ciasto - 164325 przepisów (strona:5156/10955)

Śmietankowo- czekoladowe paluchy 217

opakowanie wafelka "WWW" śmietankowego Sposób przygotowania: 1. Serek, cukier, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i masło zmiksować na gładką masę. Powoli, stopniowo dosypać szklankę mąki, a następnie już ręcznie wyrobić ciasto dosypując pozostałą część. Gotowe włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić ok pół godziny w lodówce. W tym czasie rozpuścić batonik "Pawełek" z 2 łyżeczkami śmietanki. Ostudzić(...)lecz nie pozwolić zbytnio zastygnąć. Wafelek WWW drobno siekamy.  2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm, a następnie kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy cieniutko roztopionym batonem i posypujemy odrobiną posiekanego wafelka WWW. Ciasto rolujemy zaczynając od krótszego boku trójkąta. Wstawiamy ponownie do lodówki na 15 minut po czym wstawiamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Raw Food Janek Paszkowski - recenzja książki 227

śniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :)  Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis

Parowar Faceta
Bułeczki pszenno-owsiane 208

masa się zwiąże i przestygnie. Zajmie to dokładnie tyle czasu, co budzenie się drożdży w międzyczasie. Połącz wszystkie składniki (mąki, papkę owsianą i drożdże) w jednej misce. Zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętośc (około 1,5 h). Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na równe części i uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej

greenscarf
Tort Szwarcwaldzki 254

gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać.  Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji

Passions hobbies life
Ciasteczka kukurydziane 192

skutecznie poprawiają mi humor. W pięknym kolorze, kruchutkie, delikatne. Z kubkiem kakao - idealne! Kochani, teraz małe ogłoszenie!   Ponieważ staram się ograniczać słodycze, na blogu będzie pojawiało się mniej ciast i deserów, a więcej wytrawnych dań typu obiadowego, przekąsek, pewnie z czasem będę wrzucać jakieś lekkie dania. Broniłam się rękami i nogami przez mianą profilu bloga, jednak uznałam, że czas(...)cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Masło wysiekać z mąką (lub mąkami), proszkiem do pieczenia i cukrem. Dosypać kaszkę, dodać żółtka, białko, ekstrakt, zagnieść ciasto - jeśli będzie robione na samej mące kukurydzianej, będzie dość klejące, należy mocno podsypywać je w trakcie wyrabiania. Ciasto schłodzić w lodówce około 30 minut, następnie odrywać po kawałku, formować kulki

Cakes By Kejt
Bajgle. Czas wolny. 181

zrobić z czasem, kiedy kumulacja dni wolnych po Sylwestrze jest niemal jak wygrana w totolotka? Stanąć w kuchni i upiec bajgle :) Są czasochłonne, sporo czasu zajmuje wyrastanie ciasta i nie można ich od razu upiec, tylko trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn.  Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką

bistro mama
Ziemniaczane kluski w sosie pomidorowym 242

minut. Dodajemy posiekane listki bazylii, zdejmujemy z ognia i utrzymujemy w cieple. 2. W misce łączymy ziemniaki, mąkę i jajko, doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki i kroimy na 2 cm kawałki. Tak przygotowane kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia

My Culinary Art
Tarta jaglano-owsiana z grzybami leśnymi i szpinakiem 135

gałki muszkatołowej sok z połówki cytryny 20 g grzybów leśnych  0,5 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Do wyrobionego ciasta do dajemy sezam, siemię lniane, cząber . Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem

Łycha smaków
Czeskie knedliki 180

szczypta soli 1/4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko podgrzewamy, następnie odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki.  Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej mąką przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu.  Po upływie 30 min ciasto dzielimy

Łycha smaków
Dyniowe pierniczki 185

sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę   i zmieloną na pastę dynię.  Wyrabiamy  ciasto ,  aż do  momentu  jak będzie  odklejało  się  od rąk.  Ciasto po zostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę. Po  jednym dniu(...)możemy  przygotowywać pierniczki.  Ciasto rozwałkowujemy i  wycinamy wybranymi  foremkami.  Pierniczki pieczemy w 160 st przez

Łycha smaków
Bezglutenowy piernik dyniowy 249

względu, iż na pierniczki by zmiękły muszę jeszcze poczekać pokusiłam się, aby z podobnego ciasta upiec piernik. Piernik powstał z małą różnicą bo całkowicie bezglutenowy. Zdjęcie jest zrobione pół godziny po wyjęciu z piekarnika i jak wdać rozwala się. Zawinęłam go w pergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki(...)podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę   i zmieloną na pastę dynię (malutki kawałek dyni zostawiamy aby ozdobić górę piernika).  Wyrabiamy  ciasto i przekładamy do foremki. Pozostały kawałek dyni ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy piernik. Ciasto  pieczemy w 180 st przez

Łycha smaków
Bułeczki śniadaniowe mleczne 144

drożdżami, cukrem i solą do dużej miski. Dolać mleko z wodą (letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto

Cakes By Kejt
Chleb pszenno - żytni (wyrastający w lodówce) 215

mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 60 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-10 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 260 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 50 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej typ 1150 9 g soli 1 łyżeczka cukru (miodu) 200 ml wody(...)Dodać sól, zostawić na 5 minut, potem wyrabiać jeszcze przez 10 minut. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godz. W połowie czasu wyrastania (po 1,5 godziny) ciasto rozciągnąć i złożyć. Ciasto uformować w bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić

Przepisy na domowy ser i chleb
Rogaliki drożdżowe 211

może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże w proszku) - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 2 szklanki mąki(...)szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne

Wielopokoleniowo
Półfrancuskie koperty z marmoladą 212

świąteczny poranek zapraszam na pyszne ciasteczka z marmoladą. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Każdy może je bez problemu upiec i będzie zadowolony z efektu końcowego. Do ciasta nie dodałam ani grama cukru, gdyż słodycz marmolady jest wystarczająca.  SKŁADNIKI: 200g margaryny, 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki śmietany 18%, szczypta soli, marmolada różana. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę(...)margaryną. Dodaję śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkuję i kroję na kwadraty o boku 5cm. Na środek każdego kwadratu nakładam porcję marmolady. Boki kwadratu składam do środka, lekko dociskam. Ciasteczka układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania