ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:215/728)

Warsztaty - Kobieca kuchnia makaronowa - relacja 170

czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku. W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście żadna z nas nie odmówiła sobie rozmów z innymi blogerkami, podglądałyśmy się wzajemnie przy pracy, także przez wizjery aparatów, i rozmawiałyśmy z ekspertami, którymi byli

Pasja Smaku
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 178

jakiejś spokojniejszej, milszej okolicy.  Na co postawił właściciel Ugryź Przegryź ? Przede wszystkim na krótką kartę, a w niej pizza, burgery i zakąski. Nazwy dań są ciekawe i wyróżniają się na tle tych tradycyjnych, które znamy prawie z każdego baru. Całe menu wypisane jest na dużej tablicy stanowiącej główną dekorację lokalu. Wystrój bistra jet ładny, nowoczesny i minimalistyczny

Pasja Smaku
Kari z kurczaka z topinamburem 190

topinamburze i podaniu go razem z tofu pisaliśmy już dwa lata temu, nim stał się modny. Teraz to ciekawe warzywo spogląda na nas ze stron kolorowych magazynów, modnych blogów, a za chwilę być może spotkamy się z nim na … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 494

nich, wtedy robię go po prostu w mniejszej blaszce, z 2/3 porcji, tj.z 1 kg sera. To jest porcja idealna na weekend dla takiej żarłocznej rodziny jak moja. Ciekawe spostrzeżenie odnośnie sernika pieczonego z ksylitolem , bez dodatku cukru: mianowicie taki sernik może być dłużej przechowywany, nie zmienia smaku, ksylitol po prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTKECZKA CRANBERRY NOEL, NA MĄCE ORKISZOWEJ 153

Pyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj . Wychodzi około 60 sztuk. Składniki: -220g masła pokrojonego w kostkę -0,5 szklanki ksylitolu -2 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 łyżeczki soli -410g mąki orkiszowej białej

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 179

ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida. Jest skuteczny przy „zajadach” w kącikach ust. Odświeża oddech. Stwierdzono, że ksylitol ma nawet właściwości opóźniające proces starzenia. Sprawdzi się w kuchni Co ciekawe, ksylitol wytwarza się sam w organizmie człowieka - w ilości ok. 15 gramów dziennie - w procesach trawienia z różnych źródeł pokarmu. Jako dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967

Smaczne Zdrowe
SCHAB SUSZONY W ZALEWIE SOLNEJ 237

Schab zostawiamy do wyschnięcia na 14 dni. Po tym czasie wyjmujemy go z podkolanówki (dokładnie odklejamy, mój bardzo się przykleił ) i schładzamy w lodówce. Taki świeży, ciepły jest nieciekawy. Proponuję konsumować go po kilku dniach, jest smaczniejszy. Z każdym dniem nabiera smaku. :-) Kroimy na cienkie plastry. Białe wykwity, które mogą się pojawić na schabie, to nie pleśń, tylko

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 268

odkrycie- wędzoną paprykę w proszku (jest obłędna, nadaje niesamowity smak potrawom). Ta kompozycja jest moją ulubioną :-) Smarowidło najlepiej smakuje schłodzone, choć i ciepłe też jest pyszne. I co ciekawe nie wiem czy to długie moczenie czy kwestia doprawienia, (być może dodatek oleju kokosowego) ale to smarowidło pomimo fasoli, cebuli, czosnku, nie jest wcale ciężkostrawne,  nie jest wzdymające

Smaczne Zdrowe
Grzyby gatunkami. Szyszkogłówka kolczasta - szyszkolubka kolczasta 172

też o nim napiszę. Warto rozglądać się uważnie podczas leśnych wędrówek bo możemy spotkać wiele ciekawych organizmów, niekoniecznie takich które da się przerobić. Świat grzybów jest bardzo ciekawy i ogromny. Tak wielki, że życia mi nie wystarczy by poznać go choć w części tak jakbym chciała. Ale warto wiedzę poszerzać i ciągle uczyć się czegoś nowego, prawda ? Czy wiesz

Smaczna Pyza
Gruzja na talerzu 247

Gruzji nigdy nie byłam. Kiedyś zdarzyło mi się jedynie spróbować jej smaków w warszawskiej restauracji. Niestety w Olsztynie brakuje takich miejsc nad czym bardzo ubolewam. Niezwykle ciekawe jest poznawanie nowych smaków, zwłaszcza tych, które królują na stołach różnych rejonów świata. Wzięłam zatem sprawy w swoje ręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Kolejny raz potwierdziła

Sajkofanka smaku
Pomarańczowy duet 197

Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku.  Dla lepszego podkreślenia smaku i uzyskania pożądanej konsystencji dodałam jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte(...)zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka.  Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już tak szerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e.  Tego lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam

Sajkofanka smaku
Warstwowy torcik na zimno 5876

Firma Winiary wypuściła na rynek nowe smaki galaretek.O smaku Pina Colada , Mojito , Pink Margarita oraz Blue Curacao .Piękne kolory i ciekawe smaki.Można wyczarować różne deserki i ciasta z dodatkiem tych galaretek.Ja zrobiłam delikatny,puszysty i lekki torcik na zimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka

Ala piecze i gotuje
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 191

Przeglądając wpisy na blogach wydawać by się mogło, że wszystkich ogarnął szał na szparagi.. ciekawe dlaczego? Powiem szczerze, że za nimi nie przepadam, nigdy ich nie robiłam, a jadłam może ze trzy razy. Nie należę chyba do znawców sztuki kulinarnej…  Jednak idąc za falą i ja skusiłam się na wiązkę zielonych szparagów. Kupiłam i przez

Mia Cucina Sofieta
A mnie jest szkoda lata…. 143

może każdy…    Wśród zawodów wygrały tkactwo i hafciarstwo.  Były ruiny zamku i etnograficzne muzeum I podglądanie natury  Kazimierzowskie klimaty, też były Skromne, ale bardzo ciekawe muzeum w Sanktuarium: Czartoryscy w Kazimierzu i stare, prostokątne formy na opłatek, ten okrągły przyrzad służył do wykrawania opłatkowych kształtów.  A na Starym Mieście w Warszawie, ciak kreci

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowiec 165

trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca. Składniki: • 150 g mąki pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania