Faworki 167dodajemy śmietanę i spirytus. Ponownie mieszamy. Można to robić przy pomocy miksera, ale ja osobiście preferuje wyłożyć wszystko na blat i wymieszać dokładnie rękami, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być twarde i zbite. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odkładamy na ok 30 minut. Wykładamy ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy(...)cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy na blacie. Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Na próbę wkładamy jednego faworka i czekamy, aż troszkę spuchnie i zbrązowieje. Po zarumienieniu się odwracamy go na druga stronę czekamy, aż się zarumieni i wyjmujemy na wcześniej przygotowany talerz wyłożony
Kolizje Smaków
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 209kucharek, pieprz i dusić z 5 minut, wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystudzenia do robota wsypać mąkę, sól, wlać stopione masło, ciepłą wodę i wyrobić hakiem sprężyste ciasto, wody dolewać tyle ile mąka wchłonie, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienkie ciasto, szklanką wykrawać krążki i nakładać farsz, zlepiać pierogi pierogi wrzucać na wrzątek z olejem i solą(...)okrasą cebulową - farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubię
Kruche Ciasteczka - Walentynki 250pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki dodajemy do siebie i wyrabiamy ciasto. Wkładamy masę na około 30 minut do zamrażarki. Wyciągamy, rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasta w dowolnym kształcie. Ja postanowiłam ,że moje będą serduszkami. Ciastka pieczemy w temp(...)przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy, najlepiej zrobić lukier cytrynowy , bądź do ciasta dać mniejszą ilość cukru pudru
W Moim Magicznym Domu
Lany chrust 361tego fajnie wygląda. Jak dla mnie to takie połączenie faworków i pączków bo po upieczeniu jest chrupiące jak faworki a gdy wystygnie mięciutkie i puszyste jak pączusie.Ciasto na tłuszcz można wlewać na różne sposoby , jak radzi autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis. Ja robiłam to za pomocą woreczka do pieczenia mięsa i chruściki wyszły troszkę grubsze i bardziej(...)dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski. Ciasto można wlewać za pomocą worka cukierniczego, butelki po keczupie czy zwykłej butelki plastikowej w której zrobiliśmy dziurkę. Ja wykorzystałam woreczek do pieczenia mięsa, nałożyłam masę a potem
Monia miesza i gotuje
Sunday habit 255jajeczne i bez-mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej 0,5 szklanki maki migdałowej 1 jajko w proszku :) (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) 0,5 opakowania cukru(...)łyżeczkę oleju kokosowego. Konsystencja powinna być lekko płynna bez grudek. Uwaga, maki bezglutenowe lubią "rosnąc" po krótkim czasie, i ciasto robi sie bardziej gęste. Należny dodać wówczas wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, kropla oleju kokosowego i chochla ciasta naleśnikowego. Smażymy
Lajtkraft food intolerance
Faworki 255karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie. Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy
Pyszności Słodkości
Pączki 188ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkości
Cynamonowe pączki z karmelem 223ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 min. Składniki rozczynu odjąć z przepisu na ciasto. Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, solą i cukrem. Dodać rozczyn, jajka, wodę, mleko i wymieszać. Wlać roztopione masło. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski oprószonej mąką(...)przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na wysokość 1 cm. Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru
Pink Envelope
Karnawałowe kwiatuszki serowe 222łyżki spirytusu, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję pokruszony ser, cukry, jajko, śmietanę, spirytus, sodę oraz proszek do pieczenia. 2. Zagniatam ciasto, jak na makaron. 3. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką w kształcie kwiatuszka wykrawam w cieście kwiatki. Na środku każdego kwiatka robię kieliszkiem małe kółeczko. 4. Kwiatki smażę
