ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:161/728)

Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 166

pozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych prezentów ślubnych dla młodych pań domu. Pierwotnie wydana w 1950 roku, była zbiorem przepisów zamieszczanych cyklicznie w magazynie o wzornictwie

Karo in the Kitchen
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 231

smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również w Czechach, na Słowacji , w kuchni Chorwackiej, a bardzo powszechne w Polsce, Austrii i Izraelu. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, kabanosy

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 144

pozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych prezentów ślubnych dla młodych pań domu.   Pierwotnie wydana w 1950 roku, była zbiorem przepisów zamieszczanych cyklicznie w magazynie o wzornictwie

Karo in the Kitchen
Bezy wegańskie – Aquafaba 192

bardziej pieniące się roztwory wodne. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa sapo, oznaczającego mydło. Bezy na takiej mieszance były jednak niejadalne. Zgadniecie jaki miały posmak? Beza o smaku mydlanym. Ciekawe, czy pojedzeniu puszczało się bańki?   Joël Roessel, weganin, tenor z Francji, odkrył przez systematyczne badanie pianek roślinnych z których korzystał w kuchni, że ubicie wody pozostałej po gotowaniu

Karo in the Kitchen
Podróż do krainy wina z Malmą 158

pokojowej i podgrzewane, Polacy kochają je łączyć z różnego rodzaju mięsiwem od dziczyzny po wołowinę. Jedną z ciekawostek, które przekazał nam nasz sommelier, było informacja jak powstało Porto?, ciekawe czy ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie :). Jak wiadomo jest to wzmacniane wino Portugalskie transportowane w beczkach drogą rzeczną. Otóż na przełomie

Apetyczna babeczka
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 144

smakuje! Sosy są znakomitym dodatkiem, do tego stopnia, że sałata obok nie wymagała już doprawienia. FOLWARK znajdziecie również na facebooku , gdzie mnóstwo porad, świetne dania i ciekawe pomysły na wykorzystanie sosów, które...niejedno noszą imię

Z Kuchni Do Kuchni
Pikantne dyniuszki 190

Druga wersja dzisiejszego obiadu - dla odważnych i żądnych przygód smakowych. Wersja pikantna i zaskakująca. Ciekawe jakie dynie hodują w Tyrolu.  Czerwonony Kogucik  zapewne zna odpowiedź. Zatem sięgnijmy po pomarańczowe, okrągłe lub te całkiem niekształtne dynie. Składniki na ciasto: 1/2kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda. Składniki na farsz: 400g dyni, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 125g serka

Karczma Honorietty
Paprikosze 124

pokrywkach i czeka aż wystygną. Opisuje datą i chowa do spiżarni na czarną godzinę. Ta godzina nie może przyjść wcześniej niż 3-4 tygodnie od zakręcenia słoiczka. Ciekawe czy się udały, ale za pierwszym razem wszystko się udaje..podobno. Czas - start

Karczma Honorietty
Śniadaniowy serniczek kokosowy z borówkami 135

Kolejna propozycja na pyszne śniadanie niskowęglowodanowe. Przepis z wykorzystaniem pysznego mleka kokosowego firmy Alpro. To nie żadna reklama - ich produkty są warte uwagi i naprawdę ciekawe. Przy okazji dużo bardziej opłaca się kupić 1 litr takiego mleka i przechowywać w lodówce niewykorzystaną część niż wydać ok. 5 zł za mleko w puszce, które musimy zużyć w całości. Zapraszam

Chocolate Muffin Blog
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 143

samemu. Najczęściej leżąc już w łóżku, tuż przed zaśnięciem (lub pod prysznicem; taka kapiąca woda ożywia mój, czasem już wieczorem ospały umysł, i przychodzą mi wtedy do głowy ciekawe pomysły, nie tylko z kuchnią czy blogiem związane), myślę sobie o ciastach (jakoś tak przyjemniej się zasypia, gdy ostatnim świadomym obrazem pod powiekami był na przykład sernik). Jak wykorzystać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pide z cukinią i fetą 165

fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :) Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii "Turcja od kuchni". Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun

Chilli Czosnek i Oliwa
Bath (cześć 2) 113

części pokazałam Wam miejsca, które najbardziej wpadły mi w oko. Jednak architekturę musiałam zostawić na drugą, bo jest tego naprawdę dużo. Po samych zdjęciach da się poznać, że ciekawe budynki znajdują się na tu na każdym kroku. Do najbardziej ikonicznych zaliczają się Royal Crescent oraz Royal Circus. Pierwszy układający się w półkrąg

Pink Envelope
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 184

przygodzie z Layali. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Danie było bardzo intensywne w smaku i bardzo egzotyczne. Najlepszy był bakłażan, ale reszta też niczego sobie: ryż smacznie doprawiony, ciekawy pasztet, mięso zawijane w liść też pycha! Może tylko nie wyglądało pięknie na talerzu. Dodatkowy plus za fantastyczną obsługę i degustację win dla czekających w kolejce. Tak miło nie było(...)wykonać z resztek w lodówce. Chociaż to bardzo smaczne danie, nie mogę dać wyższej oceny. Okiem Kesji: Nie wpadłabym na to, że z naleśników można zrobić makaron do sosu. Ciekawa lekcja i bardzo smaczna. Prawdą jest, że taki sos każdy może zrobić sobie w domu, podobnie jak naleśniki, ale… Już nie każdy może wymyślić takie połączenie.  7/10

Życie zamknięte w smaku
"Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lis - recenzja 134

krwi. Książka robi dobre wrażenie od samego początku. Sztywna okładka, czytelna, ale niepozbawiona walorów estetycznych czcionka i zdjęcie, od którego ślinka cieknie na sam widok (co ciekawe, jak się później można dowiedzieć, jest to fotografia placków „chwaściaków” robionych z – nie kłamię! – polnych chwastów). Po otwarciu, tom zachwyca zapachem wysokiej jakości papieru i druku. Wewnątrz zresztą kryje się wcale

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 140

Pomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna. Składniki: ·          2 l wody ·          150 gram wędzonego boczku

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania