Przyznam się, że kapustę pekińską (nie licząc sałatki gyros) używam tylko jako dodatek do dań obiadowych. Kiedy więc zobaczyłam przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej w dosyć ciekawym i niebanalnym połączeniu postanowiłam ją spróbować. Bardzo nam smakowała. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach
Smaki Na TalerzuOstatnio przy okazji rankingu na najciekawsze uliczne dania, wśród których jest też grillowany oscypek, dowiedziałem się o istnieniu bardzo ciekawego szwedzkiego dania jakim jest Tunnbrödsrulle. To taki jakby hot-dog, ale w tradycyjnym wydaniu, bo z jednej strony podany w konfiguracji, do której w tej części świata jesteśmy przyzwyczajeni czyli ziemniaki plus warzywa, ewentualnie inne dodatki, a po drugie Tunnbröd(...)tradycja, która nie poddała się wpływom religii nowożytnych. Obchodzone jest w najbliższy najdłuższej nocy w roku weekend. Na przygotowanie tego dania złożyło się kilka czynników: sam pomysł jest bardzo ciekawy jest środek sezonu grillowego jak widać na załączonym obrazku, na działce urosła sałata jest to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu ze względu na małą popularność tych
Kryzysowa Książka KucharskaDrożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki w postaci uroczych małych pasztecików to smakowita przekąska idealna niemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz
Słodka StronaPieczona ciecierzyca z puszki jest ciekawą i szalenie modną alternatywą niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki. Doskonała dla osób, które nie potrafią odmówić sobie podjadania. Dodatkowo ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Pieczoną ciecierzycę można przygotowywać w różnych wariantach smakowych, dodając ulubione zioła i przyprawy. Również można pomyśleć o wersji
Kuchnia Bazyliizazwyczaj goszczą dania mięsne, głównie drobiowe. Dla mnie i dzieci to też okazja do uzupełnienia w diecie, m.in. białka pochodzenia zwierzęcego. Jeśli już jesteśmy przy temacie drobiu, to ciekawa jestem czy robiąc zakupy zwracasz uwagę na to jakiej firmy i jakiego pochodzenia mięso kupujesz? Ja się przyznaję bez bicia, że do czasu urodzenia pierwszej Córki (a właściwie już
Kolorowy PrzepisownikPołączenie wielu smaków w jednej owsiance - ciekawa i trudna do opisania kompozycja. W sam raz na letnie śniadanie w słońcu. Energia i dobry humor na długie godziny gwarantowane
Milion Smakówmiąższ pokrojony na mniejsze kawałki blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, dodatkowo według upodobań 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Mi wystarczyło trochę cukru na brzegu szklanki - te chrupiące drobinki cukru dostarczają ciekawych doznań ;) Koktajl przed podaniem należy schłodzić :) Smacznego
wege i kropkalodów, bo sięgamy po nie do lodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci, bo takie właśnie smakują najlepiej! Deser postanowiłam przygotować w wegańskiej wersji i o bardzo subtelnym i ciekawym smaku. Jak dobrze wiecie uwielbiam kokos i świeże sezonowe owoce, dlatego ten sernik zagości pewnie u mnie na stole jeszcze nie raz! SKŁADNIKI: MASA NR 1: - 5 łyżek
SMYKWKUCHNIdzyndzałki warmińskie, pirzok, klapacze, ślepe ryby, czyli zupa ziemniaczana, zupa kurpiowska, fafernuchy, kiszka ziemniaczana, kartacze, buchty, hekele, czosnianka, kurki z oscypkiem, maczanka krakowska, hreczanyki, proziaki i wiele, wiele innych ciekawych potraw :-). Niektóre nazwy słyszę po raz pierwszy, a potrawy widzę po raz pierwszy :-). Polecam, bo naprawdę fajna propozycja :-) Przypominam o konkursie w którym do wygrania książki kulinarne "Gotuj
kruche babeczkiMagnolii znów dużo kobiet, które wprowadzają w nią życie i sprawiają, że staje się centralnym miejscem wioski. Przeplatanie akcji w klinice psychiatrycznej i w Magnolii mnie początkowo denerwowało. Byłam ciekawa, co słychać w Magnolii, a tymczasem moja ciekawość była powściągana przez Autorkę. Z czasem się do tego przekonałam, zwłaszcza że wątki się z czasem zazębiają. Zabrakło mi jednak
Weekendy w domu i ogrodziepyszniejszych wypieków, jakie ostatnio wykonałam, o czym może świadczyć fakt, że jedna doba wystarczyła na jego zniknięcie. Sekretem smaku tego ciasta jest biała czekolada. Nadaje ona nie tylko ciekawą, wilgotną konsystencję, ale i słodki smak. Dodatek truskawek w idealny sposób przełamuje słodycz ciasta, a także wzbogaca jego "zwyczajny" wygląd. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto z białą
Smakołyki Berenikistop przez około 35-40 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Kiedy ślimaczki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !!! Więcej na temat kampanii "Uczymy jak słodzić" oraz dużo ciekawych i ważnych informacji na temat cukru znajdziecie na tej stronce ---> http://uczymyjakslodzic.pl
Gotowanie...to proste !Będąc na urlopie w Polsce udało nam się odwiedzić kilka ciekawych miejsc w okolicach Poznania. Jednym z nich, gdzie zostawiliśmy po sobie ślad, był Pałac Baborówko wraz ze stadniną koni (tam też zajrzeliśmy, a jak ; )). Oczywiście oprócz zwiedzania były też kulinaria – otrzymaliśmy od Właścicielki wskazówkę jak „podkręcić” żurek. Jeżeli lubicie żurek a do tego taki bardziej
Szybko Tanio Smaczniebanalny, że musiałam sama spróbować je przyrządzić. Oczywiście pozmieniałam kilka kwestii, w konsekwencji czego wyszły leciutko słodkie kluski na bazie mąki orkiszowej. Muszę przyznać, że jest to całkiem ciekawa propozycja na śniadanie, deser czy także obiad, również w wersji na słono. Kluski są mięciutki i lekko kwaskowate za sprawą twarogu. Szybkie w przygotowaniu, proste, nie wymagające użycia wielu składników
Zdrowie na języku :Pniezwykle letnia i lekka propozycja obiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią
Raj dla Podniebienia