Wspaniałe w smaku, nie rozpadają się w gotowaniu, po prostu pyszne makarony – zarówno dla mnie, jak i moich znajomych (będących na diecie bezglutenowej). Polecamy! Oferta Sotelli jest naprawdę ciekawa. Osobiście mam przyjemność przetestować kilka produktów. Składniki: 3 garście bezglutenowego makaronu penne Sotelli 1/2 czerwonej cebuli 3 garście dowolnych warzyw na patelnię (użyłam miksu różnych – zielona fasolka, brokuły
Słodkie okruszkizupy krem , dlatego też postanowiłam zrobić zestawienie pysznych zup, znalezionych na innych blogach Starałam się wybrać dla Was różnorodne receptury, aby każdy mógł znaleźć coś w swoim smaku. Jestem ciekawa, jaka zupa u Was króluje najczęściej, a także którą z tego zestawienia wybierzecie do przygotowania Znajdziecie w nim zarówno tradycyjne zupy na grochówkę czy jarzynową, ale także na bardziej
Kuchnia Bazyliigrilla mało skomplikowane i mało pracochłonne dania bo to ma być przyjemność pod każdym względem. Ma być prosto i nieco leniwie. Tym razem zrobiłam szaszłyki z wątróbką i gruszkami. Ciekawa byłam jak zareagują biesiadnicy na takie połączenie, ale coś czułam, że będzie smacznie. I nie pomyliłam się. Przecież wątróbka doskonale łączy się z wędzonym boczkiem i owocami. ROZWIŃ
Smaczna PyzaSłodkie muffiny to idealny wypiek na każdą okazję. Pozwalają uwolnić wyobraźnię. Można tworzyć ich rozmaite wariacje: z dodatkami lub z ciekawymi zdobieniami. Są pełne smaku i niekłamanego uroku. Skusi się każdy :) Stanowią także piękną ozdobę stołu, szczególnie jeśli mają kolorowe papilotki. Moda na nie wciąż trwa... 0,5 kostki margaryny 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki
Krokusowy DomWyglądają jak kotlety mielone, ale to tylko pozory, ponieważ w ich składzie nie ma nawet odrobiny mięsa. Kotlety z jajek są ciekawą alternatywą, dla poszukujących obiadowej odmiany. Kto jeszcze ich nie jadł, niech spróbuje koniecznie. KOTLETY z JAJEK Składniki: (na 4-5 kotlecików) 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko nie ugotowane 100 g ser żółtego 2 łyżki
Bon appetit mon amieKurczak z kuskusem i warzywami to danie, które przygotujecie w tempie prawie ekspresowym. Szybko, prosto i całkiem smacznie. Jeżeli ktoś poszukuje nowych smaków, ciekawych połączeń czy czegoś bardziej wykwintnego, to to danie z pewnością go nie zachwyci. Za to sprawdzi się idealnie, gdy potrzebujemy w miarę szybkim czasie przygotować coś na ciepło. Takie danie, składające się z mięsa, warzyw
Smaki Na TalerzuDzisiejszą propozycją jest omlet z marchewką. Ciekawa alternatywa dla zwykłych kanapek. Czas przygotowania również jest plusem bo zajmuje tylko kilka minut. Można zjeść na ciepło z ulubionymi dodatkami czy też zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Dla mnie zdecydowanie śniadanie numer 1 ostatnich dni. Do roboty :) 2 jajka szczypta proszku do pieczenia 20 g kakao duża marchewka (starta
BezglutenowaIzabelastole jako deser. Kruche z brazylijskimi orzechami przełożone kremem cytrynowym lemon curd to świetna propozycja do kawy czy herbaty. Krem możecie nabyć w Kuchnie Świata , znajdziecie tam mnóstwo ciekawych produktów do dań wytrawnych jak i słodkich deserów. Polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniProdukt, jakim jest Funcmeal Superfoods Drink opisywałam jakiś czas temu TUTAJ . Ta mieszanka różnych superfoodsów stanowi bardzo ciekawą propozycję na urozmaicenie swojej diety i wzbogacenie jej w odżywcze i wartościowe składniki. Szkoda tylko, że smak produktu nie należy do najlepszych, ale też nie mogę napisać, że jest nie zjadliwy. Mimo to istnieje sposób na pozbycie się nieco trawiastego posmaku
Zdrowie na języku :PJeśli znudziły się Wam przesłodzone desery lub macie ochotę na coś lekkiego proponuję ten oto pudding. Dodatek mąki kukurydzianej nadaje mu ciekawej konsystencji, pod językiem można wyczuć lekkie ziarenka. Całość ma ładny żółty kolor, nie jest przesłodzona i pięknie pachnie cynamonem. Do przygotowania puddingu wykorzystałam sok z owoców pigwy quinceVITAL od OLEOFARM. Również jabłka, które dodałam na wierzch deseru
Smaki Na Talerzusię hipokrytką. Przyznam, że książka niesamowicie mi się dłużyła. W zasadzie niewiele się w niej dzieje jak na taką liczbę stron. Nudziły mnie też rozdziały opowiadane przez głupiutkie pensjonarki. Ciekawa jestem, jak z rolą Marthy poradziła sobie Nicole Kidman, bo zupełnie nie widzę jej w tej postaci. Nie sądzę jednak, by ta ciekawość wystarczyła do pójścia do kina
Weekendy w domu i ogrodziedawna wyłącznie kupowałam. W tym roku w jednej z gazet znalazłam przepis na kolorową kapustę kiszoną w słoiku. Jeszcze nigdy takiej nie próbowałam, więc się skusiłam. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie. KOLOROWA KISZONA KAPUSTA Składniki: 1 kg białej kapusty 1 kg czerwonej kapusty 1 marchew ok. 15 cm pora 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki nasion kopru
Bon appetit mon amiezagrożony z powodu ograniczonego zasięgu geograficznego i małych obszarów siedliskowych. Nie jest pod ochroną, ale warto ją oszczędzić. Poznaj innego członka rodziny klejówkowatych - klejówkę różową Klejówka świerkowa ma kilka ciekawych nazw regionalnych: czop, ślimak, klejak, tłuszcz, tłuściocha, ślimaczek. Ładnie, prawda? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaciasta kruchego. Udekoruj wierzch. Wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Do pieczenia wykorzystałam miseczki ceramiczne zamiast mało oryginalnych kokilek. Myślę, że to ciekawa alternatywa, a deser w takiej miseczce prezentuje się doskonale! Ceramika ma to do siebie, że można w niej piec i zapiekać, można też zmywać ją w zmywarce. Ceramikę znajdziecie
Garniec MagalieDzisiaj zapraszam na chutney z węgierek i czerwonej cebuli. Dość słodki ale również kwaskowaty dzięki zawartości octu z czerwonego wina. Idealny do wędlin, sera (mmmmmniam z deską serów). Ma ciekawą konsystencję – widać tutaj i cebulkę i pocięte śliwki. Ja użyłam oryginalnego octu winnego z Jerez. Ogólnie uważajcie z dodawaniem octu, bo nie każdemu musi pasować aż taka ilość
Mieszam w Garnku