ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:166/728)

Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 154

należy oczywiście zapominać również o bogatej tradycji greckiej czy portugalskiej. Dania z tych krajów są proste w przygotowaniu, a ich składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa(...)kulinarnych programów telewizyjnych. Porady specjalistów mogą sprawić, że posiłki domowe nie tylko na rodzinne spotkania, ale i na codzienny obiad nabiorą nowego charakteru. Poświęcenie kilka minut dziennie na zdobycie ciekawego pomysłu na obiad to tylko chwila, a korzyści są nieporównywalne

upichcona
tagliatelle z polędwiczkami wieprzowymi 150

mięso, które wdzięcznie odnajduje się w bardzo różnych kompozycjach. Ta z tagliatelle niesie ze sobą dużą dozę delikatnych smaków i aromatów, które razem komponują się w bardzo ciekawe danie. Składniki : 1 polędwiczka wieprzowa makaron tagliatelle 250g pół naci kolendry 100g boczku mała cukinia 50-80g łuskanego słonecznika 2-3 ząbki czosnku parmezan 3-4 łyżki oleju sól

zobacz ich smak
Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek 129

serca". Nie "wygląda", ona po prostu "smakuje". Przedstawiać jej nie muszę, ponieważ wywodzi się z dalekiej Prowansji, ale zadomowiła się na pysznych grzankach, bruschettach, czy łososiu. Co ciekawe może służyć jako sos do makaronu ( o tym w innym przepisie ;) ). Spróbujcie, a przepadniecie ;)   Składniki : 200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo

ChilliJemy
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 197

zapiekanek, które pamiętam z dzieciństwa. Pszenna bułeczka, a na niej jajecznica z dużą ilością pieczarek i żółty ser. Wszystko zapieczone w piekarniku i podane z domowym keczupem. Co ciekawe, w dzieciństwie nie przepadałam za keczupem w wykonaniu mojej babci, a dziś z przyjemnością bym taki zjadła... Jakiś czas temu odstawiłam białe pieczywo i przerzuciłam siebie i całą naszą

Kulinarne Inspiracje
Owocowe tiramisu 155

porcje kawy espresso 100 g świeżej lub mrożonej borówki 200 g serka mascarpone 50 ml śmietany kremówki - ubitej na sztywną pianę 3 łyżki miodu faceliowego borówki do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie: Ciasteczka nasącz kawą i ułóż na dnie szklanek po 3 - 4 sztuki, możesz je przekroić na połowę wtedy ułatwi to ładniejsze ułożenie. Borówki zblenduj

Niezły Młynek
Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym 316

Dość prosty przepis na ciekawe danie. Brokuły zapieczone pod sosem beszamelowym z dodatkiem sera, żeby dodać daniu wyrazistości. Brokuły zachowują swoją soczystość a ser i beszamel tworzą chrupiącą warstwę na wierzchu

Milion Smaków
Budapeszt – lekko kulinarnie 134

Blueberry Corner by "jagodzianka" Budapeszt to bardzo ciekawe miasto – dla młodych chętnych do zabawy, dla pasjonatów architektury i poszukujących dobrego smaku, dla wszystkich … Przeczytaj cały artykuł Post Budapeszt – lekko kulinarnie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto "Leśny mech" 392

czasu, ale zawsze miałam jakieś wymówki, by go nie zrobić. W końcu się zdecydowałam i jestem MEGA pozytywnie zaskoczona ;) Pierwszy raz zrobiłam ciasto ze szpinakiem na słodko! Co ciekawe, jest on praktycznie niewyczuwalny. Poza walorami smakowymi, przyciągnie każdego swoim pięknym, zielonym kolorkiem! Naprawdę, warto wypróbować ;) Składniki: Szpinakowe ciasto: 3 jajka  1 1/3 szkl. cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 571

sprawia sporo kłopotów. W tym poradniku postaram się opisać krok po kroku co robić, a raczej jak postępować, by nasz sernik był taki, o jakim zawsze marzyliśmy. Co ciekawe, każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tego wypieku. Dla jednych perfekcyjny sernik musi być puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. Zaś inni uważają, że powinien być ciężki

Nastoletnie Wypiekanie
Lodowa kanapka z jagodami 132

pysznych domowych czekoladowych ciasteczek z ulubionymi lodami (ja wybrałam BigMilki) i jagodami. Prosta lodowa kanapka to idealny pomysł, żeby urozmaicić zwykłe lody. Możecie także sprawić przyjemność dzieciom wybierając ciekawe kształty foremek. Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko +0,5 szklanki jagód

Ciastkozercy
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 149

łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty z papryki chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku, cząbru sól i pieprz do smaku Ciekawe składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko dopraw do smaku.  Do dużego garnka włóż kapustę

Niezły Młynek
Kokosowo- daktylowe ciasteczka z komosy ryżowej 191

zdrowe ciasteczka z komosy ryżowej. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.  Komosa ryżowa (quinoa) to roślina bogata w białko i witaminy, zatem ciasteczka są naprawdę zdrowe ;) Co ciekawe, nie zawiera ona glutenu ;) Przepis znaleziony tutaj .  Polecam! Składniki: 50 g płatków z komosy ryżowej  50 g mąki ryżowej  50 g łuskanego słonecznika

Nastoletnie Wypiekanie
Łososiowe trio z rieslingiem 145

tysiące hektarów), Alzacji ( 3,5 tysiąca hektarów) oraz Austrii (1,8 tysiąca hektarów). Poza tym uprawiany jest w wielu innych miejscach we Włoszech, Węgrzech, Czechach, Słowacji. Bardzo ciekawe i smaczne wina produkuje się również w Australii i Nowej Zelandii. Spotykany jest również w wielu innych krajach w tym również w Polsce. Wspaniałego Rieslinga piliśmy w Winnicy Płochockich

królestwo garów
Limonkowiec 131

Zawsze z ochotą oglądałam program “Ewa gotuje”. Podłapałam z niego sporo fajnych patentów kulinarnych, przepisy były ciekawe i proste. Wiele z nich wypróbowałam i wszystkie dania i wypieki nie dość, że były pyszne to i udane w 100%. Wypróbowałam więc też Limonkowiec. A tu klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się

Cakes By Kejt
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 183

majerankiem – masło kokosowe z miodem, świeżym tymiankiem i sezamem Dziękujemy Akademii Smaku Bosch za zaproszenie na Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą”, które były bardzo ciekawe i inspirujące, oraz za zdjęcia, które wykorzystałam do przygotowania tej mini relacji.     The post Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania