Nazwa dość specyficzna. Ciekawe czy nazwa wzięła się od wyglądu czy od tego co ten shot może zrobić z naszą głową :). W każdym bądź razie, z mikstruą tą zapoznał nas kuzyn Kuba na jednej z imprez. Smak słodki, wygląd ... jak na załączonym obrazku, czy polecam? Z całą pewnością. Potrzebujemy na 1 kieliszek: 25ml Schnapps likier brzoskwiniowy 15ml
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/rododendrony są niezwykle bujne- znacznie większe niż te znane mi z Wojsławic . Najstarsze okazy zostały zasadzone już pod koniec XIX wieku, przez ogrodnika kolejnego właściciela parku. Wzbogaciły już wtedy ciekawą kolekcję drzew. Okres kwitnienia przypada na połowę maja, wtedy też w Kromlau pojawiają się rzesze turystów. Te ogromne, tropikalne zarośla to właśnie różaneczniki w Wąwozie. Z miejsc wartych zobaczenia(...)Ambona). Dla zwiedzających park pierwszy raz to spore utrudnienie, bo teren jest ogromny. Na koniec naszej wycieczki spojrzeliśmy jeszcze na niewielki pałac w Kromlau. Jest tam też ciekawy "szwajcarski" Dom Kawalera-oba wybudowane w połowie XIX wieku. Na głodnych lub spragnionych kawy, w miejscowości jest restauracja i kafejka z piękną werandą. Na nas czekały jednak jeszcze inne atrakcje
les mirabellessłone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który naturalnie występuje w wielu produktach. Im dojrzalszy produkt (dotyczy głównie serów, wędlin i warzyw), tym więcej zawiera kwasu glutaminowego. Co ciekawe kwas glutaminowy jest również wytwarzany w naszym organizmie, a w małych ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak
Powiedz dietom niebardzo lekkostrawne, zawierają bardzo dużo obniżającego ciśnienie potasu, witaminę C , witaminy z grupy B, nieco żelaza i wapnia, dodatkowo mają właściwości zasadotwórcze, dlatego nie zakwaszają organizmu,a co ciekawe jeśli pozostaną po ugotowaniu odstawione do lodówki na 24h skrobia zamieni się w skrobię oporną na działanie enzymów i będzie działać podobnie jak błonnik, należy też pamiętać, że gotowane
zdrowa vege kuchniaKruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść
Bulliomnie w kuchni nic się nie może zmarnować i dzięki temu "przypadkowi" eksperyment wygilijny - dorsz w pomarańczach, który sam był niestety dość suchy, bezsmakowy i zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła
Jedzeniomaniaszybki obiad. Teraz kiedy Oskar jest chory nie mam czasu, ani głowy.. martwię się, miało być lepiej, a w ogóle tak nie jest. Dziś idziemy do lekarza, ciekawe czy szanowna pani doktor po raz kolejny nas wyśmieje.. Wracając do placuszków, amarantus to istne źródło żelaza, bardzo ważnego w rozwoju maluszków. Dzięki poppingowi placuszki są puszyste
MamaOskarkamiędzynarodowym konkursie w Brukseli. Wina te można znaleźć oczywiście u południowych sąsiadów w dobrych restauracjach i sklepach. Podczas gali można było zdegustować kilka wybranych win. Cepagé Riesling – ciekawe wino o zielonkawo – żółtej barwie, owocowym aromacie zielonych jabłek, cytrusów i nut mineralnych. W smaku krągłe, ze zrównoważoną kwasowością i przyjemnym posmakiem. Cepagé Ryzlink Rynsky 2011 – zielonkawo – żółte wino
królestwo garówdomieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika w restauracji
królestwo garówwiśni nadwiślanek” - przystawka przygotowana przez Tomasza Hratmana. Chleb nasączony olejem rydzowym, a następnie opalony. Do chleba ser koryciński, polskie pomidory i olej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast
królestwo garówLato jest długie (temperatury dochodzą do 40 °C ) a zimy są mroźne (z temperaturami do –8°C ). Również znaczne są różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą. Sprzyja to powstawaniu ciekawych, dobrych win. Cara to po hiszpańsku twarz i właśnie z obliczem, twarzą regionu, ludzi, klimatu mają nam kojarzyć się te wina. Na Warszawską degustację zorganizowaną przez importera firmę Atalntika(...)dań z ryb i na letnie ciepłe dni. Bardzo dobra relacja ceny do jakości. Care Rosado 2012 - kupaż tempranillo i cabernet sauvignon. Wino różowe ale kolor bardzo ciekawy truskawkowy. Nos to aromaty truskawki, poziomki i liczi. Jak na wino różowe ma ono sporo ciała. Pić dobrze schłodzone. Care Tinto Joven 2012 Kupaż szczepów Garnacha i Syrah
królestwo garówjest specjalnie bogata, ale są w niej francuskie „pewniaki”. Dość bogata oferta serów: normandzki Brie i Fromage, Camambert, Le Pave. Sery pleśniowe: Bleu Fondant, Blleu Village. Bardzo ciekawe Petit Livarot oraz Petit Munster. Oba sery posiadają oznaczenie „chronione oznaczenie geograficzne” oznacza to, że są produkowane w jednym konkretnym miejscu od średniowiecza. Są to sery wytwarzane z krowiego mleka
królestwo garówPolecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub kwiatem hibiskusa. My piliśmy z kandyzowanym imbirem i lodem. Generalnie wina ciekawe. Jeśli ktoś oczekuje od nich wielkich doznań to się zawiedzie. Natomiast na pewno są to wina smaczne. Dobre do wszelkiego rodzaju eksperymentów. Sami producenci polecają pić je z kostkami
królestwo garówWłoch: od słonecznej Sycylii po śniegi Tyrolu. Spośród dostępnych win szybko w oko wpadał stolik oznaczony numerem 12 z winami od Marchesi di Barolo. Można tu było odkryć ciekawe smaki w Gavi del Comune di Gavi ’13, które było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym
królestwo garówwizytówkę. Teraz, w okresie zimowym podawane jest jajko z langustynką, później będzie ze szparagami, czarnymi truflami. Zawsze znajdzie się produkt sezonowy, z który tak przygotowane jajko „zagra”, tworząc ciekawe, niebanalne i smaczne danie. I właśnie podczas spotkania Victorii przedstawił nam jeden ze swoich sposobów na jajko. Jajko gotowane w 64 stopniach. Żółtko wyjęte, przykryte musem cytrynowym
królestwo garów