mięsnych dań, zazwyczaj normalni ludzie maja takie zachcianki w okresie zimowym. Natomiast u mnie im większy upał tym większa ochota na np. surowe mięso, dania z tłustymi sosami... Ciekawe nigdy sie w to nie zagłębiałam, ale chyba warto by bylo się temu przyjrzeć dziś np zjadlam ogromniasty kebab z ogromną porcja sosu czosnkowego ;/ Pomijając fanaberie mojego organizmu... Dziś
NaKońcuJęzykafolię i piekłam jeszcze kilka minut. Roladki podałam z zapiekanymi ziołowymi ziemniaczkami i grillowym rarytasem Eterno. Co zawiera ten produkt? Morele, żurawinę, oliwki, kapary i papryczkę chili. Bardzo ciekawe połączenie smaków. W połączeniu z roladką wyszło idealnie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeprzepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie „Wątróbka wieprzowa ala Radziwiłł”. Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję
OstryKęszauroczenie wyrobami ETERNO przejdzie mi po kilku dniach. Nic z tego. Za każdym następnym otwarciem kolejnego słoiczka zakochuję się coraz bardziej. Przyczyna? Niesamowite aromaty wydobywające się ze słoiczków! Ciekawe i zaskakujące smaki, które w nich siedzą. Wygląd! A jeśli do tego dodam przesympatyczną właścicielkę tej firmy, to sami zrozumiecie moją ekscytację tą firmą i produktami. A do tego
Blondynka Gotujewody dodaje się sodę? Bo taki przepis gdzieś też widziałam: właśnie najpierw gotowanie w wodzie z sodą, a później do piekarnika. Pewnie spróbuję i tak zrobić, ciekawa jestem różnicy w smaku:) Gość: kocie-smaki, dynamic-78-8-4-231.ssp.dialog.net.pl 2012/02/25 11:40:10 ja już nie wyobrażam sobie używania zwykłej pszennej mąki do wszystkich wypieków, precelki wpisuję na moją listę 'do zrobienia' :) Gość(...)wieczór;) sylwiam7 2012/02/26 13:45:27 Jejku, wyglądając na tak niesamowicie apetyczne!! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i do tego obłędnie pachnące!!! Mmmm! dzieckoswiatla 2012/02/26 14:11:03 Ciekawy blog, często tu zaglądam. Czekam na nowe wpisy! W miedzy czasie zapraszam do siebie tajemnicawiary.blox.pl Pozdrawiam sowa_nie_sowa 2012/02/26 19:13:13 Sylwia , te drugie wyszły bardziej preclowe, czyli
Zdrowa Kuchnia Sowybyło ich ok. 6000, nie wiem czy to dożo , patrząc na niektórych rekordzistów. Cieszę się z tego ,że mogę dzielić się swoimi przepisami, a jednocześnie poznawać ciekawe przepisy na innych blogach. Podsumowując podaję najpopularniejsze przepisy z tego pierwszego tygodnia,które miały powyżej 100 wyświetleń. Ciasto bananowe Metrowiec makowo- owocowy Ciasto bez pieczenia Tort,który zachwyci
W kuchennym oknie EwyCoccio del Pastore Sassarese - duszona szynka a la świniarz z Sassari, Aragosta Fredda Algheritana - pieczony homar na zimno z Alghero) Brzmi przepysznie, a to tylko część propozycji. Co ciekawe książka nie zawiera zdjęć. Jednak połączenie anegdoty przed prawie każdym przepisem z dokładny opis jak przyrządzić każdą potrawę pozwala rozbudzić wyobraźnię na tyle, że zdjęcia są tutaj zbędne
Brzuszki Łakomczuszkikażdym stole obok dań mięsnych królują sałatki. Por, biała kapusta, jabłko i słodka brzoskwinia to ciekawe połączenie. Zapraszam na sałatkę porową z brzoskwiniami . Składniki: 30 dag pora 20 dag białej kapusty 1 jabłko 3 brzoskwinie z puszki 2 łyżki majonezu 5 łyżek soku z brzoskwiń cukier, sól, pieprz do smaku Por kroimy w półtalarki. Kapustę, obrane jabłko ścieramy
Salonik smakówbolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut, a na pewno będzie
Nerds Kitchenprostych składników można zrobić ciekawe i wykwintne danie, które kosztuje mniej niż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie. Co więcej, jest to zdrowe i pełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę! DRUKUJ
Nerds Kitchenprawdziwych czekoladoholików – ciasto o konsystencji trufli (tak, takiej jak w pysznych cukierkach). Co ciekawe, jest banalnie proste – jedyne co może wydać się dziwne, to pieczenie w kąpieli wodnej, ale brzmi to bardziej skomplikowanie, niż jest w rzeczywistości. Coś, czym idealnie dogodzicie sobie lub swojej połówce w Walentynki – to jest po prostu MEGA PRZEPYSZNE. My podajemy ciasto ze zmiksowanym
Nerds Kitchenzjedzenie czegoś orientalnego i pikantnego. Przygotowałem dzisiaj czerwone curry z rybą z czerwonym ryżem jaśminowym i dużą ilością limonki. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, pożywne i ciekawe w smaku. Do przygotowania curry użyłem: 250 gram filetu z dorsza (może być jakakolwiek ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi), 1 czerwonej papryki
Wyprawy kulinarneZgodnie z obietnicą dzisiaj coś nowego. Lekko, smacznie, bardzo prosto - prawdziwa sałatka grecka pachnąca świeżymi warzywami, oliwą z oliwek, cytryną i oregano z prawdziwym serem feta. Co ciekawe grecy do sałatki greckiej nie używają sałaty i taką też wersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli
Wyprawy kulinarneEuropejskim Festiwalu Smaku w Lublinie udało mi się kupić ser koryciński (ChOG), więc wspominając całkiem ciekawe połączenie, które zaserwował Grzegorz Łapanowski podczas kolacji Trzy Znaki Smaku, postanowiłam przygotować swoją wersję caprese. Ser koryciński połączyłam z wyhodowanymi przeze mnie pomidorkami oraz pietruszką. Składniki /dla 2 osób/: 20 dag sera korycińskiego kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki kilka orzechów
Pasja Smaku