grudniu, w moim domu pojawiła się prosto z Japonii herbata Matcha. Miłośnikom zielonych herbat i osobom lubiącym ciekawe smaki podam przepis na niezwykle delikatną w smaku Herbatę Matcha z mlekiem. - 60 ml wody - 4 g (łyżeczka) herbaty Matcha - 180 ml mleka Przygotowanie: Wodę zagotować i wystudzić do 80 stopni C. Do wysokiej szklanki wsypać herbatę
Kuchcik gotujeSałatka z kurczakiem i ananasem to bardzo ciekawe połączenie smaków, które początkowo może odrobinę zaskakiwać. Jednak na pozór słodki ananas idealnie komponuję się z soczystymi kawałkami mięsa, a w połączeniu z resztą popularnych, sałatkowych warzyw tworzy niezwykle smaczną sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Sałatka z Kurczakiem i Ananasem - Składniki: 2 podwójne, nieduże piersi
Słodka Stronajest najlepszym czasem dla miłośników rabarbaru, a jeszcze gdy na działce ktoś ma własne krzaczki rabarbaru ;)Proponuję dziś ciekawe połączenie rabarbaru i gorzkiej czekolady :)Pycha!Ciastka z rabarbarem i czekoladąSkładniki:1 jajko1 cukier waniliowy1 łyżeczka mlekapół tabliczki gorzkiej czekolady90 g masła100 g cukru140 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli140 g rabarbaru Przygotowanie:Rabarbar umyć pod bieżącą
Lawendowe NieboIdealna kolacja na letni sobotni wieczór ;)Jeszcze nigdy nie miałam tak pięknych selerów naciowych na działce i chętnego do ich krojenia Męża, jak w tym roku;)Ciekawe połączenia smaku selera i słodkiej żurawiny...Sałatka z selerem naciowym i żurawinąSkładniki:pierś z kurczakaseler naciowyżurawinamajonez sól pieprzPrzygotowanie:Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć
Lawendowe NieboSzukacie pomysłów na ciekawe przekąski? Grzanki z różnymi pastami sprawdzają się doskonale! Tym razem przedstawiam Wam przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Robi się ją bardzo szybko, a jeśli będziecie mieć w domu dodatkowo np. bagietki, to możecie przygotować pyszne grzanki, na których rozsmarujecie tapenadę i w ten sposób zaprezentujecie je swoim gościom. Smacznego!Składniki
Pasja SmakuMniam, mniam... zupę zrobiłam na jutro, ale nie mogłam się oprzeć i już dziś trochę podjadłam :)Ciekawe czy jutro mąż będzie jadł, znowu nie jego smaki, powącha, popatrzy, zje może dwie łyżki i sięgnie po zamrożone pierogi. Które tak BTW trzymam na takie właśnie chwile - ja mam ucztę kulinarną, której mąż nie podziela :)))Zupa najprostsza z prostych :)Czytaj
bistro mamaNajpierw przepisy najprostsze i, nie ukrywam, te szybkie w wykonaniu. Cierpliwość nigdy nie była moją mocną stroną. Bardzo lubię ten chleb. Smaczny i banalny w wykonaniu. Co ciekawe, patrząc na zdjęcia Liski i czytając komentarze myślę sobie, że w zasadzie jej chleb i mój to dwie inne bajki, a różnią się tylko zakwasem. Chleb Liski jest naprawdę
W kuchni wieczorempotrzeby żołądka :) i spełnia wymogi przygotowania czegoś szybko, z cukinią i przy minimum nakładu pracy. Stąd też wygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące, również jak zawsze. Co ciekawe, po powrocie do domu okazało się, że cukinia w momencie nabijania jej na kasę występowała pod przykrywką i pan kasjer zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis
W kuchni wieczorempewno pojawią przepisy z tej książki. Chciałabym już dziś pokazać Wam pizzę, którą robiłam, ale niestety znika ona w mgnieniu oka, więc chwilowo mam z tym trudność. Ciekawe, kiedy ta kultowa pozycja pojawi się w języku polskim. Chcielibyście
W kuchni wieczoremkierunku konsekwentnie ciągnie. W książkach z przepisami z różnych stron świata mam kilka przepisów, które z niej pochodzą lub o nią zahaczają i zazwyczaj ich efekt jest ciekawy i bardzo smaczny. W czasach randkowania z moim narzeczonym, zostałam zaproszona do restauracji indyjskiej koło placu Konstytucji i było to doświadczenie czegoś odmiennego. Przez większość swojego kulinarnego życia poruszam się w bezpiecznych(...)Stawia granice, których nie przekracza. I za to bardzo ją szanuję, to mi w niej imponuje, choć czasem chciałabym, by zdradziła więcej. To również sprawia, że ciągle jestem ciekawa tego co robi. Ostatnio natomiast "zrobiła" książkę. Nadała jej tytuł słodkie - genialny w swojej prostocie, z dużą klasą. Książki jeszcze nie kupiłam, ale na pewno to zrobię. Dlaczego? Jako wyraz
W kuchni wieczoremsposób - zrumienić na patelni pierś, a następnie ułożyć ją pokrojoną na sosie z plasterkami jabłek. Uwielbiam to połączenie: jabłka, boczek, zioła prowansalskie i śmietana. Niebo w gębie. Co ciekawe, w oryginalnym przepisie erasmusowej mistrzynii kuchni zamiast ziół prowansalskich był estragon. Jednak moja przyjaciółka nie miała go pod ręką więc dodała to co miała. Ja za tą wersją szaleję
W kuchni wieczoremdobrze mi życzy. Wam również życzę w tym nowym, 2015 roku wszystkiego, co najlepsze; żeby dni były długie i słoneczne, autobus nigdy się nie spóźniał, książki zawsze były ciekawe, a ciasta słodkie i pyszne. Żeby marzenia się spełniały, a plany ziściły. Żeby nigdy nie zabrakło prądu ani ciepłej wody, a naczynia zawsze zmywał ktoś inny. Żeby ten nowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzeba się namęczyć, aby to się udało, wie chyba każdy studiujący nauki ścisłe. Ja za to, zaczęłam nową przygodę na studiach magisterskich. Wykłady wydają się całkiem ciekawe, zobaczymy na jak długo:) W związku z brakiem czasu, rocznice przełożyliśmy na sobotę, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie upiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają
Słodkie Przyjemnościodnajduję w kuchni i podczas spotkań ze znajomymi. Na przykład dzisiejsze serniczki przygotowałam na wczorajszy piknik Warszawskich Blogerów Kulinarnych. Co zawsze oznacza same pyszności, dobrą zabawę i ciekawe rozmowy. Przygotowałam kilka propozycji, nigdy nie wiem ile powinnam przygotować, aby trafić w gusta każdego. Jedną z nich były te aksamitne serniczki z malinami. Idealny piknikowy deser, nadający się
Słodkie Przyjemnościduże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia - moje ulubione. Ale teraz już basta, czas się za siebie wziąć. Desery lekkie i proste, dużo ruchu, mniej siedzenia w domu - ciekawe co z tego wyjdzie :) Nie bójcie się, przepisy na słodkości będą się ciągle pojawiać - i tak na co dzień ja nie jem tego wszystkiego co robię, tylko tuczę rodzinkę
Słodkie Przyjemności