ciasto - 164325 przepisów (strona:5141/10955)

Razowe drożdżówki z serem i bakaliami 193

postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 100 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 1 łyżka (20 g) miodu 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka(...)Drożdże mieszamy z cukrem i miodem i zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy letnie mleko i rozpuszczone masło (nie może być gorące). Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy jaja i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia. Nadzienie: 400 g. twarogu kremowego 1 jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Cynamonowe szczęście
Ciasto Marysieńka 238

Ciasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka  które mi zostały(...)sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, aż do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte

Aga w kuchni
Kluski kładzione 171

Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 2 łyżki mleka sól Wykonanie: Jajka roztrzepać w misce razem z mlekiem, dodać sól oraz mąkę. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać, aż ciasto stanie się gładkie. W garnku zagotować wodę z solą. Łyżkę zanurzamy we wrzątku, nabieramy niewielką porcję ciasta, tak 1/3 łyżki i wkładamy do wrzątku.Tak postępujemy, aż wykorzystamy całe ciasto. Kluski

magiczna kuchnia Kasi
Kruche ciasteczka z dżemem 238

pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.  roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt(...)brzegu układaj równo dżem, zawiń ciasto rolując je. Odetnij nożem po długości. Z długiego paska odcinaj ciasteczka o długości 4-5 cm. Ciastka układamy na blaszce smarujemy jajkiem, oprószamy cukrem.  Ja dodatkowo ponacinałam je nożem. Pieczemy w temp. 170 stopni C przez 25 minut. Na złoty kolor. Smacznego! Pięknego dnia! Zapraszam na Instagrama smyk_w_kuchni #smykwkuchni

SMYKWKUCHNI
IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI 194

poprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach.  I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język.    Składniki: 1 kg mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 3/4 szkl mleka 2 całe(...)mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn, wlewamy mleko. Zaczynamy wyrabiać, po czym dodajemy masło i wódkę. Dobrze wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. po tym czasie bierzemy porcjami ciasto, rozwałkowujemy w koło, kroimy na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie wykładamy łyżeczkę czekolady lub marmolady. Zwijamy

Z Majeczką w kuchni
Paluchy razowe 198

łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję jajko, pokruszone drożdże, śmietanę, sól i cukier. Zagniatam ciasto.  2. Z ciasta formuję około 15cm wałeczki. Wałeczki nacinam nożem. Następnie układam je na blaszce. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mąkę razową żytnią

Tradycyjna kuchnia Kasi
POAÇA, czyli tureckie bułeczki 160

Tureckie bułeczki poaça dobrze pasują do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) paczka margaryny (250 g) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) ser biały (typu feta) pietruszka pieprz czarny 1 żółtko do posmarowania czarnuszka do posypania Przygotowanie Farsz(...)Zgnieść ser. Zmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno lepić się do rąk. Potem urywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Robić kulki i ugniatać w dłoni. Nakładać farsz do środka i sklejać brzegi. Posmarować blachę margaryną. Układać sklejone poaçe. Smarować każdą żółtkiem i sypać czarnuszką. Włożyć

Tureckie Przepisy
MANTI, czyli pierogi tureckie 301

Popularna i lubiana potrawa turecka, nieco podobna do polskich pierogów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 3 szklanki mąki 2 jajka woda, ile zabierze 1½ łyżeczki soli Składniki (farsz) 400g mielonego mięsa z wołowiny 1 średnia cebula ½ natki pietruszki sól pieprz Składniki (sos I) 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Składniki (sos II) 1 łyżka masła(...)chili Przygotowanie W głębokiej misce wymieszać składniki i wyrobić twarde ciasto.Podzielić na 5 części. Żeby przygotować farsz, zetrzeć cebulę, posiekać pietruszkę i wymieszać z mięsem. Wziąć jedną część ciasta i rozwałkować na grubość 1mm. Pokroić na kwadraciki o wielkości 2×2 cm. Na każdym kwadraciku położyć farsz. Potem połączyć przeciwległe rogi. Pierożki odkładać na wysypaną mąką ściereczkę. Pierożki

Tureckie Przepisy
PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem 176

posmarowania bułeczek mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) 200 g białego sera natka Przygotowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut. W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta i drożdże. Zagnieść ciasto. Przykryć i poczekać, aż urośnie. Odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Na blasze rozłożyć pergamin i układać bułeczki zostawiając wolne miejsca. Wierzchy posmarować żółtkiem. Piec

Tureckie Przepisy
RAMAZAN PİDESİ, czyli chleb turecki 284

łyżeczka cukru Składniki (polewa do posmarowania) 1 żółtko 1 łyżka oleju 2 łyżki mleka Składniki (do posypania) sezam czarnuszka Przygotowanie W głębokim naczyniu wymieszać wszyskie składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Drewnianą łyżką delikatnie przycisnąć kilka razy, żeby zmniejszyć ilość powietrza. Blachę posmarować masłem i rozłożyć ciasto. Ukształtować

Tureckie Przepisy
ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym 227

Słodkie i bardzo delikatne ciasteczka z syropem cytrynowym, doskonałe do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego 6 g proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 jajko starta skórka z jednej cytryny Składniki (do dekoracji) orzechy laskowe całe Składniki (sos) 3½ szklanki wody 1½ szklanki(...)cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić. Blachę posmarować olejem lub masłem. Urwać kawałek ciasta o wielkości orzecha, uformować kulkę i zgnieść na płasko. Ułożyć na blasze. Udekorować orzechami laskowymi. Piec w piecu w temperaturze 175 °C, aż do zrumienienia. W tym czasie wlać wodę do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać chwilę

Tureckie Przepisy
SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem 263

mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli 4 g drożdży Składniki (do smarowania i dekoracji) sezam do posypania woda oliwa Przygotowanie Wymieszać składniki ciasta i wyrabiać przez 7-8 min. Ciasto musi być trochę twarde. Przykryć je ściereczką i odczekać 10 min. Podzielić ciasto na cztery kawałki. Zrobić ruloniki o długości 15-20 cm. Zostawić

Tureckie Przepisy
Jabłecznik pod pierzynką 206

misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy

Gotowanie moimi oczami
Focaccia z mozzarellą i pomidorkami 173

ciepłej/letniej wody pomidorki koktajlowe 200g mozzarelli garść świeżej bazylii cebula szalotka słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut.  Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, formujemy wałek

Gotowanie i blogowanie
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 155

dodaje cukier, sól, ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut(...)Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką, wyrabiam ponownie i formuję dwa wałki. Każdy tnę na 6 kawałków, w rękach formuję małe kulki i rozciągam je na kształt bułki. Tak przygotowane porcje układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - na jednej blaszce układam 6 bułek. Przykrywam ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania