339

Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.Składniki:-ok. 1 kg mięsa wieprzowego-ok. 15 dkg żółtego sera-cebula-3 ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-2 jajka-sól, pieprz i pieprz ziołowy-olej do smażenia-bułka tarta do panierowania   Cebulę kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Ciasto Maminkowe 224

Wymyśliliśmy ciasto, któremu nadaliśmy nazwę " Ciasto Maminkowe "Składa się z kilku warstw o różnych smakach a w całości tworzy ciekawe zestawienie.Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.Zaczynamy:   Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-1/2 szklanki cukru pudru-1/2 kostki margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-słoiczek dżemu śliwkowego

Maminek kulinarny
Botwinka 175

zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Dyskusyjna świąteczność limonki 194

mnie jakoś mało świąteczne... Ale biały lukier sprawił, że wygląda jak oblodzone, więc niech będzie, że na Święta też się nada. Limonka i biały rum to bardzo smaczne, ciekawe połączenie (mi kojarzące się głównie z mojito), choć w tym akurat cieście rumu jest jak na lekarstwo, i nie czuć go za specjalnie. Za to limonkowy lukier jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wymagające ciasteczka 146

Dziś też nie za długi wpis... Wczorajsza impreza udała się naprawdę znakomicie - rozweseleni alkoholem Duńczycy są bardzo, hmm... Ciekawi. W związku z tym, że zawarliśmy z C. umowę o alkoholizacji (ja prowadziłam wczoraj, w piątek to on będzie kierowcą), wspomnienia mam bardzo, ekhm... Żywe. Poza tym, że pod koniec już mi się troszkę oczy kleiły (pobudka przed piątą rano(...)znać), to uważam wieczór za udany. Gdyby jeszcze tylko bardziej się postarali w kwestii jedzenia (szału nie było, że tak powiem), to w ogóle byłaby bajka. Teraz zaczynam być ciekawa piątkowej zabawy...Co do ciasteczek - śliczne są, prawda...? Urocze serduszka, zatopione w białej czekoladzie i obsypane pistacjami. Bardzo, bardzo świąteczne, z wyraźnym smakiem imbiru (jeśli nie przepadacie za jego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lubicie ciasta piaskowe...? 160

cytrynowe ciasto z tymiankiem. Ponieważ był dopiero piątek, stwierdziłam, że przyda się coś słodkiego na teraz. Ciacho bowiem jest wyjątkowo nieskomplikowane, dość szybkie w wykonaniu, a jednak ciekawe ze względu na takie a nie inne połączenie smaków, oraz syrop, który jest tutaj kluczowy - nadaje ciastu smaku i aromatu, równoważy słodkość - a wyobraźcie sobie, że dałam połowę cukru proponowanego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na cztery ręce, czyli wyjątkowe ciasto z rabarbarem 174

tekstury są mielone migdały. Dzięki nim zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru. Do tego delikatna nuta pomarańczy i soczysty, kwaskowy rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc zanim wystygło, było już zupełnie ciemno

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania