zawiesiste sosy, skrócono również karty dań i poświęcono większą uwagę temu, by potrawy były po prostu zdrowsze. Wiele dań, w zależności od regionu jest robionych trochę inaczej. Co ciekawe, kucharz Prosper Moutagne , postanowił usystematyzować wiedzę na temat kuchni francuskiej i stworzył wielkie dzieło jakim jest "Larousse Gastronomique" , czyli wielka encyklopedia gastronomiczna. Jak sami widzicie, źródeł wiedzy o kuchni
W kuchni wieczoremPomysł na kolację dla Męża? Nowatorskie i ciekawe w smaku i wyglądzie tosty ;) Każdy właściwie może sobie wrzucić do środka to, co tylko chce ;) Ale najważniejszym elementem tostów jest beszamel! Być może lekko się klei, ale ten smak... i świeży szczypiorek! Pychota! Aż ślinka mi pociekła... Pańskie tosty Składniki: 4 kromki chleba 4 plastry szynki
Lawendowe Niebokonsystencję majonezu. Gotowe! Jedyne co nam pozostało to polać nim nasze danie i można zajadać! :) Smacznego! A już jutro zapraszamy na obczajenie nowego posta w którym pokarzemy Wam ciekawe wykorzystanie przyrządzonego dziś sosu
Wspólne smakipory nie zawiódł czyli Moje Wypieki . Pączki rzeczywiście robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Celowo nie wykładałam na olej równiutkich porcji ciasta aby w efekcie otrzymać różne ciekawe kształty. Doszukałam się m.in. pieska, foki, bobasa, świnki, ptaka a córcia m.in. dinozaura, jeża i... Furbiego:) Mimo wszystkich zalet jak dla mnie ciasto za bardzo siąknie tłuszcz
Kto ugości moich gości?zawarte w miodzie działają antybakteryjnie, zabijają bakterie, nawet te, którym nie dają rady antybiotyki (nie znosi miodu gronkowiec złocisty). Często używamy też miodu w kosmetyce, w maseczkach. Co ciekawe miód nigdy się nie psuje, ani też nie zawiera zanieczyszczeń, bo pszczoły filtrują toksyny. Pozytywny wpływ na serce Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność serca, obniża ciśnienie krwi. Spora
CoolinarniePLtrzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Gotowe babeczki można polać polewą czekoladową i posypać np. wiórkami kokosowymi. Zresztą przyda się tu inwencja twórcza, bo zdobienie babeczek to bardzo ciekawe zajęcie :) Smacznego
KasiekGotujePrzepis na te pączki dostałam od Ursy, czytelniczki z Republiki Południowej Afryki. Ursa co jakiś czas podsyła mi przeróżne ciekawe przepisy. Kiedy tydzień temu znalazłam na mojej skrzynce przepis na afrykańskie pączki, wiedziałam, że szybko je zrobię. W końcu jest karnawał, a i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ursa nazwała te pączki "ulepki
Sto kolorów kuchnizdążę się do nich przywiązać. Pojawiają się w sieci na kilka chwil, a potem, porzucone i nieczytane, popadają w zapomnienie. Czasem jest mi ogromnie szkoda, bo miały potencjał - ciekawe teksty, oryginalne przepisy, śliczne zdjęcia. Autorom jednak zabrakło motywacji, chęci, inspiracji, pochłonęło ich pozablogowe życie, nie dające czasu na spędzanie długich godzin przed komputerem. Na początku mojej przygody
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio z wybitną kuchnią przoduje w tym towarzystwie. Od lutego kolejny kraj. Na FB dawałam już podpowiedź co to będzie. A chodziło
W kuchni wieczoremCiekawe wykorzystanie cukinii oraz kalafiora. Potrawa jest lekka i delikatna, a dodatkowo bezglutenowa i bardzo szybka w przygotowaniu. Kurczaka można zastąpić krewetkami. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony The Healthy Foodie . Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje: 300 g kalafiora, drobno posiekanego 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 1/3 szklanki wody 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
My Culinary ArtOtrzymałam niezwykle aromatyczną przesyłkę z internetowej hurtowni przypraw - RAFEX , w której znalazły się ciekawe kompozycje ziołowych mieszanek i korzennych przypraw. Wszystko to w ramach nawiązanej współpracy i mających się rozpocząć moich testów na tych - jak zapewnia producent - wysokiej jakości produktach. Analizując składy poszczególnych mieszanek widzę naprawdę interesująco skomponowane zestawy naturalnych składników. Część z nich może zastąpić dobrze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazapach początkowej fazy pieczenia, gdyż co wrażliwsi mogą zrezygnować z podawanej przez Was kolacji. - ryb przed pieczeniem nie trzeba niczym przyprawiać, jednak suszone pomidory stanowiły miłą niespodziankę i ciekawe dopełnienie smaku potrawy. * szumnie powiedziane, ot dwie pozycje- ryba i gruboziarnista sól. ** w głębi duszy zastanawiałam się czy wyrzucić ją od razu, czy ryzykować rozbicie skorupy. Dorady w soli
Zapiski Młodej ŻonyCiasteczka wyszły dobre, choć ich zwolenniczką nie zostałam. Za to smakowały bardzo mojej siostrze. Jak dla mnie najlepszy pierwszego dnia, jak dobrze ostygną. Jednak było to ciekawe doświatczenie, więc zachęcam do spróbowania. Składniki: 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej\ jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Wykonanie: Kaszę jaglaną zmiksować. Następnie dodać do niej resztę
Moje pyszne gotowaniedodałam różne kandyzowane owoce. Dzięki czemu jest słodsza od poprzedniej. Zauważyłam, że po zjedzeniu miski owsianki dość długo czuję się syta. Jestem najedzona, ale lekka i pełna energii. Ciekawe, czy to działanie owsianki, czy autosugestia? Sprawdźcie to Kochani! Składniki na 1 porcję: 100 g płatków owsianych Skworcu 120 ml mleka 5 sztuk orzechów brazylijskich Skworcu 1 mała
Blondynka Gotuje