Tradycyjna kuchnia Kasi
Churros 224Churros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego. To podłużne pączki podawane z czekoladą lub cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale najlepiej smakują w dniu przygotowania. To moja kolejna propozycja do przygotowania na Tłusty Czwartek. Inne znajdziecie tutaj [klik] . Składniki na ok 25 sztuk: 250 ml wody 80 g masła 3 nieduże jajka(...)smażenia Przygotowanie: Wodę zagotuj z solą i cukrem waniliowym. Zmniejsz ogień i dodaj masło, mieszaj aż się rozpuści. Następnie przesiej mąkę i stopniowo dodawaj do garnka energicznie mieszając aż ciasto będzie jednolite. Garnek zdejmij z palinka i po ok 10 minutach dodaj jajka. Miksuj do połączenia składników. Olej rozgrzej w garnku z szerokim dnem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego
Ze smakiem i z pasją
PIEROGI Z MIĘSEM 199treściwe. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 żółtka - łyżka oliwy - letnie mleko Na stolnicy wysypuję mąkę, robię dołeczek, wbijam żółtka i olej, za pomocą noża zagniatam ciasto. Powoli dodaje mleko, dodaję go tyle aby ciasto dało się zagnieść, nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Po prostu powinno dawać się swobodnie wałkować. FARSZ: - ugotowane mięso z kaczki(...)udka, szyja, skrzydełka i korpus) - 3 jaja - sól i pieprz - cebulka podsmażona na maśle W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy na talerze. Smażymy na maśle z oliwą na złoty kolor. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNI
Pizza ziemniaczana + film 303oraz ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. składniki na dużą pizzę ciasto 600 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól nadzienie 2 cebule(...)koncentratem pomidorowym i zdejmujemy z ognia. Do większej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową, ciasto krótko wyrabiamy dłonią a następnie wylepiamy nim posmarowaną olejem formę do pizzy lub tortownicę. Na cieście rozprowadzamy nadzienie z pieczarek, cebuli i koncentratu pomidorowego. Plastry szynki drobno kroimy a następnie
Smakowite Dania
Wegański bezglutenowy sernik z czekoladową kruszonką i musem oraz suszonymi śliwkami 283agaru Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łopatką/łyżką wszystkie składniki na kruszonkę lub rozetrzyj w palcach. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż połowę kruszonki formując spód ciasta. Podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy piecze się spód sernika masz wystarczającą ilość czasu aby przygotować masę serową. Zblenduj dokładnie tofu, banana, połowę jogurtu/mleka(...)lekko przestudzonej dodaj pozostałą część jogurtu/mleka i bardzo dokładnie wymieszaj. Agar rozpuść w około 50 ml wody i dodaj powstałego gluta do masy czekoladowej, ponownie bardzo! dokładnie wymieszaj. Upieczone ciasto lekko przestudź. Na wierzch ciasta przełóż mus czekoladowy i zanurz w nim śliwki. Całość umieć w lodówce, najlepiej na całą noc (oczywiście ja nie czekałam, no z godzinkę, nie dłużej
greenscarf
Kruche zawijane ciastka z dżemem 194Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego
Z miłości do słodkości
Chleb śródziemnomorski 211chlebie" E.Mórawskiej. Składniki: Zaczyn : 20 g zakwasu żytniego 360 g mąki żytnie typ720 300ml wody Połączyć wszystkie składniki zaczynu. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe : Cały zaczyn 1 łyżeczka drożdży instant 230 g mąki żytniej typ720 300 g mąki pszennej typ750 400 ml wody 200 g sera feta (pokroić w kotkę) 100 g oliwek(...)pokroić w plasterki) 100 g suszonych pomidorów z oleju (posiekać) 1 płaska soli morskiej Dodatkowo: olej do posmarowania formy dowolne otrąby Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać ze sobą odstawić na 30-60 minut. Następnie przełożyć całość do formy (u mnie tortownica średnica 25) wysmarowanej olej i obsypanej otrębami. Odstawić ciasto chlebowe przykryte ręcznikiem bawełnianym do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Delicious Titbits