długo się do nich zbierałam, że w końcu wafle zjedliśmy na słodko. Na szczęście udało się za nie zabrać za drugim razem. I są gotowe, bardzo smaczne i ciekawe krokiety. Zawsze to coś innego, nowego. Mi smakują i mam nadzieję, że innym również zasmakują :) Składniki: Farsz: 785g obranych ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia cebuli. Ponadto
W kuchni u Monikiprzy tym dobrze się bawiąc. W talk show „Dorota, Karol i Goście” b ędziemy mogli uczyć się prostego gotowania dla bliskich. Co najważniejsze będą to bardzo ciekawe i proste przepisy, których się boimy. Tylko dlaczego? Gotowanie wcale nie jest take trudne jak się nam wydaje. Mając świetnych nauczycieli zdecydowanie gotowanie staje się proste i przyjemne
Niezły MłynekHortex to ciekawe rozwiązanie i doskonała alternatywa dla barowego jedzenia, które nie jest tak zdrowe, jak to przygotowane przeze mnie. Składniki: 1 opakowanie Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szkl. do podsypywania 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół łyżeczki soli 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej) 1 filet
Kuchnia w czekoladziesię takiego zadania, że jeśli coś smakuje, to z chęcią na blogu publikuję. Dziękuję Wam wszystkim za zdjęcia kolorowe, dania smaczne, wyjątkowe. Za życzenia urodzinowe, miłe wpisy i ciekawe przepisy. Siedziałam, czytałam, rozmyślałam i ciągle nie wiedziałam, czy słodkie danie czy słone mi bardziej posmakowało, czy przepis dodany, czy to co się fajnie rymowało. W końcu się zdecydowałam
Moniki SmakołykiJeszcze ciepłe dni na dworze więc można pokusić się o taki sernik. Sernik na zimno z dodatkiem winogron oraz z galaretką o smaku pinacolady. Ciekawe połączenie smaków a rezultat zaskakująco pyszny. Polecam aby spróbować. Sernik na zimno z winogronami i galaretką pinacolada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzydzielona Ewa, swoją drogą bardzo sympatyczna kobieta, wraz z roczną córeczką Laurą. Tak naprawdę, moje obowiązki najbardziej skupiały się na maleństwu niż na mamie i było to również ciekawe przeżycie. Nabrałam sporego doświadczenia w przewijaniu, karmieniu, przebieraniu, kąpaniu, usypianiu i zabawianiu dziecka. Gdy Ewa z małą już wyjeżdżały, nie spodziewałam się, że między mną a Laurą powstała ogromna
Be Fit Be Strongszklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik (gotujemy w zalewie) Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki
Niezły MłynekJeśli lubicie ciekawe ciasta to leśny mech jest dla Was ... wygląda intrygująco, jest bardzo smaczne (wbrew pozorom nie czuć szpinaku) i bardzo proste. Gdy przekopywałam interent w poszukiwaniu przepisu na to ciasto zauważyłam, że generalnie przepis na samo ciasto jest jeden, z rozróżnieniem na sposób przygotowania szpinaku - jedni blendują go z częścią masy jajecznej
cucinaremalaga mu nie smakują, bo stanowczo za słodkie i rumu w nich próżno szukać... Nawet te topowe, pewnej znanej "lodowej" rodziny mają w swym składzie zamiast rumu, co ciekawe "aromat identyczny z naturalnym"... A tego nie lubię... Oj nie... Wyśmienite, aksamitnie kremowe, nieprzesłodzone lody Malaga z prawdziwym rumem, gotowe do konsumpcji od razu po wyjęciu z zamrażarki można
maniapieczeniapołączenie ich smaku z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę. O maśle orzechowym pisałam więcej przy przepisie na Lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym . Przeczytajcie koniecznie bo to ciekawe informacje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych prezentów ślubnych dla młodych pań domu. Pierwotnie wydana w 1950 roku, była zbiorem przepisów zamieszczanych cyklicznie w magazynie o wzornictwie
Karo in the Kitchensmażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również w Czechach, na Słowacji , w kuchni Chorwackiej, a bardzo powszechne w Polsce, Austrii i Izraelu. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, kabanosy
Karo in the Kitchenpozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych prezentów ślubnych dla młodych pań domu. Pierwotnie wydana w 1950 roku, była zbiorem przepisów zamieszczanych cyklicznie w magazynie o wzornictwie
Karo in the Kitchenbardziej pieniące się roztwory wodne. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa sapo, oznaczającego mydło. Bezy na takiej mieszance były jednak niejadalne. Zgadniecie jaki miały posmak? Beza o smaku mydlanym. Ciekawe, czy pojedzeniu puszczało się bańki? Joël Roessel, weganin, tenor z Francji, odkrył przez systematyczne badanie pianek roślinnych z których korzystał w kuchni, że ubicie wody pozostałej po gotowaniu
Karo in the Kitchenpokojowej i podgrzewane, Polacy kochają je łączyć z różnego rodzaju mięsiwem od dziczyzny po wołowinę. Jedną z ciekawostek, które przekazał nam nasz sommelier, było informacja jak powstało Porto?, ciekawe czy ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie :). Jak wiadomo jest to wzmacniane wino Portugalskie transportowane w beczkach drogą rzeczną. Otóż na przełomie
Apetyczna babeczka