Zabrał się w końcu za pierniczki.Wyszły super,tylko ciekawe czy dotrzymają do Świąt:) Składniki: 250g płynnego miodu 250g brązowego cukru 100g masła 600g mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1 jajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę
Wielki apetytkoleżanką do nowo otwartej, sopockiej restauracji. Rondel mieści się na ul.Bohaterów Monte Cassino 17 w Sopocie. Jak dla mnie knajpka bardzo przyjemna, piękne wnętrze, świetny klimat, ciekawe menu . Przyszłyśmy, rozgościłyśmy się i przystąpiłyśmy do szperania w karcie. Menu fajne, nieprzekombinowane, karta przejrzysta. Nasz wybór padł na : Przystawka Skarb leśniczego, czyli boczniaki w panierce podawane z kurkowym
Wielki apetytJeśli tak jak ja lubicie ciekawe, ułatwiające życie urządzenia koniecznie zajrzyjcie do oferty sklepu internetowego Redcoon . Znajdziecie w nim min. zakładkę Funcooking w w niej mnóstwo kuchennych umilaczy stworzonych po to, aby każdy Kinderbal został okrzyknięty tym najlepszym. Ja wyszperałam tam urządzenie do przygotowywania domowym popcaków, czyli malutkich ciasteczek na patyku. Cechy Inventum PC12 : moc: 1400 W jednorazowo
Wielki apetytposzukiwaniu inspiracji kulinarnych przeglądałam różne ciekawe blogi i znalazłam przepis na kotlety ryżowe. Przepis troszkę zmodyfikowałam i na obiad zrobiłam kotlety ryżowe z warzywami. Przyznaję- bardzo smaczne! Polecam! Kotlety ryżowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej
paapilotkaaktórych białe dusze otacza czerwony żar płomieni. Nic dziwnego, że Włosi dostrzegli taką konotację, wszak w Italii jedzenie to także sacrum ! Danie jest wyjątkowo szybkie w przyrządzeniu, ciekawe w formie i wyraziste w smaku. Idealne na pożywną kolację lub lekki obiad. Porcja dla 2 osób: 6 jaj 500 ml passaty pomidorowej – przepis tutaj cebula pół szklanki tartej
Bon Ton Italiafoto relacji. Razem z Agatą z bloga Domowo i ze smakiem , z którą dzieliłyśmy się pomysłami, blatem roboczym, kuchenką, nożami i innymi sprzętami kuchennymi, przygotowałyśmy kilka ciekawych potraw. Przepis to jedno, a szczegółowe omówienie przygotowywanej potrawy z Tomkiem Nowakiem - bezcenne :) Jak zawsze zaczynamy od brudnej roboty ;). Kalmary trzeba dokładnie oczyścić, usunąć przeźroczyste chrząstki, oczy(...)blenderem do uzyskania piany. Przed podaniem przybrać dowolnymi dodatkami. Na zdjęciach groszek, bratki, ocet balsamiczny, różowy pieprz no i oczywiście piana. Pianę można zabarwić octem balsamicznym, co również da ciekawy efekt na talerzu
SzczyptaSmaQMiło tak czasem przegrzebać stare zapiski i notatki :) Można wśród nich znaleźć ciekawe przepisy i warte uwagi rady odnośnie przygotowania potraw. Pod tym względem szczególnie wartościowe są stare zeszyty babci lub mamy z niezawodnymi przepisami na domowe wypieki. Mam cichą nadzieję, że ktoś kiedyś zajrzy do moich notatek, o ile internet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję
Chocolate Muffin BlogCukinia to jeden z moich ulubionych warzyw! Jest lekkie, słodkie i nadaje się zarówno do jedzenia na słodko jak i na słono! Ostatnio myślałem jakby tu zrobić jakieś ciekawe danie z cukinii i nagle ot ten pomysł przyszedł mi do głowy! Pancakes'y z cukinii! Składniki: -> 2 średnie cukinie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!jest podanych 40 ząbków. Nigella wyjaśniła, iż przepis ten był jej wkładem do specjalnej książki przygotowanej przez znajomych dla przyjaciela który obchodził 40 urodziny. Swoją drogą ciekawe, czy każdy kto będzie przygotowywał tego kurczaka, dodał tyle ząbków czosnku ile ma lat, czy smak kurczaka by zyskiwał, czy nie. Hmm ale przy 70 ząbkach wolałabym odmłodzić
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Nazwa dość specyficzna. Ciekawe czy nazwa wzięła się od wyglądu czy od tego co ten shot może zrobić z naszą głową :). W każdym bądź razie, z mikstruą tą zapoznał nas kuzyn Kuba na jednej z imprez. Smak słodki, wygląd ... jak na załączonym obrazku, czy polecam? Z całą pewnością. Potrzebujemy na 1 kieliszek: 25ml Schnapps likier brzoskwiniowy 15ml
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/rododendrony są niezwykle bujne- znacznie większe niż te znane mi z Wojsławic . Najstarsze okazy zostały zasadzone już pod koniec XIX wieku, przez ogrodnika kolejnego właściciela parku. Wzbogaciły już wtedy ciekawą kolekcję drzew. Okres kwitnienia przypada na połowę maja, wtedy też w Kromlau pojawiają się rzesze turystów. Te ogromne, tropikalne zarośla to właśnie różaneczniki w Wąwozie. Z miejsc wartych zobaczenia(...)Ambona). Dla zwiedzających park pierwszy raz to spore utrudnienie, bo teren jest ogromny. Na koniec naszej wycieczki spojrzeliśmy jeszcze na niewielki pałac w Kromlau. Jest tam też ciekawy "szwajcarski" Dom Kawalera-oba wybudowane w połowie XIX wieku. Na głodnych lub spragnionych kawy, w miejscowości jest restauracja i kafejka z piękną werandą. Na nas czekały jednak jeszcze inne atrakcje
les mirabellessłone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który naturalnie występuje w wielu produktach. Im dojrzalszy produkt (dotyczy głównie serów, wędlin i warzyw), tym więcej zawiera kwasu glutaminowego. Co ciekawe kwas glutaminowy jest również wytwarzany w naszym organizmie, a w małych ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak
Powiedz dietom niebardzo lekkostrawne, zawierają bardzo dużo obniżającego ciśnienie potasu, witaminę C , witaminy z grupy B, nieco żelaza i wapnia, dodatkowo mają właściwości zasadotwórcze, dlatego nie zakwaszają organizmu,a co ciekawe jeśli pozostaną po ugotowaniu odstawione do lodówki na 24h skrobia zamieni się w skrobię oporną na działanie enzymów i będzie działać podobnie jak błonnik, należy też pamiętać, że gotowane
zdrowa vege kuchniaKruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść
Bulliomnie w kuchni nic się nie może zmarnować i dzięki temu "przypadkowi" eksperyment wygilijny - dorsz w pomarańczach, który sam był niestety dość suchy, bezsmakowy i zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła
Jedzeniomania