ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:170/728)

SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 227

silnego zapachu czosnku.- Kardamon znany był od dawna jako wspaniały afrodyzjak.- Kardamon jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust." (Opis: Piatnica)I teraz (!) Bardzo ciekawe! Zobaczcie leczniczą moc naparu z kardamonu:"Napar z kardamonu: zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut

Wypisz Wymaluj
Zupa krem z topinambura i gruszek 160

zrobiliśmy z niego frytki i to by było na tyle. Smak całkiem ciekawy, nieco orzechowy.Teraz znów się zdarzyło, że dostaliśmy małą siatkę i trzeba było ją wykorzystać. Padło na pomysł z zupą. Orzechowy smak? Dobrze komponuje się z gruszką... Dorzuciłam migdały, boczek, przyprawy i powstała całkiem ciekawa zupa.Sycąca, gęsta, z nutą gałki muszkatołowej. Jeśli macie dostęp do topinambura

Pora coś zjeść
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 201

dać upust nostalgii i przenieść się na chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym niebem ...gdzie dzień trwa znacznie dłużej, a noce są wyjątkowo ciekawe i ruchliwe.Przygotuję muszle makaronowe ze szpinakiem, ser ricotta zastąpię naszym ryckim polskim serem.Pokombinuję troszkę, gdyż nie zawsze mam komplet składników „na już”.Wystarczą dobre chęci i można

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety z duszą. Podwójny schabowy po bieszczadzku 1326

śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec w czerwonym polarze, z najbliższej strażnicy i donośnym głosem wywoływał właśnie tak zamówione dania - czad po prostu ! Ciekawe jak się tam zmieniło bo wieki już nie odwiedzaliśmy tego miejsca.Ale nie ma co się rozczulać - klepiemy kotlety i już !ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
478. Kukurydziane naleśniki. 133

mąki kukurydzianej, smażone na maśleO ile same naleśniki nie podbiły mojego serca, tak nadzienie było genialne.2/3. Została jeszcze tylko(aż) geografia.W kolejnym sklepie wycofali mi ricottę, super, ciekawe gdzie ja ją teraz kupię? :(A pomyśleć, że za pierwszą próbą mi nie podeszła!!!? Jak? Teraz, takie małe uzależnienie. Ricotta w lodówce MUSI być

More food, love and dreams
Papryczki pimientos de padron - proste tapas z Galicji 206

przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż do miski i posyp solą. Podawaj od razu do hiszpańskiego wina i zajadaj papryczki palcami chwytając za ogonki. Ciekawe, czy trafisz na ostrą czarną owcę?:)***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Cynamonowe palmiery 288

proste i zaskakująco pyszne, małe ciasteczka. Idealne do pochrupania przy filiżance kawy lub herbaty. Ich zrobienie, razem z upieczeniem nie zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo dużo. Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta". SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego1

Złote przepisy
PIECZONY LIN Z NUTKĄ CYTRYNY I ROZMARYNEM 188

Ciekawe połaczenie smaku ryby, cytryny i niezwykle aromatycznego rozmarynu. Smak przeszedł moje oczekiwania, a zapach ...nieziemskiSkładniki: 1 większy lin- u mnie 38 cm4 plastry cytryny4 gałązki rozmarynusól, pieprzWykonanie:Lina sprawiamy, solimy z obu stron na zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie jescze raz solimy, posypujemy obficie pieprzem, najlepiej świeżo grubo zmielonym

Z Majeczką w kuchni
KORZENNE CIASTECZKA SERDUSZKA 197

serduszka. Gdyby nie Kamis, nie byłoby tych pysznych ciasteczek. Nie dość że smak zawdzięczaja pysznej przyprawie do ciasteczek, to jeszcze z tyłu opakowania zawsze mozna u nich znaleść ciekawe przepisy. Tak znalazł sie u mnie przepis na te ciasteczka. Szczerze polecam !Składniki:300 g mąki200 g masła100 g cukru pudru2 żółtka1 opakowanie przyprawy korzennej do ciasteczek KamisWykonanie:Mąkę

Z Majeczką w kuchni
GALARETKA DROBIOWA 315

Ciekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie.Składniki:3 udka kurze4 marchwiepuszka groszku1 pietruszkaselera kawałek1 cebulasól morska  z pieprzem młynek Kamis3 litry wody3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl2 liście laurowe3 ziela angielskieSkładniki:Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki(...)SKLEPU SKWORCU.PLAgar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów).Ja używałam go po raz pierwszy dlatego była ciekawa efektu, jak się okazało bardzo fajnie stężąła galaretka z agarem. Test zdany pozytywnie, jestem zadowolona z efektu.Zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl

Z Majeczką w kuchni
RAZOWE GOFRY 209

smaczne śniadanie czy kolację, u mnie tak bardzo lubiane przez dzieciaki . Moja improwizacja to gofry razowe, pierwszy raz takie zagościły na moim stole i napewno nie ostatni, ciekawe w smaku, przypadły nam do gustu Składniki:4 szklanki mąki razowej pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju1 szklanka cukru1/2  szklanki mleka1/2 szklanki wody przegotowanej1 szklanka śmietany

Z Majeczką w kuchni
FRITATA Z BOTWINĄ 138

Botwina ogólnie znana jest w zupie,zachęcam wypróbowania mojego przepisu na fritatę, pomysł ciekawy z ciekawym efektem smakowym   Składniki: 3 jajka pęczek botwinki 1/3 szklanki mleka 5 łyżek mąki sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Botwinkę razem zburaczkami drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej,mieszając podduszamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy ,dodajemy mleko, mąkę, przyprawy. Zalewamy botwinkę, kiedy

Z Majeczką w kuchni
OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 169

Ciekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczkówSkładniki:przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela

Z Majeczką w kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2602

Smaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).   Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej

Mała Cukierenka