hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia , które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda wędlina posiadała swój niepowtarzalny, odmienny smak
Sajkofanka smakuuciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami. Ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej
Poezja smakuByło jak zwykle fantastycznie. Winiary również nie poskąpiło nam podarunków, najbardziej podobały mi się koszulki z naszymi imionami i nazwą bloga. Nie możemy się doczekać kolejnego miłego spotkania. Ciekawe czym nas znów zaskoczą organizatorzy Więcej zdjęć wykonanych przez VML Poland znajduje się na Fan Pag’u bloga na FB: tutaj The post Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz Ulla ( http:// kuchnianawzgorzu.pl/ ), Kasia ( http://gotujzrodzinka.pl/ ) i Jolia ( http://kulinarny-swiat.pl/przygotował przygotował to pyszne danie. Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami to ciekawe zestawienie, pomysłodawczynią farszu byłam ja Indyk w raju 1 kg piersi z indyka 10 szt. suszonych moreli 10 szt. suszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłasnego doświadczenia, bo mam prawie wszystkie ) zarówno za język jakim się posługuje, przepisy oraz fantastyczne wydanie. Podobają mi się również rewelacyjne zdjęcia, na widok których aż ślinka cieknie :) Ciekawe jest też podejście Nigelli, która pisze, że " książki kucharskie, które z czasem staną się zachlapane i pomazane, to jedyne książki kucharskie, które mam ochotę pisać." Książka składa się
Zainspirowana w kuchniPomyślałem sobie, że opisywanie własnych przeżyć związanych z dietą nie jest zbytnio ciekawe, więc zamierzam udostępniać tutaj głównie moje pomysły na dania i inne cenne wskazówki dotyczące żywienia, odchudzania itp, gdyż wiem, że praktyczne pomysły zawsze się przydają. I tak może na dobranoc, jako zapowiedź tego co będzie :P RAZOWE PIEROŻKI Z JAGODAMI z dodatkiem sosu na bazie
All My Fit Lifesera żółtego. Taka pizza najbardziej smakuje naszemu małemu przyjacielowi, choć zdaję sobie sprawę, iż ze względu na swój dość słodki smak nie każdemu musi przypaść do gustu. Co ciekawe, pizza hawajska w żadnym wypadku nie pochodzi z Hawajów. Na wyspach tych jest nieznana, więc na próżno można jej szukać w lokalnych pizzeriach. Skąd więc nazwa? Myślę
W mojej holenderskiej kuchniodżywiania na bezmięsny wymaga ode mnie ciągłej kreatywności, w szczególności, kiedy jestem zobowiązana do współpracy z jakąś marką. Bywa ciężko, ale zmotywowany umysł daje sobie radę, by stworzyć ciekawe i jednocześnie pyszne danie, spełniające jakieś wyszczególnione kryterium. Dzisiejsze danie powstało przy współpracy z marką Winiary. Gulasz w smaku bardzo przypomina wersję z mięsem, które "zastąpiłam" soczewicą i suszonymi
W kuchni Karmel-itkibardzo mi się to podoba. Trochę historii o pierogach ruskich - nie spotkacie ich w Rosji pod taką nazwą! Tam nazywają je pierogami z Polski - ciekawe prawda :) Powstały w dawnej Rusi Kijowskiej na Ukrainie. A pod nazwą Pierogi Ruskie możemy je dostać tylko w Polsce i na Ukrainie. Składniki na ok 50 pierogów: Ciasto
Niezły Młyneksię po przecięciu albo przekrojeniu owocnika. Inna nazwa to rydz czerwony ze względu na czerwonawy kolor. Zobacz inne grzyby w moim Małym Atlasie - poznaj te jadalne i inne, ciekawe gatunki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaefektowna sałatka to ciekawe i sprawdzone zestawienie smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu. Składniki na porcję: sałata garść rukoli mała gruszka 100 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich na dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu
wyzwania kuchennewiórek kokosowych starta skórka pomarańczy (oryginalnie jest więcej mleka, ale ja dodałam szklankę soku z pomarańczy, więc na jedno wyszło; poza tym w przepisie jest likier pomarańczowy, tiaaa ciekawe skąd?; można też dodać rodzynki, orzechy itp. ja jednak miałam tylko wiórki kokosowe) Mleko zagotowałam, dodałam ryż i gotowałam do momentu, aż wchłonie całe mleko
bastalenaukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję
bastalenawigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej przedstawiam tegoroczne inspiracje. Nie wiem czy uda mi się ze wszystkich skorzystać, ale większość na pewno zagości na naszym stole... Co ciekawe norweska kolacja wigilijna wcale nie jest postna, tak jak nasza. To duża pokusa, zwłaszcza, że sklepy już od miesiąca kuszą żeberkami, świąteczną kiełbasą i specjalną edycją... indyka. Ja jednak
bastalenaKupiliśmy brukiew. Ale co dalej? Co z nią zrobić? Jak ją zjeść? Jak zawsze niezawodny Google wyszukał mi taką stronkę . Ciekawe potrawy. Ja podkradłam przepis na surówkę. Ale coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy. Surówka z brukwi 1/2 brukwi 1 marchew 1 jabłko rodzynki 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny Brukiew
bastalena