ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:200/728)

Już jestem. I krem w wyjątkowym kolorze 149

pewnego nawet jeszcze nie poranka, bo czwarta to była, wstał i przeczytał całość od deski do deski (chyba któregoś dnia zrobię mu test. Nie, żebym nie wierzyła, że przeczytał, ciekawa jestem, ile z tego zapamiętał...). Podziwiam - mi by się nie chciało... Ale to chyba taki rodzicielski instynkt. Czy coś.Dzisiaj będzie zupa. Tak sobie pomyślałam, że skoro Wigilię spędziliśmy(...)duńsku, to zrobimy sobie namiastkę polskich Świąt. Myślałam o barszczu, ale to jednak zadanie dla wtajemniczonych. Muszę jeszcze trochę poczekać... Zamiast barszczu znalazłam na blogu Matka wariatka bardzo ciekawy zamiennik - krem z buraczków z malinami. Brzmi ciekawie, nieprawdaż...? Wyjątkowo wręcz. Czym prędzej więc zabrałam się do pracy.Wyszedł dobry, ale nie powalił nas na kolana. Maliny prawdopodobnie były za kwaśne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You! 163

papier do pieczenia.Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać.Tort obłożyć kremem, udekorować kremem i jabłuszkami w karmelu.Smacznego!Ostatni rok minął bardzo szybko, sama nie wiem kiedy... Ciekawe, o czym będę pisać w kolejne urodziny Pożeraczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa chałka - żeby było inaczej 150

wiórkami kokosowymi na wierzchu, które podczas pieczenia nabierają apetycznie złotego koloru. Wybornie smakuje na przykład z dżemem truskawkowym, albo nutellą. A z żółtym serem stanowi połączenie niezwykle ciekawe - nam smakowało.Taka chałka to idealna propozycja na rodzinne, weekendowe śniadanie. Myślę, że dzieci byłyby zachwycone!Chałka kokosowaSkładniki:(na dużą chałkę)650 g mąki pszennej400 ml mleka kokosowego25 g świeżych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd z mandarynek 117

się to podobało. Jednak w życiu potrzeba nieco różnorodności - cieszę się, że będę się spotykać z ludźmi, że będę musiała rano wstawać do szkoły, mam w perspektywie dwa ciekawe kursy, i nie mogę się już tego wszystkiego doczekać. Mam nadzieję, że będzie tak, jak sobie wyobrażam i planuję.Póki co wykorzystuję ostatnie dni względnej swobody. Planuję walentynkowe słodkości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 131

ciągnie, i zjadałam kromki jedna za drugą (szczególnie, kiedy był jeszcze ciepły). Jeśli nie znacie jarmużu, koniecznie spróbujcie go kupić (podobno jest coraz łatwiej dostępny) - to bardzo ciekawe warzywo, z pewnością warte uwagi.A jak już się zaopatrzycie, upieczcie taki chlebek. U mnie z pewnością zagości jeszcze nie raz.Odrywany chlebek z jarmużemSkładniki:(na keksówkę 30x11 cm)ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka sobota, czyli trufle dla Mamy 174

znane, i tego dnia nie mam co liczyć na szczególne traktowanie. Na szczęście ciągle jeszcze mogę się cieszyć prezentami z okazji rocznicy oraz rocznicy i czterech dni (ciekawe, czy w przyszłym roku też będziemy takową celebrować...?), więc wcale nie narzekam. W naszej Rodzinie jednak, poza Dniem Kobiet, obchodzimy również urodziny mojej Mamuni. Kwiatki od Taty, wiadomo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosennie: ciasto z morelami 141

ochotę na letnie owoce... Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić...Przeglądając Ciasta i desery, nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów laskowych, od siebie dałam też rozmaryn, który dziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z nerkowcami - najlepsze 135

wyjątkowo udany to zakup - wypróbowałam już trzy przepisy, wszystkie wyszły pyszne, i już nie mogę się doczekać, żeby przygotować kolejne wypieki. Apetyczne zdjęcia, proste i czytelne przepisy, ciekawe połączenia składników - to zdecydowanie coś dla mnie. Codziennie przeglądam ją dla samej przyjemności przeglądania, i zaznaczam kolejne przepisy. Mmm...Na pierwszy ogień poszły bułeczki z nerkowcami, które po prostu uwielbiamy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niedzielne słodkości - karmelki cydrowe 134

zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia. Robiłam te, ale również wersję z czerwonym winem, którą możecie znaleźć na blogu - obie pyszne i intrygujące, takie inne i ciekawe. Polecam serdecznie.Karmelki cydroweSkładniki:(na 40 sztuk)825 ml cydru bzowego200 g cukru100 ml śmietany kremówki (38%)130 g masła1/4 łyżeczki soliCydr wlać do rondelka, zredukować do 200 ml - około

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 153

Bardzo mi się to podoba. Muszę zaznaczyć, że miałam w swoim życiu włosy całkiem długie, takie prawie do pasa. Na co dzień męczyłam się z nimi okrutnie, a ciekawe fryzury robiłam raz do roku, na Boże Narodzenie. I to tylko, jeśli mi się chciało. W końcu uznałam, że generalnie są bezużyteczne. Mój Tato zawsze powtarzał, że kobiety

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bardzo prosty deser, czyli pieczony grejpfrut 463

cukru. Mmm... Uwielbiam.Ostatnio jednak chciałam sobie grejpfruta urozmaicić, i postanowiłam go upiec. Posypałam cukrem, ułożyłam odrobinę masła, dodałam nieco przyprawy do piernika, bo pomyślałam, że to może być ciekawe połączenie. I wiecie co? Nie pomyliłam się. Upieczony grejpfrut stracił dużą część ze swojej goryczki, był bardzo soczysty (uwaga, pryska przy jedzeniu!) i delikatnie pachniał przyprawami. Cukier się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 163

Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży

SzczyptaSmaQ
Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym 201

Bataty w formie deseru cd.Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.Czas przygotowania:40 minut   SkładnikiKrem bezowy:2 duże białka,100 g

SzczyptaSmaQ
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 194

życie codzienne mieszkańców oraz lokalną kuchnię.W menu znalazłam polędwicę wołową pieczoną w łagodnym sosie z kawy i burbona. Niewątpliwie nie jest to narodowa potrawa Gwatemali, ale ciekawe i zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, afrodyzjaki, czekolada

SzczyptaSmaQ
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 128

wytrzymałam i zjadłam kawałeczek smak hmmm .. przy pierwszym kęsie czuje się smak bakali z aromatem przypraw korzennych a po chwili wybuch pieprzu który cudownie współgra z resztą ... a ciekawe co będzie po 3 tygodniach  Na dniach zabieram się za kolejna porcję tym razem na prezenty gwiazdkowe, jest jeszcze trochę czasu więc do dzieła. Zaskoczcie wszystkich

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania